Vecka 5 av din graviditet

Anonim

Medan du bara har lärt dig att du är gravid, är du redan ungefär en månad i (vecka 5 i din 40-veckors resa, för att vara exakt). Anledningen: De flesta vårdgivare räknar med graviditet från den första dagen i din senaste period. Ditt embryo är svårt att se på en ultraljud just nu, men det betyder inte att du inte känner sin närvaro genom symtom som trötthet, bröst ömhet och illamående.

Din Trimester: Första trimestern

Veckor att gå: 35

Du denna vecka

Nary en månad tillsammans har du förmodligen inte fått någon graviditet än. (De flesta kvinnor sätter knappt märkbar 1 till 4, 5 pund vid slutet av första trimestern.) Men chansen är att du har märkt att du är mycket tröttare än vanligt. Faktum är att trötthet anses vara ett allmänt symptom detta tidigt under graviditeten . Den skyldige är (delvis) hormonerna humant choriongonadotropin (hCG) och progesteron.

Det mest fascinerande med din nyligen förstärkta trötthet är att gravida kvinnor faktiskt inte behöver ytterligare sömn. "Det är en myt", säger Allison Hill, MD, en privat praxis OB-GYN i Los Angeles. "Istället var du troligen sömnberövad till att börja med. Det är just nu, din kropp styrs av hCG, ett hormon som inte kommer att låta dig komma undan med det längre. "

Samtidigt, vid 5 veckor gravid, kan vissa kvinnor märka en krampersensation (även beskriven som känslan av att vara full) i livmodern. Det här är normalt.

Din baby den här veckan

Om cirka 5 veckor kan barnets gestationssäck, som växer till placentan, ofta ses på en transvaginal ultraljud. Här kommer ultraljudsvingen att placeras inuti din vagina, inte ovanpå din mage. Säcken kan faktiskt upptäckas före embryot. Men bara på grund av att embryot är svårt att se. Det är kronblad till rump längd (CRL) bara 0.118 tum - betyder inte att det inte händer mycket.

Vid denna tidpunkt börjar embryot att förlänga och ta fram en tadpole, delvis tack vare utvecklingen av det allomfattande nervröret som går från toppen till botten av embryot. (Detta rör kommer att växa till ryggmärgen och hjärnan.) Det finns till och med ett litet blöde i mitten av embryot som snart kommer att utvecklas till barnets hjärta.

Just nu börjar de flesta av dina barns organ, som hjärtat, magen och leveren, ta form. Och detsamma gäller barnets matsmältnings-, cirkulations- och nervsystem.

På din doktors kontor

Om du lär dig att du är gravid när som helst mellan augusti och februari, kontakta din sjukvårdspersonal om att få ett influensavirus. CDC noterar att det inte bara är säkert men rekommenderat att gravida kvinnor får influensavaccinering under en trimester för att skydda sig och deras barn från influensa.

Men inte alla vacciner rekommenderas under första trimestern. Just nu är ditt embryo mest utsatt för virus, så du får inte få några levande virusvaccinationer, som vaccin mot mässling, kotz, rumpa (MMR) eller vaccin mot varicella (vattkoppor).

Kommande doktors besök

Medan du är sannolikt hyperfokuserad på schemaläggning - och går till - ditt första prenatala möte, finns det en annan läkarbesök som du bör överväga nu också: Tandläkaren. Faktum är att amerikanska tandläkareförbundet, den amerikanska kongressen för obstetrikere och gynekologer och den amerikanska akademin för barnläkare uppmuntrar alla kvinnor att se tandläkaren under graviditeten.

Orsaken: De samma hormonella förändringarna som orsakar illamående och bröst ömhet kan orsaka tandköttsinflammation (graviditet gingivit). Om ignoreras kan graviditet gingivit leda till allvarlig tandköttsinfektion i tandköttet, vilket ökar risken för förtida födsel.

Ta hand om

Medan du bör fokusera på att äta hela mat, i motsats till bearbetade, förpackade, finns det fortfarande vissa specifika alternativ som bör undvikas under graviditeten. De stora hitterna inkluderar följande, eftersom de kan innehålla bakterier som kan vara farliga för ett utvecklande foster.

 • Unpasteurized ostar, som Brie och feta
 • Rått kött pastej; deli kött (om inte uppvärmd)
 • Rökt skaldjur (om inte kokt i gryta eller konserverad); fisk som innehåller höga halter kvicksilver, som svärdfisk, tilefish, haj och makrill

Men sking från alla fiskar är inte ett klokt drag eftersom lax, sardiner, ansjovis och sill är alla rika på omega-3-fettsyror, vilket bidrar till barnets hälsa och utveckling. Tonfisk är också full av hjärnbyggande omegas, men det kan finnas en kvicksilveranmärkning, eftersom vissa tunnar laddas med toxinet och andra inte. Exempelvis anses burkad tonfisk (inklusive skipjack) anses vara den sundaste tonfiskvalet av FDA. Albacore (eller vit) tonfisk och gulfisk tonfisk är fortfarande OK, men storögd tonfisk bör undvikas. I slutändan är det säkert att hålla sig till 2 till 3 portioner konserverad lätt tonfisk eller 1 servering av Albacore tonfisk i veckan.

Utöver tonfisk finns det andra livsmedel och drycker som allmänt anses vara farliga, men är faktiskt helt bra om de konsumeras ordentligt. Dessa inkluderar:

 • Skaldjur, som räkor och hummer
 • Ägg (om inte rå)
 • Sushi-grade fisk (om inte gjord av en högkvicksilver skaldjur)

En måttlig mängd koffein-200 mg till 300 mg, eller en eller två 8-uns koppar kaffe-är också helt säker, liksom örtte.

Det finns också inget behov av att undvika livsmedel i samband med allergier, som nötter, mjölk och vete, såvida du inte är allergisk. Att inte äta dessa under din graviditet skyddar inte ditt barn från att utveckla allergier - det gör faktiskt motsatsen. Dessutom noteras en rapport från 2014 i JAMA Pediatric att konsumtion av jordnötter under graviditeten faktiskt ökar allergenstoleransen och sänker risken för en barndomsmatallergi.

Särskilda överväganden

Det är viktigt att gravida kvinnor undviker resor till områden i USA och över hela världen där det finns risk för att Zika-viruset ingås. Viruset och resulterande feber har varit kopplad till flera fosterskador, inklusive mikrocefali, där barn utvecklar mindre än normala huvuden och eventuell hjärnskada.

Zika sprids av Aedes myggor och genom sexuell kontakt med en infekterad part. Eftersom det inte finns något vaccin och ingen botemedel är det väldigt viktigt att kontrollera CDC: s resehälsokommunikation för att se de mest aktuella områdena där Zika-viruset sprider sig. Om du måste resa till ett område där Zika-risken är hög, kontakta din läkare först. Lär dig hur du korrekt förhindrar myggbett och skydda dig själv när du deltar i sexuell aktivitet.

För Partners

Övning är viktig under din första trimester och under graviditeten. Faktum är att en amerikansk kollegie av obstetrik och gynekologisk rapport konstaterar att de flesta gravida kvinnor borde delta i måttlig träning i 20 till 30 minuter, de flesta dagar.

"Trots att träning har visat sig hjälpa till med illamående genom att släppa ut naturliga endorfiner, känner vissa kvinnor för trötta att göra det, säger Dr. Hill. Lösningen: Börja en eftermiddag eller morgonvandringsrutin med din partner. Forskning visar att par känner sig mer nöjda i sitt förhållande när de deltar i en trevlig fysisk aktivitet tillsammans. Dessutom kommer det att ge dig båda en chans att avspänna. Slutligen, om du börjar en hälsosam och förhållningsstärkande vana nu, är du mer sannolikt att hålla fast vid det efter att barnet är födt.

Verywell Checklista

 • Gör en tandläkare.
 • Planera ett influensavill, om det behövs.
 • Fortsätt att ta prenatala vitaminer.
 • Köp mer fräscha, hela mat när du handlar mat.
 • Köp bekväma promenadskor. (Viktökning, svullnad och andra graviditetsförändringar kan leda till fotbesvär, så stödjande sneakers är viktiga.)

Översikt över graviditet vecka 6

Populära Inlägg

Läs Mer