Vecka 35 av din graviditet

Anonim

Välkommen till vecka 35 i graviditeten. Om alla är kvar på schemat, finns det bara fem veckor kvar tills du träffar din nya bebis. Medan en stor del av hans eller hennes utveckling redan är klar, gör din lilla mer än de sista veckorna till bra användning.

Din Trimester: Tredje trimestern

Veckor att gå: 5

Du denna vecka

Vid denna tidpunkt i graviditeten har du sannolikt fått mellan 24 och 29 pund. Din växande livmoder är nu cirka 1000 gånger större än den var före graviditeten. Vid vecka 35 sitter toppen av livmodern ca 6 tum högre än din navel. Naturligtvis kommer det inte att stanna uppe för alltid. Din livmoder kommer att återgå till sin pre-pregnancy storlek och position med cirka sex veckor postpartum.

Mycket av dina graviditetssymptom håller starkt, och nu kan en ny skörda: huvudvärk. Medan de kan inträffa när som helst i graviditeten är de vanligast i både första och sista trimestern. Medan graviditeten i tidigt graviditet ofta uppstår tack vare en uppblåsning i blodvolymen och hormonerna, senare i graviditeten är huvudvärk oftare på grund av försämring av hållning, sömnproblem och stress. I vissa fall kan preeklampsi vara skyldig.

Din baby den här veckan

Det antas ofta att barnen i det här graviditetsstadiet väsentligen har avslutat utvecklingen. Det är inte sant. Medan majoriteten av barnets tillväxt är avslutad före vecka 35, är din bebis lungor, hjärnor och lever bland de sista organen för att mogna fullt ut. Faktum är att barnets hjärna växer med en tredjedel mellan vecka 35 och vecka 39 i graviditeten.

Samtidigt går din baby in i en snabb period av viktökning, som sätter på ungefär 8 till 12 ounces varje vecka. Med varje ounce utvecklas mer fett under barnets hud, vilket behövs för att hålla honom eller henne varm efter födseln.

Vid slutet av veckan mäter ditt barn ungefär 17 till 18 inches, och han eller hon kommer att väga mellan 5½ och 6 pund.

På din doktors kontor

Om din vårdgivare inte visade dig för grupp B strep (GBS) förra veckan, kommer han eller hon att göra det den här veckan eller nästa. (GBS-testning sker vanligtvis mellan 35 och 37 veckor.) För detta test kommer din läkare eller barnmorska att svabba din vagina och ändtarmen och skicka proverna till ett laboratorium för testning. Om resultaten kommer tillbaka positivt, kommer du att behandlas med intravenösa antibiotika under din arbetstid och leverans. Med denna behandling minskar risken för att din baby som smittar infektionen sjunker från en av 200 till en av 4000.

Du har antagligen redan fått din Tdap-vaccin (tetanus, difteri och acellulär pertussis eller kikhosta) ungefär åtta veckor sedan. Men om du inte har det, måste du få den den här veckan eller nästa. Att ta emot denna vaccination mellan vecka 27 och vecka 36 maximerar ditt antikroppssvar och antikropparna överförs till din bebis.

Särskilda överväganden

Om du har diagnostiserats med placenta previa-när placentan sitter låg i livmodern, som täcker livmoderhalsen - det finns en bra chans att problemet kan ha löst sig själv i veckan. Faktum är att bara 1, 6 procent av kvinnorna med placenta previa fortsätter att ha problemet vid mitten av tredje trimestern, enligt en rapport i Journal of Ultrasound in Medicine .

Om din moderkaka för närvarande helt eller delvis täcker din livmoderhals kommer du dock troligen att behöva leverera ditt barn tidigt efter kejsarsnittet. Orsaken: När livmoderhalsen börjar suddas ut och spärras (öppen) under arbetet kan blodkärlen som förbinder din placenta i livmodern riva och orsaka allvarlig blödning som sätter dig och din bebis i fara.

Kommande doktors besök

Du har sett din vårdgivare varannan vecka en stund, men det är dags att skaka upp det igen. Efter vecka 36 kommer du att se din läkare eller barnmorska varje vecka.

Ta hand om

Om tredje-trimesterhuvudet plågar dig just nu finns det saker du kan göra för att må bättre:

 • Använd en varm eller kall komprimering. Placera ett varmt kompress nära ögonen och näsan för en sinus huvudvärk eller linda ett ispaket i en handduk och placera den vid nackens botten för att lindra spänningshuvudvärk.
 • Planera en prenatal massage. Detta kan hjälpa till att lindra huvudvärk orsakande spänning i nacke och axlar.
 • Håll blodsockret stabilt. Att äta små men frekventa måltider under hela dagen kan hjälpa dig att uppnå detta.
 • Öva bra hållning. Försök alltid att luta ditt bäcken framåt för att förhindra att din nedre del flyttas vidare på det sättet. Tillsammans ska du mäta din abs och bakåt så att dessa muskler kan bli en naturlig korsett.
 • Håll ett regelbundet sömnschema. Och när du är på din sida i sängen, lägg en kudde mellan knäna. Detta fördelar bättre kroppsvikt, vilket hjälper till att lindra spänningar i huvudvärk (och andra obehag).
 • Undvik matutlösare. Choklad, yoghurt, äldre ost, jordnötter, jästbröd, läckrade kött och sur grädde kan alla kickstart huvudvärk.
 • Fråga om acetaminophen. Medan smärtstillande medel som aspirin och Advil (ibuprofen) inte rekommenderas för de flesta gravida kvinnor, kan Tylenol (acetaminofen) vara OK. Rådfråga alltid din vårdgivare innan du tar något. Och kom ihåg: All medicinering ska användas sparsamt.

För Partners

Om du har en hund hemma måste du förbereda honom eller henne för din nya ankomst. För att underlätta all ångest som ditt husdjur kan känna och skapa en säker miljö för barnet, försök med dessa förslag:

 • Ring till veterinären. Se till att ditt husdjur är aktuellt på alla hans eller hennes vaccinationer.
 • Använd babyprodukter nu. Ge din hund chansen att bli bekant med babyluktar innan barnet kommer. Använd barnets lotion, grädde och schampo själv.
 • Spela barnljud. Så mycket som möjligt varje dag, spela realistiska baby coos och gråter i intervaller mellan 10 och 15 minuter, föreslår The American Society for Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA); En snabb mobilappsökning kan hjälpa dig att hitta det du letar efter. Samtidigt erbjuder du hundens snuggles, klappar och godis. När du stänger av ljudet, ignorera ditt husdjur för lite. Detta kan hjälpa till att din hund ser fram emot barnljud, istället för att vara rädd för dem.
 • Prova en filt. Efter några timmar kommer ditt barns svaddle-filt att hålla sig till hans eller hennes doft. Ta det filt hem för ditt husdjur att sniffa innan din baby lämnar sjukhuset.
 • Gör en felaktig post. När du återvänder hem efter barnets födsel, har någon annan gå in i huset först. På så sätt kan din hund få en minut eller två överflöde innan du och resten av din nybyggda familj går in, föreslår ASPCA.

Verywell Checklista

 • Fortsätt att ta prenatala vitaminer.
 • Fortsätt dricka cirka åtta till 12 glas vatten om dagen.
 • Fortsätt att göra dina Kegel-övningar dagligen.
 • Fortsätt göra dina dagliga perinealmassage.
 • Om du har en, ta steg för att få din hund redo för barn.

Översikt över graviditet vecka 36

Populära Inlägg

Läs Mer