Vecka 34 av din graviditet

Anonim

Välkommen till vecka 34 av din graviditet. För vissa gravida kvinnor (men inte alla) kan barn börja droppa ner i buken i veckan och klara sig för sin stora utgång.

Din Trimester: Tredje trimestern

Veckor att gå: 6

Du denna vecka

Vid 34 veckor har fostervätskan i livmodern troligen nått sitt maximala. (Det brukar spänna mellan nu och vecka 36, ​​sakta sänkande därefter.) Och för vissa kvinnor är det också runt den tid som lättnad eller droppe kan uppstå.

Lightening är när barnet flyttar sin position lägre i födelsekanalen. Detta inte bara readies baby för leverans, det kan lindra trycket på ditt membran, lättare halsbränna och andningssvårigheter. Tyvärr kan denna lättnad komma med en nackdel: ökat tryck på blåsan.

Om din mage plötsligt ser annorlunda ut, gör inte panik. "Det finns ingen tydlig korrelation mellan när ditt barn faller och när arbetet börjar", säger Allison Hill, MD, en privat övning OB-GYN i Los Angeles.

Din baby den här veckan

Din 5- till 5½-pund bebis fortsätter att fylla ut, och hans eller hennes vernix - den vaxartade vita beläggningen som täcker bebisens plumpade hud - är förtjockning. Vernix skyddar inte bara barnets hud från torka effekterna av fostervätskan, det fungerar som ett smörjmedel som hjälper din bebis att röra sig genom födelsekanalen lättare. Du kanske märker lite vernix på din nyfödda på hans eller hennes födelsedag. Var inte snabb att rengöra den; Det fortsätter att skydda barnets immunförsvar när han eller hon är född.

Medan det är sant att din 17½ tum långa bebis inte betraktas som fullständig fram till 39 veckor tenderar de som är födda vid 34 veckor att ha välutvecklade lungor och mår bra.

På din doktors kontor

Bär tvillingar? Detta kan vara ditt allra senaste prenatalbesök. Den genomsnittliga tvillinggraviditeten levereras vid cirka 35 veckor. För alla andra kommer denna 34-veckors check-up att bestå av standardtest och åtgärder. Men om du anses vara högrisk och inte har en biofysisk profil (BPP) som gjordes förra veckan kommer det troligen att hända vid detta besök.

BPP är ett icke-invasivt kombinationsprov som består av ett detaljerat ultraljud och ett fosterfritt stressprov. Din vårdgivare kommer att övervaka och värdera dina fostervätskor, plus barnets muskelton, kroppsrörelser och andningsrörelser. Ibland används en summer för att stimulera ditt barn till provet, vilket tar upp till en timme att utföra. Efter att din läkare eller barnmorska granskar dina testresultat kommer han eller hon att avgöra om det är en bra idé att leverera ditt barn tidigare än ursprungligen planerat.

Särskilda överväganden

Om du bär breech, vilket betyder att ditt barn är bak- och / eller fötter först betyder det inte att barnet kommer att förbli i den positionen kommer leveransdagen. Faktum är att "vid denna tidpunkt i graviditeten är ungefär 14 procent av spädbarn, men i vecka 36 krymper detta antal till 9 procent", säger Dr. Hill .

Oavsett, din vårdgivare kommer sannolikt att gå över vad du kan göra för att hjälpa vända barnet och vad som sannolikt kommer att hända om barnet inte vänder sig. Idag är de flesta breechbebisar födda av planerad kejsarsnitt, men en planerad vaginal födelse av en enda breechbaby kan ibland vara ett alternativ.

Först kan din läkare eller barnmorska föreslå extern cefalisk version (ECV), även kallad hand-to-belly-procedur, för att få barnet i optimal position. Detta sker vanligen mellan vecka 32 och vecka 37. Här tillämpar din leverantör (och kanske en assistent) fast tryck på din buk i ett försök att uppmuntra barn att vända sig. Du kan få drogen terbutalin, som dämpar livmoderkontraktioner och / eller en epidural för att blockera smärta. Ibland används en ultraljud som en guide också.

Mer än hälften av ECV-försök är framgångsrika, enligt American College of Obstetricians och Gynekologer. Tillgången: Vissa barn som blivit framgångsrikt vända tillbaka till breech-positionen före leveransdagen.

Det finns några hemmet metoder för att få ditt barn att vända det du kan försöka också. Det är dock viktigt att du konsulterar din vårdgivare innan du försöker dessa:

 • Prova förkylningspaket: Lägg ett ispaket eller en påse frusna ärtor insvept i en lätt trasa ovanpå din mage, där barnets huvud är.
 • Använd gravitation: Ligga platt på marken med en stapel kuddar under dina höfter i 10 till 15 minuter dagligen.
 • Sken ett ljus: Rikta en ficklampa på ditt pubicben för att uppmuntra barnet att komma mot glödet (och därigenom vända uppåt).
 • Tänk på denna alternativa kombination: Enligt en rapport i Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine kan kombinationen av akupunktur plus moxibustion vara effektiv för att lösa breech-presentation. Akupunktur innebär att smala nålar införs i specifika punkter till (smärtfritt) stimulera ditt barn att flytta. Moxibustion innebär att bränna örter och applicera sin värme på kroppsdelar för att uppmuntra detsamma.
 • Titta på en chiropraktisk justering: Ett felaktigt bäcken kan göra det svårt för barnet att komma ur breech-positionen. Att få rätt koriropraktisk justering kan dock rätta till den situationen. Faktum är att en rapport i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics fann att 82 procent av utövare hade framgång att vända barn med kiropraktikvård.

Kommande doktors besök

Mellan veckorna 35 och 37 av din graviditet kommer din vårdgivare att skärpa dig för grupp B strep (även kallad GBS eller beta strep). Denna bakterieinfektion som finns i ditt könsorgan är närvarande i ungefär en fjärdedel av alla friska kvinnor. Medan det inte utgör någon risk för dig kan det leda till lunginflammation eller hjärnhinneinflammation hos en nyfödd. Om du testar positivt för GBS får du antibiotika under arbetet för att skydda din baby.

Ta hand om

Har du pratat med din vårdgivare om perinealmassage? Om så är fallet, och du är intresserad av att börja, är det veckan att börja. Denna övning bidrar till att öka peritens plasticitet (området mellan vagina och anus), vilket minskar dina chanser att både riva och episiotomi, ett snitt i perineum under leveransen.

För massage ska du eller din partner placera två fingrar inuti din vagina och applicera tryck rakt nedåt i två minuter. "Applicera sedan samma tryck på varje sida i ytterligare fyra minuter, säger Dr. Hill. "För bästa möjliga resultat, gör det dagligen under resten av graviditeten." Medan du borde få hjälp direkt från din läkare eller barnmorska, här är några tips som gör det enklare:

 • Använd en varm kompress: Placera en varm tvättduk på din perineum i ca 10 minuter före massage.
 • Tvätta händerna: Den som gör massage måste ha rena händer (med trimmade och rena naglar).
 • Hitta rätt position: Vissa kvinnor föredrar att sitta proppade på sängen med knäna böjda eller krama mot en vägg med hjälp av en pall.
 • Använd smörjmedel: "Använd ett vattenlösligt kommersiellt smörjmedel, E-vitaminolja eller mandelolja direkt på din (eller din partners) fingrar före massage. Detta gör massage mer bekväm och hydrerar perineum, säger Dr. Hill. Applicera om det behövs.
 • Testa det i badet: Din position kan göra massage lättare, och det varma vattnet kan hjälpa din hud att sträcka sig.

För Partners

Har du märkt din partner att rengöra mycket nyligen? Denna utbrott av organisatorisk energi kallas häckning och det anses vara ett instinktivt sätt att mödrarna ska förbereda sig för födseln. Vissa kvinnor upplever det här behovet av att bo nära rätt nu, medan andra upplever det mycket tidigare eller inte alls.

Som partner är det ditt jobb att se till att den gravida kvinnan i ditt liv inte överdriver sig själv. Gravida kvinnor vid denna tidpunkt i graviditeten bör inte klättra stegar, använda skadliga rengöringsmedel som blekmedel eller lyft tunga föremål. Erbjuder hjälp och hjälp när det behövs.

Och det gör inte ont för att komma in på boet. Gör det nya föräldraskapet lite enklare på dig själv genom att strumpa på obehagliga livsmedelsbutiker och toalettartiklar nu. Samtidigt sätta ihop några framåtriktade måltider för att hålla kvar i frysen.

Verywell Checklista

 • Fortsätt att ta prenatala vitaminer.
 • Fortsätt dricka cirka åtta till 12 glas vatten om dagen.
 • Fortsätt att göra dina Kegel-övningar dagligen.
 • Börja dagligen perineal massage.

Översikt över graviditetsveckan 35

Populära Inlägg

Läs Mer