Vecka 22 av din graviditet

Anonim

Välkommen till vecka 22 av din graviditet. Den här veckan kommer din växande älskling äntligen att se ut som en nyfödd, bara mycket mindre.

Din Trimester: Andra trimestern

Veckor att gå: 18

Du denna vecka

För bara två veckor sedan sitter toppen av livmodern i spola med din navel. Den här veckan är den redan ungefär två centimeter norr. Din livmoder gör mer än att bara öka högre och högre upp i magen. Faktum är att många kvinnor börjar känna sitt livmoderkontrakt runt den här tiden. Dessa tidiga, oregelbundna och smärtfria sammandragningar, som kallas Braxton Hicks, är helt enkelt din livmoderns sätt att öva för leverans. Medan dessa samspel före matchen inte är farliga, vet att om intensiteten ökar, eller om de blir smärtsamma eller frekventa, ska du omedelbart kontakta din vårdgivare.

Din baby den här veckan

I vecka 22 av graviditeten har babyens tårkanaler börjat utvecklas, och hans eller hennes helt formade ögon kommer sannolikt att röra sig snabbt bakom stillbilderna. (Barnens ögonlock kommer slutligen att öppnas på ungefär sex veckor.) Babyens iris, den färgade delen av ögat, är dock fortfarande fri från pigment. Faktum är att pigmenteringsprocessen inte ens kommer att vara fullständig vid födseln. I stället måste du vänta tills din baby är minst nio månader gammal för att känna sin permanenta ögonfärg.

I andra spännande nyheter: Din bebis-hjärnans hjärna och nervändar är mogna nog att han eller hon nu kan känna kontakten. Som sådan utforskar din baby nu den här nya känslan genom att kära sitt ansikte och kropp.

Vid veckans slut kommer ditt barn att vara nästan 10 cm långt och väga ca 14 ounces. Hans eller hennes växande kropp är dock fortfarande ganska skrynklig. Oroa dig inte: Babyen har 18 veckor att ständigt lägga på pounds som släpper ut saker.

På din doktors kontor

Om du ännu inte har slutfört den slutliga delen av din tredelade integrerad screening för Downs syndrom och neuralrörsdefekter, är det veckan för att få det gjort. Detta test innefattar en ultraljud som utförs cirka 12 veckor, följt av blodprov i första och andra trimestern.

Det här är också den sista veckan där din vårdgivare kan erbjuda cordocentes, även känd som perkutan navelblodprovtagning. Detta är ett diagnostiskt Downs syndromtest som undersöker blod som extraheras från navelsträngen. Eftersom det här testet medför större risk för missfall än både amniocentes och chorionisk villusprovtagning (CVS), föreslås det endast om dessa test ger oavslutade resultat. Även då vet du att det är helt ditt val att få det.

Kommande doktors besök

Ibland mellan vecka 24 och vecka 28 kommer din vårdgivare att ge dig en glukosundersökning som upptäcker graviditetsdiabetes, vilket är högt blodsocker som börjar under graviditeten. I vissa fall kan du behöva avstå från att äta eller dricka någonting (förutom vattenkänslor) i åtta till 14 timmar innan ditt test och börjar börja, beroende på om din vårdgivare erbjuder en- eller tvåstegs testning. Ring fram för att ta reda på det.

Ta hand om

När din gravida mage växer, gör också den uppmärksamhet du får. Kära, vänner, medarbetare och ja, främlingar anmärker ofta på och berör din kropp fritt. Du kan känna sig smickrad eller upphetsad av dessa gester, men du kan också känna sig obekväma eller inkräkta på. "Det kan särskilt vara sant om du har en historia av kroppsbildproblem eller missbruk", säger Shara Marrero Brofman, PsyD, en reproduktiv och perinatal psykolog vid Seleni Institute, en ideell organisation som specialiserar sig på kvinnors materiella och reproduktiva mental hälsa.

Antingen är reaktionen okej, såklart - och så säger folk att du är obekväm med sina kommentarer eller handlingar. "I dessa ögonblick är det helt lämpligt att sätta en gräns och säga något liknande, Tack så mycket för dina goda önskningar, men jag är inte bekväm med andra som berör mig ", säger Dr Brofman. "På så sätt kan du båda erkänner människors goda intentioner, men också kommunicerar en lämplig personlig begäran och gränsen. "

För Partners

Även om födelseklasser alltid är uppmärksamma (med goda skäl) är det också en bra idé att titta på nyfödda vård / föräldrakurser och spädbarns HLR-träning. Dessa klasser täcker grunderna som diapering, badning och utfodring. Men kanske viktigare kan de hjälpa dig och din partner känner sig bemyndigad.

"Många nya föräldrar och föräldrar verkar känna att de borde veta vad man ska göra med en ny bebis. Eller kanske de även får meddelanden från andra om hur de bara ska följa sina instinkter om vad deras barn behöver. Men dessa meddelanden kan låta föräldrarna känna sig hjälplösa, säger doktor Brofman. Tänk på det här sättet: När du och din partner känner sig överväldigade och sömnberövade kan det vara svårt att tänka klart. Men att ha konkret information i förväg, som nyfödd vårdkunnande, kan hjälpa till att minska din stress och öka ditt självförtroende.

Fråga din vårdgivare om klassrekommendationer eller prata med någon på ditt sjukhus eller vårdcentral.

Verywell Checklista

  • Fortsätt att ta prenatala vitaminer.
  • Fortsätt dricka cirka åtta till 12 glas vatten om dagen.
  • Fråga din vårdgivare om du behöver snabba för din kommande glukosundersökning.
  • Titta på nyfödda vårdklasser.

Översikt över graviditetsveckan 23

Populära Inlägg

Läs Mer