Vecka 20 av din graviditet

Anonim

Välkommen till vecka 20 av din graviditet - du har gjort det halvvägs. För att fira kan du kanske få reda på ditt barns kön denna vecka, om du är så benägen. Nu är det också den perfekta tiden att anmäla dig till en födelseklass, om du inte redan har det.

Din Trimester: Andra trimestern

Veckor att gå: 20

Du denna vecka

Din ständigt växande livmoder passar inte längre in i bäckenet. I själva verket är den här veckan nu på samma nivå som din navelknapp. För vissa kan den här uppåtgående livmodern till och med orsaka att en inniebellytknapp blir en outie.

Medan du inte kan göra någonting för att förhindra detta popup, vet du att den här förändringen i allmänhet är tillfällig och ofarlig. Du bör dock låta din vårdgivare veta om din navel inverterar så att han eller hon kan utesluta risken för en bråck, när en del av ett organ sticker ut genom en öppning i en muskel.

Beroende på din preconceptionsvikt har du sannolikt fått cirka 8 till 10 pund vid denna punkt i graviditeten - och du kan förvänta dig att fortsätta att få cirka en halv kilo till ett pund varje vecka för återstoden av din graviditet.

Att viktökning, förstås, är inte bara på grund av att man ökar mer kalorier. Istället är det en reflektion av många olika saker i din gravida kropp, inklusive din växande baby, fostervätska, placenta och livmodern. Tyvärr för vissa, kan denna vikt i vikt redan lägga stress på benmusklerna, vilket kan leda till kramper. Också ökar dina odds på benkramper: förändringar i cirkulationen och trycket på dina nerver och blodkärl.

Din baby den här veckan

Vid veckans slut kommer din bebis att väga ca 9 ounces och han eller hon kommer att sträcka sig till ca 7 inches lång.

Under skiktet av vernix (en vaxliknande skyddande beläggning) som barnet redan har utvecklat fortsätter hans eller hennes hud att tjockna och skapa lager i veckan. Samtidigt växer barnets hår och naglar stadigt.

Även om du är månader och månader bort från att erbjuda barnets bröstmjölk, formel eller barnmat, vet att hans eller hennes smaklökar är upptagna att utveckla just nu - liksom barnets sväljningsförmåga. In-utero sväljer är dock inte bara för övning. Det är en absolut nödvändig funktion som delvis leder till framställning av meconium, som börjar ackumuleras i barnets matsmältningssystem denna vecka.

Mekonium - den tjocka, klibbiga, mörkfärgade substansen som blir barnets första tarmrörelse - är en blandning av intagad fostervätska, matsmältningssekretioner, hudceller, lanugo (fint hår som täcker bebisens hud) och mycket mer. Vissa barn har sin första tarmrörelse, när de passerar meconium, under arbete och födsel, medan de flesta andra gör det någon gång inom de första 24 timmarna av livet.

På din doktors kontor

Om du är som många gravida kvinnor, kan denna vecka markera ditt fjärde prenatalbesök. Liksom utnämningar före, kommer din läkare eller barnmorska att ta ett urinprov och mäta ditt blodtryck och vikt.

Dessutom kommer din vårdgivare att mäta avståndet från ditt skönhetsben till toppen av livmodern för att beräkna din fondhöjd. Denna mätning används för att mäta barnets tillväxt, och denna vecka synkroniserar din fondhöjd ofta (inom en centimeter eller två) med antalet veckor du är. Så att vara 20 veckor gravid kan översättas till en fondhöjd på 20 centimeter. Om du bär multiplar, kommer din vårdgivare emellertid sannolikt att hoppa över det här eftersom det är mycket svårare att urskilja en genomsnittlig mätning när det finns fler än en bebis.

Ditt 20-veckors besök kan också innehålla en strukturell ultraljud. (Detta test kallas också en anatomi-skärm, en 20-veckors ultraljud eller en ultraljud på nivå 2). En tekniker spruter ett tunt lager av kallt gelé på buken och använder en handhållen transduktor för att titta på din bebis -att vara.

Medan föräldrarna ofta kan lära sig barnets kön med den här scanningen, är det inte den faktiska anledningen till att det är gjort. Istället utvärderar din vårdgivare hur ditt barns organ och system utvecklas. Denna skanning kan ta cirka 30 till 40 minuter, och de flesta vårdgivare kommer att be dig att komma med en fullblåsan.

Kommande doktors besök

Just nu kommer du sannolikt att gå till prenatala möten varje vecka, så du kan förvänta dig att ditt nästa besök är vid vecka 24. På den tiden kommer din vårdgivare sannolikt att utföra ett blodsockertest för att avgöra om du har gestational diabetes. Eftersom graviditeten påverkar kvinnans förmåga att metabolisera blodsocker rekommenderar American Diabetes Association alla förväntade mammor att få detta test. (Vet att det är för vissa, men inte alla gravida kvinnor, pre-testfasting som är involverad. Om detta gäller dig, var noga med att göra ditt möte tidigt på dagen.)

Ta hand om

Viktökning, cirkulationsproblem och ökat tryck på nerver och blodkärl kan vara bakom dina benkramper, men vet att uttorkning och stillasittande beteende också kan vara en del av problemet.

Att hjälpa till att ta itu med smärta från alla vinklar:

  • Drick mycket vatten under hela dagen.
  • Undvik att sitta eller stå i ett läge för långa sträckor.
  • Försök att inte korsa dina ben, eftersom det kan begränsa blodflödet.
  • Ta varma bad innan du svävar för att lossna ömma och täta muskler. (Du kan även använda direkt värme genom en inpakad varmvattenflaska.)

För Partners

Börjar du tänka på att hjälpa mamma att vara genom att få barnets rum redo? Om så är fallet är det viktigt att du tar ledningen så långt som den verkliga målningen går, om möjligt. Även om det inte finns några studier som kopplar hushållsfärgen till negativa graviditetsresultat, rekommenderas det allmänt att gravida kvinnor begränsar exponeringen för hushållsfärger och deras rök. Det är också en bra idé att använda färger som anses vara låg- eller noll-VOC, som innehåller mindre kemiska lösningsmedel än standardfärger. Och naturligtvis bör målning göras med korrekt ventilation för att sprida rökarna.

Verywell Checklista

  • Fortsätt att ta prenatala vitaminer.
  • Fortsätt dricka cirka åtta till 12 glas vatten om dagen.
  • Börja med att tänka på färgämnen för barnkammare.
  • Fortsätt ta ett nattligt bad för att hjälpa till med smärta och sömn.
  • Gör det till en punkt att sluta korsa dina ben.

Översikt över graviditet vecka 21

Populära Inlägg

Läs Mer