Vecka 17 av din graviditet

Anonim

Välkommen till vecka 17 av din graviditet. Medan din andra trimestern är mindre hård på din kropp än den första och den tredje, kommer du sannolikt fortfarande att uppleva några fysiska obehag, tack delvis till din växande baby som böjer dina organ ut ur hans eller hennes sätt.

Din Trimester: Andra trimestern

Veckor att gå: 23

Du denna vecka

Din bebis är inte den enda som flyttar just nu. Dina organ är på egen resa, med livmodern nu ungefär halvvägs mellan ditt skötselben och navelknapp, och tar ut tarmarna upp och ut mot sidan av buken.

Samtidigt kan din växande baby sätta press på din nervsjukdom, den största nerven i kroppen. Det grenar från din nedre del av ryggen, genom din bakre ände, och bakom benen, så när barnet trycker på det kan du uppleva periodisk smärta någonstans längs den vägen.

En annan obehaglig bieffekt som du kanske upplever just nu: graviditetsmineral, aka graviditetsrelaterad överbelastning. Faktum är att det påverkar cirka 39 procent av gravida kvinnor, med de flesta fall som slår mellan vecka 13 och vecka 21, enligt en studie i tidskriften Advances in Experimental Medicine and Biology . Det anses att en ökning av blodvolymen och olika hormonella skift orsakar slemkörtlar att höja upp produktionen, vilket orsakar stupade näsor och nysningar.

Din baby den här veckan

Din lilla 5¾-tums långa 4-unga baby väger nu mer än hans eller hennes placenta. Vid vecka 17 börjar din bebis att bilda fettvävnad. Dess huvudsakliga jobb? För att lagra energi, isolera kroppen, skydda organen och fyll ut babyens egenskaper (hjälpa honom eller henne att se ut som du).

Samtidigt växer navelsträngen och placentan stadigt. Den förra är förtjockning och förlängning för att bättre närma din bebis, medan den senare innehåller tusentals blodkärl som arbetar för att leverera näringsämnen och syre från din kropp till din bebis.

Kom ihåg hur de små benen som utgör barnets hörsystem började göra ett allvarligt försök för några veckor sedan? Vid nu kan de utvecklas nog att faktiskt låta barnet höra din röst, oavsett om du sjunger lullabies eller beställer en pizza.

På din doktors kontor

Nu när energi är sannolikt är det en bra tid att prata mer med din vårdgivare om träning - eller, mer specifikt, vad som är säkert och vad som inte är det. Det rekommenderas till exempel att gravida kvinnor undviker kontaktsporter som fotboll, liksom fysiska aktiviteter som innebär plötsliga upp och ner rörelser. Din läkare eller barnmorska kan hjälpa dig att avgöra om din gå-till-aktivitet är graviditetsgodkänd.

Om det inte är, vet att det fortfarande är viktigt att hitta något som fungerar för dig. Trots allt kan träning under graviditeten sänka graden av graviditetsdiabetes och kejsarsnitt, liksom efter återhämtningstiden för postpartum, enligt American College of Obstetricians och Gynecologists.

Kommande doktors besök

Om du redan hade chorionisk villusprovtagning (CVS) eller en amniocentes som resulterade i otillräckliga resultat kan din vårdgivare erbjuda kardocentes, även känd som perkutan navelblodprovtagning, efter 17 veckors graviditet. Cordocentes är ett diagnostiskt prenataltest där blod extraheras från navelsträngen och testas för infektion, genetiska störningar och blodförhållanden.

Ta hand om

Om graviditetsrinit snubblar, nysar och känner sig överbelastad, försök att använda saltlösning, en neti-kruka (ett näsbesprutningsverktyg som använder 100 procent saltlösning) och / eller ha en näsremsa på natten för att hjälpa till att öppna dina näspassager. På samma gång, sova med en extra kudde eller två under huvudet för att låta gravitationen fungera för att tömma din trängsel.

Det är också bäst att undvika miljömässiga utlösare som kemiska rök och cigarettrök (bra övning oavsett). Om ingenting verkar fungera, prata med din sjukvårdspersonal om alternativ för läkemedelsbehandling. en över-the-counter-vänteläge kan inte underrättas under graviditeten.

För Partners

Vid andra trimestern kan din partner uppleva ökad sexuell lust. (Det här är emellertid inte en universell sanning. Vissa kvinnor upplever det motsatta.) Hennes energi kan vara upp och hennes missnöje, vilket ger henne mer humör än hon var förut. Det finns också en ökning av blodflödet och vätskorna till hennes könsdelsområde som kan göra klitoris och vagina mer känsliga.

Men vet det här: Din önskan kan också öka eller minska. Medan vissa njuter av de förändringar som händer med partnerens kroppar och känner en starkare känsla av koppling, kan andra uppleva ångest om att skada barnet under samlag och stressa om sin kommande roll som förälder. Du kan också kämpa för att anpassa sig till din partners förändrade identitet från sexpartner till förväntad mamma. Det viktigaste? Prata om det, reservera dom, och kom ihåg att ni båda justerar.

Verywell Checklista

  • Fortsätt att ta prenatala vitaminer.
  • Fortsätt dricka cirka åtta till 12 glas vatten om dagen.
  • Plocka upp en netpott; saltlösning; eller näsremsor, om det behövs.
  • Starta om din träningsrutin, om du tog en paus i tidigare veckor, tweaking din rutin om det rekommenderas.

Översikt över graviditetsveckan 18

Populära Inlägg

Läs Mer