Vecka 1 av din graviditet

Anonim

Välkommen till den första veckan av din graviditet. En sak: Du är inte faktiskt gravid än.

Din vårdgivare beräknar ditt förfallodatum från den första dagen i din sista menstruationsperiod (LMP). Det betyder att 40-veckors nedräkning verkligen börjar ungefär två veckor innan spermierna och ägget möts och börjar långsamt omvandlas till ett foster.

Om du redan har tagit ett graviditetstest och upptäckt de telltale rosa linjerna, kommer du sannolikt längre fram än du tror. (Graviditetsregistret på hemtest på eller omkring vecka 4.) Officiellt gravid eller inte, anses detta fortfarande första veckan av din första trimester.

Din Trimester: Första trimestern

Veckor att gå: 39

Du denna vecka

Just nu är din kropp upptagen med att kasta ut din livmoderfoder, som håller förra månadens obefruktat ägg. Som sådan upplever du typiska symtom som du normalt skulle känna när du började din period, inklusive vissa uppsvällningar och humörförändringar på grund av fluktuerade hormoner. Om allt går bra kommer du inte att bli gravid förrän vecka 3.

Din baby den här veckan

Medan det inte finns någon baby som växer än, förbereder dina hormoner ett annat ägg som ska släppas för ägglossning. Kvinnor med regelbundna menstruationscykler ägglosser omkring 10 till 20 dagar efter den första dagen i sin period; den här tidsramen dikterar den bästa tiden att få sex att bli gravid.

På din doktors kontor

Om du ännu inte har besökt din hälso-och sjukvårdspersonal för en preconception-möte, gör det nu. Här kan din läkare eller barnmorska fylla dig i eventuella säkerhetsimplikationer av receptbelagda och receptfria läkemedel eller tillägg du kan ta. Dessutom kan han eller hon rekommendera ett prenatalt vitamin; granska din medicinska och vaccinhistoria skärm dig för sexuellt överförbara infektioner; och ge dig en grundläggande fysisk tentamen. Detta är också ett tillfälle att identifiera livsstil, näring, motion och andra personliga vanor som kan påverka din graviditet.

"Tänk på ditt preconceptionbesök som ett tillfälle för dig och din vårdgivare att kontrollera de saker du kan kontrollera under graviditeten", säger Allison Hill, MD, en OB-GYN och författare till din graviditet, ditt sätt och medförfattare av Mommy Docs Ultimate Guide to pregnancy and birth. " Detta besök kan öka dina chanser att ha en hälsosam baby."

Ta hand om

Nu är det dags att skapa den mest gästvänliga och hälsofrämjande miljön för barn att vara möjlig. Till att börja med börjar du ta 400 mikrogram folsyra varje dag. (Den genomsnittliga amerikanska kostnaden ger mellan 200 och 250 mikrogram dagligen. Gravid kvinnor - och de som försöker bli gravida - borde konsumera 600 mikrogram totalt, vilket gör 400 via tillägg av optimal mängd.) Låga nivåer av folsyra är kopplade till fosterskador, inklusive kluven läpp och gommen, och neurala rördefekter, såsom spina bifida. "Att ta in rätt mängd före graviditeten och under första trimestern minskar sannolikheten för dessa fosterskador med 75 procent", säger Dr. Hill.

Det handlar inte bara om vad du lägger till i din rutin, det handlar också om vad du tar bort. När man försöker bli gravid är det viktigare än någonsin att undvika alkohol, droger och tobaksvaror, inklusive e-cigaretter. Dessa vanor kan leda till fosterskador, andningssvårigheter, låg födelsevikt, fosteralkohols syndrom och andra hälsoproblem.

Kommande doktors besök

I de flesta fall kan du vänta med att schemalägga ditt första prenatalbesök mellan cirka åtta och tolv veckor efter din sista menstruationsperiod. Första timers kan förvånas av förseningen, men vet att den bästa tiden att uppskatta graviditetsalder med ultraljud är faktiskt mellan vecka 8 och vecka 13 i graviditeten. Om du tittar för tidigt (eller för sent) kan det leda till en felaktig bedömning av förfallodagen. Om du är i riskzonen för tidiga komplikationer, till exempel en ektopisk graviditet, kan din vårdgivare kanske vilja se dig tidigare.

Om du inte litar på ditt hem graviditetstest finns det dock en chans att din sjukvårdspersonal kan se dig tidigare för att erbjuda dig ett blodprov. Ett blodprov på kontoret kan upptäcka en graviditet ungefär sex till åtta dagar efter ägglossningen.

För Partners

Graviditet är mellan partner, och det betyder att båda parter måste ta hand om sin hälsa och välbefinnande. Innan du försöker bli gravid rekommenderas att män screenas (och behandlas för) eventuella sexuellt överförbara infektioner.

Dessutom kan du förbättra din reproduktiv hälsa genom att begränsa alkohol och sluta tobaks och olaglig narkotikamissbruk. Det har visat sig att män som dricker alltför mycket, röker eller använder droger kan uppleva problem med sin sperma, vilket gör det svårare att göra uppfattningen.

Verywell Checklista

  • Börja ta prenatala vitaminer.
  • Skriv ner datumet för de senaste två perioderna.
  • Sluta röka, dricka och använda olagliga droger.

Översikt över graviditet vecka 2

Populära Inlägg

Läs Mer