Använda Ovulation Test Strips för att upptäcka din mest fertilitet

Anonim

Ovulationstestremsor är urinbaserade tester som du använder hemma för att upptäcka övergående ägglossning. De arbetar genom att detektera hormonet LH. Ibland kallas de OPKs, ägglossningsprognos, eller helt enkelt ägglossningstest.

När du köper ett ägglossningstest kit kommer det med flera testremsor (smala tunna papper), eller de kan se mer ut som graviditetsprovstickor. Du antingen kissar på det förlängda spetsen av graviditetstestliknande version, eller du kissar i en kopp och försök sedan försiktigt in testremsan i urinen.

Resultaten kan berätta om du kanske ska ägglossa snart. (Mer om att läsa resultaten nedan.)

Användning av ägglossningsremsor kan hjälpa dig med sexkön efter graviditet. När du får ett positivt resultat på provet bör du ha sex varje dag under de kommande två eller tre dagarna.

Vad ska man köpa

Det finns en mängd olika ägglossningspredikationssatser tillgängliga. Clearblue Easy och First Response är de mest populära.

Som graviditetstester kan du betala relativt lite eller ganska mycket, beroende på hur mycket teknik du vill ha. Den dyraste variationen av ägglossningsprediktorer är digital.

Clearblue Easy Fertility Monitor är en av de mer populära digitala testerna. Denna bildskärm detekterar två hormoner, LH och östrogen. Detta gör det möjligt att upptäcka mer bördiga dagar än papperstesterna.

De billigaste ägglossningstestningarna är helt enkelt pappersremsor. Du kan köpa testremsorna online i bulk, men de innehåller ofta inga instruktioner för användning.

Vad du väljer att köpa och använda har mer att göra med din komfort och din lätthet när du läser testremsorna. De är inte alltid lätta att tolka.

En digital skärm tar gissningen ut ur ägglossningstestning. Ett digitalt test kommer att berätta om du är bördig eller inte. Det sagt är det dyrt.

Pappersprovningarna, särskilt de billigare, är inte enkla att läsa. Till skillnad från ett graviditetstest där du antingen har en linje eller du inte, kräver ett OPK-test att du bestämmer om testlinjen är mörkare än kontrolllinjen. Det är inte alltid lätt att bestämma. (Mer om detta nedan.)

Trots den något svårare resultattolkningen, älskar vissa människor de extra billiga testpapper.

Hur Predictor Kit fungerar

Ovulationspredikationssatser arbetar genom att detektera halterna av LH-hormon i din urin. LH står för luteiniserande hormon. När ägglossningen närmar sig, spetsar LH för att driva ägget i slutfasen av mognad. Denna spik av LH kallas LH-överskottet. Ungefär 36 timmar efter LH-ökningen sker ägglossningen.

För att öka dina chanser att bli gravid bör du ha sex de två dagarna innan ägglossningen inträffar. Eftersom OPKs upptäcker LH-överskott som uppträder 12 till 36 timmar före ägglossningen kan du vara säker på att ha sex vid rätt tidpunkt för befruktning.

Clearblue Easy Fertility Monitor detekterar LH och östrogen. Eftersom östrogen börjar stiga före LH-överskottet, kan Clearblue Easy Fertility Monitor ge dig mer varning om att ägglossningen kommer. Det här låter dig ha uppfattningssex i upp till en vecka innan du ägglosser.

Så här använder du ett kit

Var noga med att läsa instruktionerna för ditt specifika ägglossningsspecifika kit, eftersom det kan finnas små variationer på hur de fungerar.

I allmänhet kommer ett ägglossningspredikationssats med en uppsättning testremsor eller pinnar. Vissa OPKs kommer med fem tester, andra med så många som 10.

Du bör börja använda testen om två dagar innan du förväntar dig att du ska ägglossa. Om du inte är säker när du ägglossar, kan du använda en ägglossningsräknare eller diagrammet. Det finns också fruktbarhet apps som kommer att försöka gissa vid när ägglossning sannolikt kommer att inträffa för dig.

Om dina cykler är oregelbundna, bör du testa enligt de tidigaste och senaste datumen du kan förvänta dig att ägglossa. Det hjälper till att få ett kit med flera testremsor om det här är din situation.

Ovulationspredikationssatser har två linjer. En rad är kontrolllinjen. Detta låter dig bara veta att testet använts korrekt och fungerar. Den andra raden är testlinjen. När testlinjen är så mörk eller mörkare än kontrolllinjen, stiger LH.

Det här är när du ska börja ha barnskötsel.

Om du testar i fem dagar har du 80 procent chans att förutsäga ägglossning. Om du testar i 10 dagar har du 95 procent chans att förutsäga ägglossningen.

Clearblue Easy Fertility Monitor fungerar annorlunda än vanliga ägglossningsprognos. Du måste börja testa på den första dagen i din period.

Oavsett vilken ägglossningstest du använder, var noga med att läsa instruktionerna noggrant för bästa möjliga resultat.

Fördelar och nackdelar med OPKs

Pros

  • Relativt lätt att använda. Till skillnad från att kartlägga din kropps basaltemperatur behöver du inte komma ihåg att ha en termometer precis vid din säng eller undvik att flytta för mycket när du vaknar.

  • Till skillnad från BBT-kartläggning, berättar de dig när ägglossningen närmar sig, inte att den redan har passerat . Om du inte kontrollerar din livmoderhalsslem kan ett BBT-diagram inte berätta när du ska ha sex.

  • Övulationssatser behöver inte användas rätt när du står upp. Morgonurin är bäst, men att ta testet inom samma sex timmars fönster varje dag borde ge noggranna resultat.

  • Om du inte är bekväm med att kontrollera efter livmoderhalsslem kan du känna dig bättre med hjälp av testremsorna.

Nackdelar

  • Att använda en månad efter månad kan bli dyr. Detta är speciellt så om dina cykler är oregelbundna och du måste använda mer än fem testremsor.

  • Vissa människor har problem med att läsa ett positivt ägglossningstestresultat. Om du inte får en mycket stark LH-överskott kan det vara svårt att berätta om testledningen är så mörk som kontrolllinjen.

  • Övningstester kan inte fungera bra för kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, som kan ha flera LH-störningar eller höga nivåer av LH under hela sina cykler.

  • Eftersom ägglossningssats test för LH kan de ge positiva resultat hela tiden eller på flera dagar. Dessa positiva resultat är falska positiva - de betyder inte att du är ägglossning.

  • De kan signalera att din kropp försöker ägglossa, men de kan inte bekräfta att ägglossningen inträffade. Det är möjligt för LH att surge och ett ägg aldrig släppa ut.

Medan ägglossningspredikationssatser inte kan bekräfta att ägglossningen faktiskt ägde rum, kan basbasal temperatur kartläggning kan.

Ovulationspredikationssatser kan användas tillsammans med andra metoder för ägglossningsdetektering, som BBT-kartläggning. Detta kan ge dig mer försäkran och hjälpa dig att lära känna din kropp bättre.

Du kanske vill använda en ägglossningsprognos kit när du bara börjar fertilitetskartläggning för ökat förtroende. När du får hänga med att kartlägga din BBT och cervical mucus, kan du släppa de dyra ägglossningstestremsorna.

För kvinnor som finner fruktbarhetskartläggning stressfull, kan ägglossningspredikationssatser vara ett bra sätt att förutsäga ägglossning och tidsex för graviditet.

Analysera resultaten

Låt oss säga att du går igenom dina ägglossningstestband, och du får aldrig ett resultat som indikerar ägglossning. Varför kan detta hända?

En möjlig anledning är att du började testa för tidigt i din cykel.

Låt oss säga att du har ett ägglossningssats som innehåller fem test och du började testa på dag 13 i din cykel. Dag 17 skulle vara din sista testdag. Men om du inte ägglossar till dag 25 kan du till exempel inte få ett positivt resultat eftersom du inte testade på dina mest bördiga dagar, dag 22, 23 och 24.

En annan möjlighet är att du började testa för sent. Låt oss säga att du ägglossades på dag 12, men började inte testa till dag 14. I den här situationen kan du sakna LH-överskottet.

Detta är en anledning att det hjälper till att få en uppfattning om när du tenderar att ägglossa beroende på längden på din cykel. Ju längre dina cykler är desto mer sannolikt är det att du ägglossar senare än genomsnittet. Ju kortare dina cykler är desto mer sannolikt är det att du ägglossar tidigare än genomsnittet.

Du kan hitta ett användbart diagram på den här sidan som kommer att berätta vilken tid du ska börja testa, beroende på din cykellängd.

En annan möjlig anledning till att du inte får ett positivt resultat är att du inte ägglosser. Det är inte onormalt att ha en gångs cykel, en gång i taget. Om du inte får ett positivt resultat efter några månader, eller om dina cykler är oregelbundna, prata med din läkare.

Tidig graviditet

Du har kanske hört att ägglossningstester kan användas för att upptäcka graviditet. Svaret är ja, det kan de! Men ... de är inte så nära lika korrekta som ett graviditetstest.

Anledningen till att ägglossningstester kan fungera som ett graviditetstest (typ av) är att hormonet LH (som ägglossningstest upptäcker) är molekylärt lik hCG (graviditetshormonet som graviditetstest upptäcker.)

Så teoretiskt, om du är gravid, och du använder ett ägglossningstest kan du få ett positivt resultat. Men det är också mycket möjligt för dig att vara gravid och för ett ägglossningstest att inte returnera ett positivt resultat. Du kanske tror att du inte är gravid när du verkligen är. Graviditetstesterna är mer tillförlitliga.

De 7 bästa fertilitetsprodukterna att köpa i 2019

Populära Inlägg

Läs Mer