Använda rörelse för att bestämma barns hälsa före födseln

Anonim

Från det ögonblick som du först börjar känna din bebis flytta, vilka läkare hänvisar till som snabbare eller fladdrar, kommer du troligen att börja använda dessa rörelser som ett medel för att checka in på din barns hälsa.

För första gången mödrar speciellt kan alla förändringar i frekvensen eller kvaliteten på rörelsen vara en källa till betydande stress. Och medan folk ofta berättar att det här är helt normalt desto närmare kommer du till leverans, finns det en linje där en mamma bör börja oroa sig?

Kvaliteten på barnets rörelser

Vanligtvis kommer fostret att fladdra runt omkring 18 till 24 av graviditeten. Först kan det vara svårt att skilja om det är ditt barn du känner eller gas. Men med tiden kommer dessa rörelser att bli mer karakteristiska och robusta. De är något vi ser fram emot, försäkringar om att barnet utvecklas normalt och kommer att vara hälsosamt och starkt vid födseln.

Foster sparkar efter vecka 28 är en av de bättre förutsägarna för barnets välbefinnande, enligt de flesta läkare.

Men kvaliteten på dessa rörelser kan ibland förändras när du flyttar bortom vecka 30. Inte längre kommer din bebis att kunna flipa så lätt som livmodern blir alltmer trång. Snart nog, i stället för att känna akrobatiska vridningar, kan du uppleva små kittlar och kvävande rörelser i stället. Det kan också vara en plötslig jab eller spark som kan känna sig obehagligt.

Samtidigt kan barnet flytta mindre ofta helt enkelt eftersom det finns mindre utrymme att navigera. Och medan du kanske får höra att du inte oroar dig för att barnet bara sätter sig i födelsestillståndet, finns det tillfällen då dessa förändringar motiverar medicinsk utredning.

Normal fetalt rörelse i sen graviditet

Generellt sett är det naturligt att gå från att känna stora rörelser under tidig graviditet för att uppleva mindre ekorrar och jabs vid senare graviditet. Det är också vanligt att känna mindre rörelse då barnet börjar ta en vertexposition i livmodern.

Men om du tror att dessa förändringar är onormala, kommer läkare och barnmorskor vanligtvis att be dig att föra journal över fosterskickräkningen. Detta gör att du kan spåra timme hur ofta du ofta känner en särskild rörelse från din bebis.

Det finns ingen fast regel, men de flesta läkare föreslår att känslan av 10 separata rörelser under två kontinuerliga timmar är ett tecken på att allt är bra med ditt foster.

Att hålla en tidskrift tillåter dig också att vara mer medveten om de subtila rörelser som ibland lätt saknas. Visst, som föräldrar gör förberedelser för allt från resan till sjukhuset för att måla plantskolan, kan det vara mycket stress. Det är inte ovanligt att en mamma blir mindre medveten om en liten kitt när stressnivåerna är höga.

När ska du ringa din läkare eller barnmorska

Om journalen berättar att fosterskickräkningen är låg, vill du omedelbart rapportera detta till din läkare eller barnmorska. I så fall kommer du att bli ombedd att genomgå en serie tester för att bedöma barnets välbefinnande.

Chefen bland dem är non-stress testet (eller NST) för att utvärdera ditt barns hjärtfrekvens i samband med livmoderns aktivitet. Om barnet är inaktivt under provet kan moderen bli ombedd att dricka något med socker eller bubblor för att uppföra det. Om detta inte fungerar kan ett högt ljud användas för att starta barnet.

Ofta kommer inte barnet att reagera normalt och vara bra. Om inte, kommer ytterligare test att utföras för att avgöra om det finns några abnormiteter som kräver brådskande vård. I slutändan möjliggör tidig diagnos för tidigt ingrepp.

Ett ord från Verywell

Bottom line är detta: lita på dina instinkter om något inte känns rätt med din graviditet. Ja, du kan ha fel, men låt aldrig rädslan för att vara fel hindra dig från att söka vård

I slutändan, när det gäller graviditet, finns det ingen sådan sak att vara alltför bekymrad. Låt aldrig någon föreslå att det är ditt "hormoner som pratar" eller att du bara är neurotisk. Som kliché som det kanske låter är det alltid bättre att vara säker än förlåt.

Populära Inlägg

Läs Mer