Använda ett tidigt graviditetstest - Fördelar och nackdelar

Anonim

Om du har försiktigt försökt att bli gravid, är chansen att du är medveten om de olika tidiga graviditetstesterna som finns tillgängliga, som ibland kan upptäcka graviditet flera dagar innan din period är förfallen. Men bara för att du kan använda ett tidigt graviditetstest betyder det att du borde ? Det är värt att överväga några punkter innan du går vidare.

Proffs av tidig graviditetstestning

Förutom att ha en läkare att beställa ett tidigt hCG-blodprov, som vanligtvis bara görs när det finns medicinska skäl för att upptäcka graviditet så tidigt som möjligt, är tidiga graviditetstest det snabbaste sättet att få reda på om du är gravid under en viss tid menstruationscykel.

De känsligaste testerna på marknaden kan potentiellt ge dig ett positivt resultat fyra till fem dagar innan din period är förfallen, vilket innebär att du inte nödvändigtvis måste vänta på en missad period för att ta reda på om du är gravid. Detta kan vara tilltalande om du vill ta reda på graviditeten så tidigt som möjligt och ett tidigt svar kan vara till hjälp om din läkare planerar att börja eller sluta med några mediciner så snart du upptäcker att du är gravid.

Tidig graviditetstest kan också vara till hjälp om du inte tänkt att bli gravid men hade ett födelsekontrollfel runt mitten av din cykel och du vill så snart som möjligt veta om du är gravid så att du kan göra lämpliga planer.

En mycket vanlig anledning som görs för att göra tidiga graviditetstest är så att kvinnor kan vara så hälsosamma som möjligt, äta gott och undvika alkohol. I stället för att göra tidiga graviditetstest, vilket kan vara negativt, även om du är gravid, kan det inte vara bättre att anta att du kan vara gravid och äta hälsosam och avstå från alkohol som gör de få dagarna?

Nackdelar med tidiga graviditetstest

Förpackningsinsatsen för ett av de ledande märkena för tidigt graviditetstest säger att testet, när det används fyra dagar före den missade menstruationsperioden, kommer att detektera hCG (det tidiga graviditetshormonet som används vid de flesta blodprov och urinpregnationstest) på cirka 69 procent av gravid kvinna. Vid tre dagar före den förväntade menstruationsperioden stiger antalet till 83 procent. Och vid både en och två dagar före menstruationsperioden kommer 93 procent av kvinnorna att ha ett positivt resultat om de är gravida, vilket betyder att sju procent inte kan.

  • Tidig graviditetstestnoggrannhet

Så även om det är sant att dessa test kan berätta att du är gravid i en given cykel, kan de inte berätta att du definitivt inte är gravid, och det finns en stor chans att få ett falskt negativt resultat. Detta kan vara speciellt sant om din menstruationscykel varierar i längd eller om du inte spårar det exakta datumet för att förvänta din period. Således kan osäkerheten om ett negativt resultat leda till att du använder flera tidiga graviditetstest i varje menstruationscykel och denna övning kan kosta dig en stor summa pengar utan att ändra det ultimata svaret. (Kom ihåg att det inte kommer att påverka om du faktiskt är gravid eller att det påverkar resultatet av din graviditet.)

Ett annat argument mot tidig graviditetstestning är den ökade chansen att upptäcka och därefter roa över mycket tidiga missfall som annars skulle vara obemärkt. Ofta kallas kemiska graviditeter, dessa missförhållanden får dig att få ett positivt graviditetstest, men då har din period anlänt enligt schema eller bara några dagar sent, vilket gör att testet verkar vara ett "falskt positivt". Forskare tror att kemiska graviditeter är extremt vanliga och indikerar sällan några underliggande hälsorelaterade problem hos moderen, men att dessa uppfattningar upptäcks oftare på grund av de känsliga graviditetstest som nu finns på marknaden.

Så om du väntar på att testa till efter att din period är förfallen, kommer du att ha lägre odds för att märka en kemisk graviditet. Beroende på din syn kan du föredra att vänta med att ta ett tidigt graviditetstest för att minska risken för att bli besviken några dagar senare.

Kanske är den största "con" för att göra tidiga graviditetstest den ångest som denna övning kan skapa. Medan vi tänker på ångest som främst ett mentalt symptom kan de resulterande stresshormonerna som vår kropp utsöndrar vara ohälsosamt fysiskt. Eftersom det ofta hävdas att ett mål att göra ett tidigt graviditetstest är så att du är säker på att vara så hälsosam som möjligt, kan det faktiskt göra det motsatta av det du hade tänkt. Kolla in dessa sju skäl för att inte göra ett graviditetstest tidigt.

Bottom Line på att göra graviditetstest innan din period är förfallen

Som med alla saker är allas omständigheter olika, och du måste fatta de beslut som fungerar bäst för dig. Oavsett om du testar tidigt eller senare, vill du ha det bästa resultatet du vill ha när du tar ett tidigt graviditetstest. Om du fortfarande kliar på huvudet, kolla in dessa tankar på den bästa tiden att göra ett graviditetstest.

Populära Inlägg

Läs Mer