Ups och Downs of Being a Young Grandparent

Anonim

Vissa morföräldrar är mer löparskor än gungstolar, fler sociala medier än social trygghet. Eftersom medelåldern för att bli morförälder är 47 eller 48, uppenbarligen många individer blev mor-och farföräldrar ännu tidigare, kanske till och med på 30-talet. Dessa ovanligt unga morföräldrar står inför ett antal utmaningar. Att bli en farförälder i en ung ålder kan skryta alla förväntningar för andra hälften av livet. Det kan också öka glädje och, ironiskt nog, hålla farföräldrar unga.

Vägar till tidigt morföräldrar

Det är möjligt att bli farförälder vid en mycket ung ålder genom att gifta sig med någon äldre som har barn från ett tidigare äktenskap. Tekniskt sett är de som förvärvar barnbarn på detta sätt step-morföräldrar, men för många är skillnaden akademisk. De anser sig vara farföräldrar.

Det sätt på vilket de flesta unga morföräldrar skapas är emellertid när en förälder som reproduceras i ung ålder har ett barn som gör detsamma. Självklart sker detta mindre ofta, eftersom medelåldern för första gången har barndom ökat till över 26 för amerikanska kvinnor. Fortfarande fortsätter tonårsgraviditeterna, vilket motsvarar ungefär 1 av 7 första födslar.

Bekymmer om nya föräldrar

Många gånger är unga farföräldrar som är mer oroliga över de unga föräldrarnas situation än vad de själva är. Statistiken om tonårspregnation är ganska skrämmande. Spädbarnsdödligheten är betydligt högre än genomsnittet när mamman är en tonåring. Många tonårsmötter slutar inte gymnasiet, och som en grupp är de mindre benägna att tjäna en högskoleexamen än sina kamrater. Tonårsfäder spåras inte lika bra, men vilka uppgifter finns det föreslår ett liknande mönster.

Huruvida föräldrarna är tonåringar eller lite bortom, oavsett om de är gift eller ogift, visar statistik sannolikheten för mindre gynnsamma resultat för unga föräldrar. Naturligtvis är farföräldrar oroliga. Att översätta denna fråga till rätt slags hjälp kan vara svårt. Ge för mycket hjälp, och unga föräldrar får inte mogna till fullt ansvariga vuxna. Ge för lite, och alla i den unga familjen kan vara i fara. Far-och morföräldrar vill ha det bästa för sina barnbarn. Att försöka få det att hända är lätt för dem att överträffa gränserna.

I slutet måste familjer hitta sin egen väg. Åtgärder som fungerar för en familj kanske inte fungerar för andra. Tydlig kommunikation hjälper, men det som hjälper mest är att morföräldrar ska låta föräldrarna göra det så långt som möjligt medan de är tillgängliga när det behövs.

Justera till morföräldrarna

Om bekymmer om de unga föräldrarna inte drunknar ut det, har de flesta unga morföräldrar svårt att se sig som mor-och farföräldrar. Ibland är den här kopplingen beror på mediaföreställningar av morföräldrar som gråhåriga och curmudgeonly eller, ännu värre senile. Ibland minns vi våra egna mor-och farföräldrar, som vi kanske kommer ihåg - rätt eller felaktigt - som åldrar och svagare. Ibland är reaktionen mer visceral än intellektuell: "Jag är för ung för att vara morförälder!"

Ett sätt som några mor-och farföräldrar klarar av är att välja ett modernt farförälders namn. Istället för Granny väljer vissa GaGa eller G-Mom. I stället för morfar väljer vissa Chief eller Popz. Ibland tar emellertid det skarpa namnet inte, och unga morföräldrar står fast med stodgy monikers. Nästan utan undantag lär de sig att omfamna vad deras barnbarn kallar dem.

En särskild fråga är att det är en okejförälder i en tidig ålder som kan lägga en utmaning med kamraterna. Det kan vara svårt att vända ner med vänner, till och med för glädjen att barnpassa barnbarn. Och även de bästa vännerna kan tröttna på att höra om barnbarn när de inte har någon av sina egna.

Att bli en morförälder kräver alltid justeringar, men de är enklare justeringar än man kanske tror. Och glädjen att möta barnbarn tenderar att göra alla andra känslor blekna in i bakgrunden.

Att vara en förälder och en farförälder

Unga morföräldrar har ofta barn fortfarande hemma. De kan till och med ha små barn hemma. När familjer var större var det inte ovanligt att de äldsta barnen hade barn medan deras mamma fortfarande reproducerade. Idag är det mindre vanligt, men det händer fortfarande.

Nackdelen med att vara förälder och morförälder samtidigt är tidspänning. Det kan vara svårt att fullt ut njuta av barnbarn när du har ett barn själv som fortfarande kräver mycket vård. På plussidan kommer moster / farbror och systerdotter / brorson att ha färdiga leksaker. De kan till och med kunna dela eller lämna ner kläder, babyutrustning och leksaker.

När barn och barnbarn växer upp nästan samtidigt, sparar frågan om favoritism ibland sitt huvud. Det vanligaste scenariot är att barnet anklagar föräldern att begå barnbarnet. Ibland har anklagelsen merit. I vår kultur förväntas farföräldrar skämma bort barnbarnen. Men det är knappast rättvist om en mor-och farförälder som fortfarande föräldrar hämtar barnbarnet och håller linjen på barnet.

När barnen i hemmet är äldre än barnbarn kan spänningar och tidskamp fortfarande förekomma. Vanligtvis är tweens och tonåringar älskar att vara mostrar och farbröder och kan till och med vara experthjälpare när morföräldrar barnvakt.

Karriärtryck

En annan typ av konflikt kan uppstå när nya morföräldrar fortfarande är mellankarriär. Många gånger är detta när kraven på en karriär är störst. De långa timmarna och stressen i ett snabbt jobb kan ta en skatt på sin förmåga att vara en bra morförälder.

Far-och morföräldrar bör ta tid att binda sig med barnbarn så snart som möjligt, även om det innebär att ta några semesterdagar. Det finns ingen ersättning för tid som spenderas hos barnbarn, särskilt när barnbarnet är ung. Frekvent kontakt är en av faktorerna i storföräldersbarnsbarns närhet. Föräldrar med långa avstånd bör besöka när det är möjligt och hålla kontakten via Skype eller Facetime när de inte kan besöka.

Far-och morföräldrar med upptagna karriärer kan behöva gå till morföräldrar lite annorlunda. Istället för att göra omfattande hantverk, gå på långa utflykter och planera sleepovers, kan de behöva spendera kortare tid på enklare sysslor. Det kan faktiskt vara till det goda. Flera studier tyder på att enkla aktiviteter som att leka utomhus är de som barnen minns mest.

För hälsosamma farföräldersbarnbarnsförhållanden är det bara att vara tillsammans det viktigaste. På det sättet, när pensionsåldern kommer, kommer morföräldrar att ha en hälsosam grund för ett mer tidsintensivt förhållande.

Fördelar med att vara en ung morförälder

Medan unga morföräldrar möter några hinder, ger deras ungdom dem också en obestridlig kant. De kan lättare komma ner på golvet för att leka med barnbarnen och lättare komma upp. De är mindre benägna att behöva en tupplur i mitten av barnbarnsbesöket. När barnbarnen växer upp, kommer de sannolikt att vara bättre i linje med sina intressen än en morförälder som är 60 plus.

Självklart lyckas många mor-och farföräldrar hålla sig i form och höft i sina äldre år, och många fler lyckas vara inblandade farföräldrar trots mobilitetsminskning. Fortfarande trivs de mest ungdomsfulla morföräldrarna energi, styrka och uthållighet som äldre morföräldrar bara kan avundas.

Barnbarn är utan tvekan den bästa anti-agingformeln än. De motiverar morföräldrar att fortsätta flytta, lära och leka. Och det gäller om morföräldrar är unga eller gamla, passande eller knäppta.

Populära Inlägg

Läs Mer