Ultraljuds bilder av din pojke som utvecklar under graviditeten

Anonim

För de flesta gravida kvinnor är det mer av en nyfikenhet att hitta fostrets kön på ultraljud än en nödvändighet. Men för vissa gravida kvinnor som lär sig fostrets kön är det mycket viktigt, särskilt om de överväger invasiv testning för en manlig könsbunden sjukdom som Duchenne muskeldystrofi eller hemofili.

Under din graviditet kommer du sannolikt att ha minst en eller två rutinmässiga ultraljud. Du kan få mer om din läkare anser att de är angivna. Förutom i vissa olyckliga omständigheter görs inte prenatala ultraljud speciellt bara för att kontrollera fosterskön.

Kom ihåg att en hälsosam baby är ditt ultimata mål och den verkliga orsaken till prenatal ultraljud är att hjälpa till att säkerställa att du uppnår det målet. Här är vad den ultraljuden kan se ut i olika steg när du bär en pojke.

Tidig ultraljud: Det handlar om vingen

Att ha en ultraljud mellan 11-14 veckor är vanlig. En ultraljud vid denna graviditetsalder hjälper till att bekräfta ditt förfallodag, och det ingår i den tidiga riskbedömningstestningen (ERA) för en kromosomal abnormitet, som Downs syndrom. Ultraljudstekniken kommer att mäta vikten på fostrets nacke. Både en pojke och en tjejfostus har detta vätskefyllda utrymme. Om tjockleken på nuchal translucensen är mer än 3, 5 mm är den förenad med en ökad risk för Downs syndrom.

Vid denna graviditetsalder kan du inte skilja mellan könen på ultraljud. Den del av fostret som utvecklas till antingen tjejdelar eller pojkdelar kallas könsdelstubben. Det visar sig att hur könsorganet bildar sig i en pojkefostus penis skiljer sig från hur det bildar sig i en tjejfostrets klitoris.

Resultat på 11 till 14 veckors ultraljud som föreslår en pojke

Genom att titta på genitaltubberets vinkel är det möjligt att skilja mellan en pojke och en tjejfostus. Men kom ihåg, det är vanligtvis inte en del av den rutinmässiga ultraljuden vid denna graviditetsålder. Ultraljudstekniker måste titta på vissa ytterligare synpunkter på utvecklingsfostret för att bestämma denna vinkel. Inte alla tekniker känner sig bekväma med att göra dessa mätningar och bekräftar ett pojkefoster.

Ställ in scenen: Vad behöver hända för att göra en pojke

Mycket har hänt när din pojkefoster når 16 veckor. Ännu innan genital tuberklet utvecklas till pojkdelar, sker förändringar för att inrätta utvecklingen av dessa igenkännbara pojkdelar - nämligen penis, punk och testiklar.

Självklart börjar det första steget att bli en pojke med befruktning av ditt ägg med en spermie som innehåller en Y-kromosom. SRY-genen eller den könsbestämande regionen på Y-kromosomen bestämmer att testiklar kommer att utvecklas. Vid sex veckor släpper de tidiga testikelcellerna en substans som förhindrar kvinnlig genital utveckling. Vid nio veckor produceras testosteron. Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män och det är nödvändigt för den fortsatta fostrets utveckling av en pojkes könsorgan.

Vid 14 till 16 veckor, under påverkan av testosteron, börjar könsorganens könsorgan identifiera sig.

Bekräftar dina datum

Det är inte rutin att ha en ultraljud på 16 veckor, trots detta foto.

Men ibland är du sen till prenatal vård eller dina datum kan vara av och du hamnar längre fram än du trodde. I dessa situationer kan du faktiskt vara sexton veckor (eller mer) vid tidpunkten för din första ultraljud. Vid denna tidpunkt är det för sent att göra den tidiga riskbedömningstestningen. Men tekniken kommer att ta mätningar av ditt foster som hjälper till att fastställa eller bekräfta ditt förfallodatum.

Vid 16 veckor bildas alla delar av ditt pojkefoster. Nu är fostrets utveckling inriktad på tillväxt.

Preterm Labor Risk Assessment: livmoderhalslängd

En annan anledning att du kan ha en ultraljud vid 16 veckor är att kontrollera längden på livmoderhalsen. Detta görs vanligen om du har lämnat en förtida baby (före 37 veckor) vid en tidigare graviditet. Till skillnad från den typiska prenatala ultraljudet, är detta en transvaginal ultraljud och görs endast för att mäta din livmoderhals.

Även om det inte är väl förstått, föreslår forskning att ett manligt foster är förknippat med en ökad risk för förtida arbetskraft. Så, om du har en historia av en prematur leverans och du är gravid med en pojkebarn, var noga med att diskutera livmoderhalsskontroller med din läkare.

Vid 16 veckor kan du börja se en mer väldefinierad penis och skrotum.

Anatomi Scan: The Big Reveal

Det rekommenderas att du har en ultraljud mellan 18 och 20 veckor. Syftet med denna ultraljud är att vara säker på att ditt foster utvecklas normalt. Denna ultraljud kallas ofta en anatomisökning.

Det är möjligt att du kan planeras för en mer omfattande och detaljerad ultraljud. Denna speciella ultraljud kallas ofta ultraljud på nivå 2 och kommer sannolikt att rekommenderas om du uppfyller vissa kriterier inklusive (men visst inte begränsat till):

 • Ålder> 35
 • Diabetes
 • Tidig exponering för vissa droger eller mediciner
 • Har tvillingar
 • Ha en familjehistoria med en medfödd missbildning som en hjärtfel

Och ja det här är det dags att en ultraljud kan på ett mer tillförlitligt sätt bekräfta att du har en pojke (om han samarbetar).

Kollar på alla fosteranatomier

Anatomyscanningen är ungefär mycket mer än att hitta en penis.

Ultrasonografen ser systematiskt ut på ditt foster för att vara säker på att allt utvecklas normalt. Det här är den tid då medfödda missbildningar detekteras. Några av de medfödda missbildningarna som finns på rutinmässig ultraljud innefattar:

 • Medfödda hjärtfel
 • Klubbfot
 • Cleft lip / palate

Anatomiscanningen kan också detektera ospecifika strukturella förändringar som kan associeras med Downs syndrom, speciellt om mer än ett av dessa fynd noteras på anatomyscanningen. Dessa mjuka markörer av Downs syndrom innefattar:

 • Echogen tarm
 • Echogenic intrakardial fokus
 • Kort femur
 • Pylectasis

Camera Shy ">

Förutom att höra att ditt foster utvecklas normalt, är det kanske den mest efterlängtade delen av anatominscan att lära sig ditt fostras kön.

Vid 18 veckor är penis och skrotum väl utvecklade och vanligtvis lätt identifierade. Det enda hindret för att se om du har en pojke är fostrets position i livmodern. Ibland kan ultrasonografen inte få ett tillräckligt bra skott av penis och skrotum för att definitivt säga: "Det är en pojke!"

Att få "pengarna skott"

När ultrasonografen får rätt vinkel är det ganska uppenbart att spottar de där pojkdelarna.

Det här är en bra bild för att visa den bästa vinkeln för att avgöra om ditt foster har pojke eller flickdelar. Helst får vinkeln nedanifrån, som om ditt foster sitter på en stol, den bästa och tydligaste uppfattningen. Om du har en pojke ser du penis och pungen direkt mellan din lilla pojkens ben.

Och om din graviditet är okomplicerad kan det vara din sista ultraljud.

Mid-trimester uppföljning

Att ha ultraljud vid 21 veckor ingår inte i rutinmässig prenatal vård.

Det finns dock vissa fall där du kan hitta dig själv med ultraljud vid denna graviditetsalder. Vanliga skäl till varför du kan ha en ultraljud vid 21 veckor är:

 • Uppföljning av livmoderhalslängdskontroller
 • Uppföljning av din anatomisökning om alla strukturer inte visades tillräckligt vid 18 till 20 veckor
 • Om du är väldigt sen till prenatal vård, kan detta vara din första datings ultraljud.

Om du har denna oschemalagda kontroll ger du dig en chans att kika på de där pojkdelarna igen. Och om du har tur, är de uppenbara nog att fånga i ett profilskott.

Övervaka en komplicerad graviditet

Eventuella ultraljud efter avslutad anatomisökning är inte en del av rutinmässig prenatal vård.

Vanligtvis betyder det att det är något som komplicerar din graviditet som måste följas. Kanske har du diabetes eller högt blodtryck, eller kanske något noterades på din anatomisökning som behöver omvärderas. De tre främsta orsakerna till att du kan behöva ultraljud under din tredje trimester inkluderar ett behov att kolla på:

 • Fostertillväxt
 • Placenta plats
 • Fostervätska volymen

Att hantera din väg genom en komplicerad graviditet med alla extra test och möten kan vara stressande. Men förhoppningsvis att få en annan titt på din pojke pojke kommer att lysa din dag.

Testens nedstigning

Testes nedstigning i pungen är en mycket viktig del av den normala utvecklingen av ditt pojkefoster.

Det är en komplicerad process som börjar när ditt pojkefoster är bara 10 veckor gammalt. Mellan 10 och 15 veckor börjar testiklarna att röra sig från fostrets buk och in i det område där pojkens könsorgan bildas. De stannar i fostrets bäcken tills cirka 26 till 35 veckor. Sedan, under påverkan av testosteron, börjar testiklarna att gå ner i fosterrotet.

Vid 32 veckor har båda testiklarna sjunkit i över 95 procent av pojkefoster.

Återigen är testikelnedkomst absolut beroende av korrekt testosteronproduktion av ett manfoster. Om testosteronproduktionen är otillräcklig eller störd på något sätt kan ett tillstånd som kallas kryptorchidism (oscenerade testiklar) resultera.

Cirka 3, 4 procent av nyfödda pojkar som levereras vid termen kommer att ha kryptorchidism. Det finns emellertid signifikanta och störande bevis på att denna anomali är stigande tack vare utero exponering för hormonförstörande kemikalier.

Checkar in: Antenntestning i den tredje trimestern

Återigen, även om det inte ingår i rutinmässig prenatal vård, med ultraljud i några veckor före ditt förfallodatum är det inte ovanligt. En ultraljud som beställts vid denna tidpunkt under graviditeten är ofta en del av den biofysiska profilen - ett specifikt test som används för att kontrollera fostrets välbefinnande.

Det är mycket troligt att du kommer att få en glimt av vad som nu är mycket uppenbara pojkdelar under denna typ av ultraljud. Denna bild visar tydligt en penis och skrotum, ingen tolkning är nödvändig.

Ett ord från Verywell

Förhoppningsvis har du haft glädje av att se hur din lilla pojkens utveckling ser ut på olika veckor under graviditeten. Med en okomplicerad graviditet får du bara en glimt eller två, så dessa extra bilder ger dig mer koll på utvecklingen under vägen.

Kom ihåg: Att få extra testning eftersom du har en högrisk graviditet är att hjälpa till att säkerställa att din resa på nio månader går bra. Även om detta utan tvekan kan vara stressigt, kan dessa bonussnicktoppar hos din pojkekille på ultraljud vara en påminnelse (förmodligen en onödig) av varför dessa kontroller är alla värda.


Bilder som erhållits av Robin Elise Weiss, PhD.

Populära Inlägg

Läs Mer