Ultraljuds noggrannhet för graviditetsproblem

Anonim

Hur exakt är en ultraljud med graviditet? Du kanske undrar detta om din förfallodag, ditt barns kön eller mer allvarliga saker som en diagnos av missfall.

Först låt oss snabbt gå över grunderna för ultraljud. En ultraljud - även känd som ett sonogram - använder ljudvågor för att skapa en bild av ditt barn i livmodern. Dessa bilder visas på en datorskärm vid sängen under provet.

Ultraljud är ett fantastiskt verktyg för att spåra utvecklingen av en graviditet, och det ger läkare en hel del användbar information för att ge optimal prenatal vård. Det ger självklart också den första glimt av din bebis!

Men ultraljud är inte 100 procent tillförlitliga för allt de mäter. Noggrannheten hos ett ultraljudstest kan variera baserat på faktorer som graviditetstiden, maskinens kvalitet, utövarens skicklighet och barnets position i din livmoder.

Här är lite information om ultraljudsäkerheten för olika graviditetsproblem. När du har tittat på dessa ämnen kan du njuta av att titta på vår samling ultraljudsbilder vecka för vecka genom graviditet.

Ultraljud för att bestämma en förfallodatum

Vad är noggrannheten hos ultraljud för att bestämma ditt förfallodatum, ditt barns kön och mer ">

Det är en fråga som uppenbarligen ligger högst upp i varje förväntad mammas sinne: När ska jag förfalla? Beviset tyder på att ultraljudet är mer exakt än den sista menstruationsperioden för att förutsäga när barnet kommer att födas men endast under första trimestern (veckorna 1 till 12) och i början av andra kvartalet (fram till ungefär 20 veckor). Under de första 20 åren veckor av graviditet är felmarginalen ungefär 1, 2 veckor.

I ditt senare sekund (efter 20 veckor), och speciellt under din tredje trimester, bör ditt beräknade förfallodatum inte ändras baserat på en ultraljud eftersom det blir mindre noggrant. Och kom ihåg: det är ett beräknat förfallodag; De allra flesta kvinnor levererar inte sina barn den dag de är förfallen. Det är faktiskt tänkt att endast cirka fyra procent av kvinnorna föder upp naturligt på förfallodagen.

Om du fortfarande har frågor, läs mer om noggrannheten hos ultraljud när du förutser ditt förfallodatum.

Upptäcka hjärtinfarkt

En ultraljud bör alltid upptäcka barnets hjärtslag i en graviditet som är längre än sju till åtta veckor i graviditetsåldern. Men under den första delen av första trimestern kan det vara svårt att skilja en tidigare än beräknad men livskraftig graviditet från ett missat missfall. Av den anledningen tar det vanligtvis två ultraljud som genomförs flera dagar från varandra för att bekräfta eller utesluta ett missfall på detta stadium.

En buk ultraljud kan vanligtvis upptäcka ett barns hjärtslag om du är minst åtta veckor i graviditeten. Om din graviditet har en graviditetsalder på mindre än åtta veckor (mellan sex och åtta veckor) behövs vanligtvis en transvaginal ultraljud (sätter ultraljudssonden i din vagina) för noggranna resultat.

Det är viktigt att notera att handhållen ultraljud eller foster Doppler kanske inte upptäcker barnets hjärtslag tills du är 12 veckor i din graviditet.

Diagnostisera ett missfall

Hur noggrann är en ultraljud vid diagnos av missfall?

Som vi nämnde ovan kan det under första trimestern vara svårt att skilja på ett missfall från en tidig livskraftig graviditet baserat på en enda ultraljud. Det är därför som läkare ofta behöver två på varandra följande skanningar för att diagnostisera missfall. Men ibland är det möjligt att bekräfta ett missfall baserat på en enda ultraljud. Andra verktyg, till exempel att kontrollera din hCG-nivå, brukar användas tillsammans med en ultraljud

Läs mer om noggrannheten hos ultraljud vid diagnos av missfall och hur ultraljud kan användas tillsammans med andra verktyg för att lära dig om en baby har misslyckats.

Ultraljud för diagnostisering av fosterdeklar

Ultraljud kan användas för att diagnostisera fosterskador, men är inte alltid korrekta. Det anses att en ultraljud i andra trimestern, ofta gjord mellan 16 och 20 veckor, kan upptäcka tre av fyra större fosterskador. Å andra sidan är det inte ovanligt att en kvinna har en ultraljud som tyder på ett problem när det inte är något fel. Det är viktigt för kvinnor som har en ultraljud att vara medveten om denna lilla men verkliga risk för falska positiva effekter.

Andra trimesterns ultraljud är mer sannolikt att ultraljud i första trimestern för att finna fostrets anomalier, men även första trimesterns ultraljud kan ibland ge viktig information. En 2016 granskning fann att tidiga ultraljud (första trimestern) kunde hitta fetala anomalier hos cirka 30 procent av kvinnorna med låg risk och 60 procent av kvinnorna med en förhöjd risk att få en barn med en fosterskada.

I andra fall, till exempel Downs syndrom, kan en ultraljud inte erbjuda en fast diagnos. I stället kan det visa markörer som är förknippade med en högre risk för olika förhållanden. (Läs mer om ultraljudsfynd och Downs syndrom.)

Förutom att använda ultraljud som en del av en kombination av test för att utvärdera en eventuell defekt, kan en nivå II ultraljud eller 3D eller 4D ultraljud också rekommenderas.

Hitta ut barnets kön

Vid graviditetens mittpunkt kan en ultraljud ge dig en ganska bra förutsägelse för ditt barns kön (om du vill veta). Men det är möjligt att ultraljudsprognosen är felaktig, och du har nog hört historier om personer som har förberett sig för pojken som de såg på ultraljud som faktiskt var en tjej.

Barnets position och huruvida en pojks testiklar har fallit eller inte kan medföra testets noggrannhet.

Många tycker om att känna deras barns kön för att planera för en plantskola. Om du bestämmer dig för att lära dig ditt barns kön, inser du att ultraljudsresultaten inte alltid är korrekta. Faktum är att även barn som "uppenbarligen" tycktes ha en penis på ultraljud, kan komma fram till leverans utan en! Det finns många anledningar till varför vad som verkar vara en sak på ultraljud kan faktiskt vara något annat. Din förlossningspersonal kan erbjuda sina tankar, speciellt om hon är positiv på grundval av en bra ultraljudslook, så att ditt barn är ett kön eller en annan. Ändå är det inte ovanligt att förlossningspersonal förvånas över att deras säkra eldgissning var fel.

Förutsägar barnets storlek

Forskning tyder på att ultraljudsprognoser om en barns storlek inte är mycket tillförlitliga. I själva verket är det möjligt att förutsägelsen är av med flera pund.

Svårigheten att bedöma fostrets storlek genom ultraljud går båda vägarna. Det anses att ultraljud inte är ett tillförlitligt verktyg för att utvärdera låg födelsevikt, och uppskattningar kan också vara felaktiga vid bedömning av spädbarn som är stora för graviditetsålder (stora barn) som är sekundära för graviditetsdiabetes.

Om din läkare är orolig att ditt barn inte växer ordentligt (låg födelsevikt) eller växer för mycket, finns det andra verktyg som kan användas för att få en bättre uppfattning.

Populära Inlägg

Läs Mer