Ultraljuds noggrannhet för att förutse förfallodagar

Anonim

Varje gravid kvinna vill veta sitt förfallodag, och ett förfallodag som beräknas från hennes sista menstruationsperiod med en förfallodagen minskar inte ofta förfallodagen som uppskattas av hennes första ultraljud (även känd som ett sonogram).

Ultraljud under graviditeten

Under en ultraljud sprider en tekniker en varm gel över underdelen av magen och trycker sedan på ett verktyg som kallas omvandlare mot magen för att undersöka ditt foster med hjälp av ljudvågor. En bild av ditt foster kommer att visas på en medföljande datorskärm och när du tittar på den här bilden kommer tekniken att ta några vanliga mätningar från olika vinklar och lyssna på ett hjärtslag.

Oroa dig inte: Den här typen av prov är smärtfri och riskfri, och att se ditt barn för första gången kommer sannolikt att vara en trevlig upplevelse.

Vad du kan förvänta dig från din första Trimester Ultraljud

Förfallodatum Noggrannhet

En av de vanligaste frågorna om ultraljudsäkerhet är naturligtvis: Hur exakt är förfallodagen som förutses av en ultraljud?

Bevis tyder på att den första ultraljuden under de första 20 veckorna av graviditeten kan vara det mest exakta verktyget för att förutsäga när din baby ska födas.

Tidiga ultraljudsdatum har en felmarginal på ungefär 1, 2 veckor, så läkare brukar hålla det ursprungliga förfallodagen (den som genererades vid datumet för din senaste menstruation) om ultraljudsdatumet ligger inom felmarginalen.

Om du inte kommer ihåg ditt sista menstruationsdatum eller om du har konsekvent oregelbundna cykler, kan läkaren använda en tidig ultraljud för att ge dig ett ganska tillförlitligt förfallodag.

När dina förfallodatum inte matchar

Om din första ultraljud ger dig ett förfallodag som är mer än 1, 2 veckor bort från vad som förväntades, finns det en bra chans att allt fortfarande är bra. Du kanske bara har tänkt dig tidigare eller senare än du trodde att du gjorde (vilket kan hända om din cykel är oregelbunden eller om du kommer ihåg din sista menstruationsperiod då det är felaktigt).

Din läkare kanske vill upprepa ultraljudet för att se till att graviditeten utvecklas som den ska. Om man antar att den efterföljande ultraljuden visar den förväntade fostretillväxten för tidsperioden mellan skanningarna, kan din läkare ändra ditt förfallodatum för att matcha de första ultraljudsförutsägningarna. Och så länge som upprepad ultraljud visar konsekvent tillväxt och inga tecken på problem finns det ingen anledning att vara orolig om din läkare ändrar förfallodagen.

Ultraljud i senare graviditet

Det är vanligt att varje ultraljud under graviditeten förutsätter ett annat förfallodatum. Tidigare ultraljud är mer exakta när det gäller att förutsäga förfallodagen, så det är därför som läkare brukar använda datum och mätningar från den första ultraljuden av graviditeten som referens.

När graviditeten fortskrider minskar noggrannheten hos en ultraljud för att förutse förfallodatum. Mellan 18 och 28 veckors graviditet ökar felmarginalen till plus eller minus två veckor. Efter 28 veckor kan ultraljudet vara avstängd med tre veckor eller mer för att förutsäga ett förfallodatum. Således, senare i graviditeten, är ultraljudsmätningar mer värdefulla för att utvärdera barnets tillväxt över tiden (jämfört med tidigare mätningar) än vad de förutsätter förfallodagen.

Populära Inlägg

Läs Mer