Försöker att bli gravid och ditt sexliv

Anonim

Långsiktigt försök att bli gravid kan påverka ditt sexuella liv negativt. Innan du försökte bli gravid var kön sannolikt en rolig och förhoppningsvis passionerad. Det var ett sätt att ansluta till din partner. Dina tidiga försök att tänka på dagar kan också ha varit underbara. Efter år med användning av preventivmedel kan det vara spännande att ha sex utan rädsla för att bli gravid.

Att försöka bli en förlängd tid kan dock förändra allt detta.

Om du eller din partner känner att ditt sexuella förhållande har försämrats på grund av infertilitet, är du inte ensam.

Dessa är några av de många sätten infertilitet kan påverka sexualitet.

Sex blir frustrerande

Kön kan vara en källa till frustration när du försöker bli gravid.

Kön blir en påminnelse om vad som inte fungerar som det ska.

Vi vet alla från gymnasiet att sex är för att göra barn. (Och om vi trodde vår hälsoklasslärare trodde vi att kön - bara en gång, när som helst - kunde göra oss gravida tonåringar.)

Få människor överväger någonsin idén att kön inte kan leda till graviditet snabbt och enkelt. När saker inte "fungerar på rätt sätt", går kön från att vara en stressavlastare för att vara en stressskapare.

Erfarenheten kan vara mycket frustrerande.

Kön börjar känna som en chore

Viska någonsin till varandra, "Låt oss göra en bebis", strax före kön?

Dessa ord kan vara en start i början. Men efter månader eller år av att försöka bli gravid, är dessa ord det sista du vill höra.

Kön kan känna sig som en chore. Det kan kännas som något du behöver göra för att uppnå ett mål. Och det målet - att göra en baby - känner sig omöjligt att nå.

Lägg i stressen av tidpunkten för ägglossning, eller bli beredd av din läkare att ha sex på vissa dagar, och kön kan känna sig mer som läxor.

Sex och skam

Skam är ingen främling för infertilitet eller sex.

Dr Brene Brown definierar skam som en känsla av att vara ovärderlig för kärlek och tillhörighet.

Skam i sexualitet kan uttryckas som att känna sig värdig för att vara attraktiv för en annan person.

För kvinnor kan infertilitet få dem att känna sig mindre kvinnliga. Brösten och höften anses ofta som sexuella symboler för fertil fertilitet och barnmorska. Infertilitet kan ta bort dessa tankar.

En kvinna kanske inte förstår hur hennes partner kan hitta henne attraktiv, särskilt om hon känner sig "skadad" av infertilitet.

För män kan infertilitet skada deras känslor av maskulinitet.

Medan kvinnor är mer benägna att kämpa med känslor av depression eller ångest under infertilitet, kämpar män med manlig infertilitet fruktansvärt med skam.

Män kan känna att de är "mindre av en man" om deras spermier är låga eller de kan inte få sin partner gravid, av vilken anledning som helst.

De kan oroa sig för att deras partner kommer att lämna dem till en "riktig man".

När du inte känner dig värdig kärlek, eller känner dig inte sexig eller attraktiv, kommer ditt sexuella förhållande att lida.

Ångest, depression och sex

Ångest och depression är vanliga hos par som arbetar med infertilitet, särskilt kvinnor. I sin tur kan både ångest och depression påverka ditt sexuella förhållande.

Lägre sexuell lust är ett vanligt symptom på depression.

Ångest kan också leda till sexuell spänning. Ångest specifikt runt kön är vanligt hos par som arbetar med infertilitet.

Sexuell dysfunktion hos kvinnor och män

Forskning har visat att kvinnor och män med infertilitet är mer benägna att uppleva sexuell dysfunktion.

Sexuell dysfunktion avser att ha problem med varje stadium av sexuell handling, inklusive lusten att ha sex, upphetsning under sex och orgasm.

Det är inte svårt att föreställa sig hur problemen som diskuteras ovan - skam, ångest, depression och frustration - kan leda till sexuell dysfunktion.

Tryck för att utföra kan också leda till sexuell dysfunktion. Både män och kvinnor kan uppleva detta samtidigt som de försöker bli gravid.

För män kan prestationsangst, för tidig utlösning och erektil dysfunktion förekomma.

I en studie, när man jämför infertila män med en kontrollgrupp av friska män, upplevde nästan dubbelt så många män med infertilitet erektil dysfunktion.

I en annan studie om kvinnlig sexuell dysfunktion befanns 40% av kvinnor med infertilitet ha risk för sexuell dysfunktion. Detta jämförs med 25% av kontrollgruppen.

Bottom Line på försök att bli gravid och sex

Stressen att försöka bli gravid, plus diagnosen, testningen och behandlingen av infertilitet orsakar spänning i det sexuella förhållandet för många par.

Du kan känna att du är ensam med dina erfarenheter. Du kanske undrar om din partner känner samma känslor av skam och frustration som du känner.

Det är viktigt att veta att du är, överlägset, inte ensam.

Forskning har på nytt och igen visat att infertilitet förändrar hur vi ser oss som sexuella varelser. Det förändrar våra sexuella relationer.

Men det borde vara så här för alltid. Det finns anledning till hopp.

En långsiktig studie av par som gick genom IVF-behandling tittade på huruvida det sexuella och äktenskapliga förhållandet påverkades år efter behandling. De såg särskilt på hur par gjorde 10 år efter behandlingen.

Tio år efter infertilitet bedömde par deras nivå av äktenskaplig och sexuell tillfredsställelse som "adekvat" eller "mer än tillräckligt".

Detta var sant oavsett om de lyckades bli gravid, fortsatte med adoption eller förblev barnlös.

Medan du kanske kämpar nu, när det är över - och det kommer att vara över så småningom - blir det bättre.

Populära Inlägg

Läs Mer