Transvaginal ultraljud under graviditeten

Anonim

Någon gång under graviditeten kan din läkare beställa en transvaginal ultraljudsundersökning för dig. En transvaginal ultraljud är ett test som använder högfrekventa ljudvågor (ultraljud) för att skapa bilder på dina inre organ.

Vad är en transvaginal ultraljud?

Denna typ av ultraljud är en intern undersökning, eftersom ordet transvaginal betyder "genom vagina". Vanliga bäckens ultraljud använder wands som ligger på utsidan av bäckenet medan en transvaginal procedur utförs genom att införa en ultraljudsvägg några centimeter i vagina. Båda typerna av ultraljud gör att du kan se bilderna på en bildskärm på ultraljudsmaskinen till vilken staven är ansluten. En transvaginal ultraljud ger en bättre bild av de kvinnliga reproduktionsorganen, inklusive livmodern, äggstockarna, äggledarna och livmoderhalsen.

Varför kan du behöva en transvaginal ultraljud

Vid utförande under graviditet används denna typ av ultraljud typiskt för att bestämma följande:

  • Hjälp att ge ett mer exakt förfallodatum för vissa kvinnor
  • Kontrollera efter ektopisk graviditet (tubal graviditet)
  • Bestäm orsaken till bäckensmärta eller blödning
  • Kontrollera om cyster, särskilt i äggstocken
  • Leta efter en tidig fosterhjärtatslag
  • Undersöka placentan för eventuella abnormiteter
  • Bedöm livmoderfodern
  • Bedöm livmodern eller äggstocken
  • Kontrollera livmoderhalsen för eventuella ändringar som kan leda till missfall eller för tidig leverans
  • Ett möjligt missfall

Bilderna från en transvaginal ultraljud är lika bra som andra typer av ultraljud. Faktum är att denna undersökning sannolikt kommer att ge bättre bilder tidigt eftersom ultraljuden inte behöver resa genom buken och staven är närmare livmodern, vilket ger dig de bästa tidiga bilderna. Tentamen används oftast före den åttonde veckan av graviditeten.

Vad kan man förvänta sig under förfarandet

För att genomgå denna prov kan du besöka ett diagnostikcenter där en tekniker utför ultraljudet eller din läkare kan utföra testet i kliniken. Hur som helst kommer du troligtvis att få en sjukhusrock att bära, eftersom kläder från midjan ner måste tas bort. Därefter lägger du dig ner på en undersökningstabell, lägg båda fötterna i stuparna medan din läkare eller en tekniker täcker ultraljudsväskan med en kondom och smörjgel innan du sätter in tappen i din vagina.

Denna typ av ultraljud är inte smärtsamt, men vissa kvinnor kan känna lite tryck från trollet. Förfarandet skadar inte så mycket som en vaginal examen. Hela testet ska ta någonstans mellan 30 och 60 minuter.

Hur man förbereder

Din läkare kan ge dig en rad instruktioner innan du träffar. Till exempel kan särskilda orsaker till ultraljudet kräva att din blåsan är full eller tom (en fullblåsare lyfter tarmarna och dina bäckenorgan kan ses bättre). En fullblåsan kräver att du dricker mycket vatten, cirka 30 minuter före din möte. Om du har spottat måste du ta bort tampongen innan ultraljudet kan ske.

Dina resultat

Om din läkare utför din ultraljud, kommer du troligtvis att få dina resultat omedelbart efter undersökningen. Om det är en tekniker som utför ultraljudet, måste bilderna först analyseras av en radiolog innan resultaten skickas till din läkare för granskning. Resultatet tar vanligen 24 timmar att komma in, men om en klar bild inte uppnåddes kan du behöva gå tillbaka för att upprepa proceduren. Din läkare kommer då att prata med dig om dina resultat och behandlings- eller behandlingsförlopp om något finns i ultraljudsbilderna.

Populära Inlägg

Läs Mer