Spåra en graviditet med hjälp av gestationsåldern

Anonim

Gestation är en term som beskriver tiden mellan uppfattning och födelse, under vilken många komplexa utvecklingar äger rum och en baby växer och utvecklas i moderns livmoder.

Eftersom så många viktiga milstolpar äger rum under denna period för att indikera att graviditeten fortskrider normalt och en bebis blir född frisk är det vanligt att kvinnor spårar sina graviditeter för att säkerställa att dessa milstolpar träffas vid den aktuella tiden.

Varför graviditetsalder är viktigt

Gestationsålder är det vanliga sättet att beskriva graviditetens ålder, eller hur långt den är. Vanligtvis uttryckt som en kombination av veckor och dagar, räknas graviditetsåldern från den första dagen av moderns sista menstruationsperiod till nutiden, så det innefattar tekniskt cirka två veckor under vilka kvinnan inte var gravid.

Gestationsåldern skiljer sig från fosteråldern, vilket är antalet veckor som har gått sedan befruktningen.

Gestationsåldern hjälper till att hjälpa till med prenatal vård. Dessutom ger det ett förväntade förfallodag och är den metod som flesta läkare använder för att dö en graviditet.

De flesta graviditeterna kommer att vara cirka 40 veckor när man använder graviditetsålder för att uppskatta förfallodagen, men allt från 38 veckor till 42 veckor anses vara normalt. Barn som är födda före 37 veckor anses vara för tidiga och de födda efter 42 veckor anses vara eftermattiga.

Varför läkare använder gestationsåldern till graviditet

Anledningen till graviditetsålder används så ofta i klinisk praxis, eftersom det är sällsynt i de flesta graviditeter att veta exakt när befruktningen inträffade.

Men i vissa graviditeter är det inte så. Till exempel kan kvinnor som blev gravida med hjälp av fertilitetsbehandlingar som in vitro-fertilisering (IVF) eller intrauterin insemination, veta exakt när graviditeten började och denna information kan användas istället för graviditetsåldern till dess graviditeten.

I andra fall kan en kvinna tro att hon vet exakt när hon tänkte utifrån tid och frekvens av samlag och funktionerna och erfarenheten av hennes menstruationscykel.

Nackdelar med att använda gestationsåldern

Det är viktigt att komma ihåg att graviditetsberäkningar antar en 28-dagars menstruationscykel för alla gravida kvinnor, där ägglossningen äger rum på dag 14. I verkligheten är många menstruationscykler betydligt kortare eller längre. Speciellt i fall av oregelbundna cykler, bör graviditetsåldern användas med försiktighet, eftersom det kan över- eller underskatta den äkta åldern hos det utvecklande embryot eller fostret.

Detta kan få konsekvenser för prenatal testning och diagnos. Till exempel, om en ultraljud utförd vid 7 veckors graviditet visar utveckling som är normal i 6 veckors graviditetsalder, kan detta ge upphov till oro för kvinnan och hennes läkare. Men om den kvinnan upplevde en 35-dagars menstruationscykel i månaden blev hon gravid, skulle dessa resultat vara mycket mindre alarmerande.

Ett ord från Verywell

På grund av det ovanstående exemplet, vilket regelbundet sker i klinisk praxis, anses ultraljud vara guldstandarden för att uppskatta eller bekräfta graviditetsåldern. Faktum är att forskning visar att under den första trimestern, när graviditetsåldern bestäms utifrån mätning av kronkorslängden, finns det en noggrannhet på mellan fem och sju dagar.

Populära Inlägg

Läs Mer