Småbarns småbarn

Anonim

Termen "utvecklingsmilstoler" avser en uppsättning färdigheter och specifika beteenden som kan identifieras hos spädbarn och småbarn som de växer. Utvecklingsmilstoler faller i allmänhet i fyra kategorier: fysisk, som innefattar rörelse och användning av stora och små muskelgrupper (annars känd som bruttomotor och finmotorisk kompetens) social och emotionell utveckling, som inkluderar hur ditt barn identifierar sina egna och andras känslor och svarar på dessa känslor; kognitiv, som omfattar ditt barns förmåga att lära sig nya färdigheter och förstå alltmer abstrakta begrepp; och kommunikation, inklusive språkförvärv, muntliga färdigheter och förmågan att förstå språk.

  • Läs mer om småbarnsutveckling.

Det är viktigt att komma ihåg att unga barn utvecklas i sin egen unika takt och att det finns en rad vad som anses "normal utveckling". Din barnläkare kommer dock att förvänta sig att de flesta barn ska förvärva utvecklingsfärdigheter inom ett fönster runt vissa åldrar och etapper. Och medan det inte finns någon anledning till att föräldrarna är alltför förutbestatta med sina barn som slår utvecklingsmilstoler i en exakt ålder, är det viktigt att prata med ditt barns läkare om du är orolig. Identifiering av utvecklingsförseningar kan erbjuda ett tillfälle att ge ditt barn tidiga ingrepp - tjänster som fysisk, tal eller andra terapier - som kan hjälpa ett barn att få kritiska färdigheter och "komma ikapp" till sina kamrater innan skolan börjar.

  • Använd denna checklista för att hjälpa till att identifiera en utvecklingsfördröjning.

Här är ett litet urval av vilka milstolpar föräldrar kan förvänta sig på olika stadier av småbarnsutveckling:

12 månader gammal

Social och emotionell utveckling: På ett år börjar din unga toddler visa mer tecken på social och emotionell medvetenhet. Ditt barn kan plötsligt börja "klamra" med vissa människor, ofta mamma och pappa, och agera blyg eller nervös med främlingar och gråter när mamma och pappa lämnar. Din toddler bör också börja bli glad genom att spela enkla spel som patty kaka eller kika-boo.

Språkutveckling: Din unga toddler kan fortfarande inte veta hur man säger många ord - troligen "mamma" och "dada" och en handfull andra ord - men han borde förstå långt mer och kunna följa enkla instruktioner. Han kommer också att försöka efterlikna mamma och pappa.

Kognitiv utveckling: Det är välkänt att småbarn i denna ålder kan vara onda - det är en del av normal utveckling. Du kommer att upptäcka att ditt barn kommer att utforska sina leksaker på nya sätt, kasta dem eller slå dem för att räkna ut hur de fungerar. Du kanske också märker att det är osynligt att du inte längre är lika med ditt barn, vilket tyvärr för mamma och pappa betyder att du inte helt enkelt döljer ett föremål när du vill ha ett barn att glömma det.

Rörelse och fysisk utveckling: Vissa småbarn går 12 månader, men inte alla, så oroa dig inte om du inte är barn. På ett år borde de flesta småbarn sitta upp på egen hand, dra upp och stå och kryssa (gå med hjälp av möbler för att hålla balansen).

18 månader gammal

Social och emotionell utveckling: Mamma och pappa är sannolikt fortfarande en småbarns favoriter vid denna tidsålder - och han visar noggrant kärlek mot de människor som bryr sig om honom. Det betyder också att ditt barn fortsätter att vara kladdigt. "Starkare fara" är helt normalt och utvecklingsmässigt lämplig vid denna ålder.

Språk- och kommunikationsutveckling: Ditt barns vokabulär ska expandera, och med 18 månader kanske han känner till ett dussin ord eller mer. Dessutom, med ett och ett halvt år, kan ditt barn tala i enkla ord med två ord. Slutligen förvänta dig att ditt barn ska kunna peka på vad han vill ha.

Kognitiv utveckling: Make-believe och låtsas, medan den inte är helt utvecklad än, kommer att börja dyka upp i ditt barns lek om ett och ett halvt år. Till exempel kan du se att din lilla barn låtsas att mata en baby docka. Ditt barn kommer också att kunna identifiera objekt genom att peka, inklusive delar av hans kropp. Och ditt barn borde kunna följa enkla anvisningar, som "plocka upp kritorna".

Rörelse och fysisk utveckling: På 18 månader gammal är småbarn på väg, hela tiden. Din småbarn ska gå på egen hand, och kan till och med springa och gå nerför trappor. Han kommer också sannolikt att kunna hjälpa sig att klä sig. Och småbarn kommer att börja mata sig med en sked och borde dricka från en vanlig kopp.

2 år gammal

Social och emotionell utveckling: Ditt barn fortsätter att bli mer socialt och självständigt. Och medan de fortfarande inte kommer att interagera med andra barn samtidigt som de spelar, blir ditt barn förmodligen upphetsad när andra barn-i vilken ålder som helst. Två år gammal markerar också början av tantrums för de flesta barn som lär sig att uttrycka sig när de är frustrerade, upprörda, trötta eller hungriga.

Språk- och kommunikationsutveckling: Din 2-årige talar nu i längre meningar, upp till fyra ord i vissa fall. Det är inte förvånande med tanke på att han känner till upp till 50 ord och sannolikt lär sig nya varje dag. Men du måste börja vara försiktig med vad du säger: Din toddler lyssnar och kommer sannolikt att upprepa dig vid oupphörliga tider, vilket kan leda till några pinsamma situationer.

Kognitiv utveckling: Ditt barns lek fortsätter att bli kreativare - du kan se honom göra upp historier eller spel att spela. Han sorterar också objekt i form och färg och följer mer komplicerade riktningar som innehåller två steg som "Plocka upp dina leksaker och lägg dem i korgen".

Rörelse och fysisk utveckling: Running, klättring, kasta, sparkar - din 2-åriga brutto motoriska färdigheter visas regelbundet. Du kan också förvänta dig att ditt barn ska kunna hålla en penna eller krita och kopiera linjer och cirklar.

3 år gammal

Social och emotionell utveckling: Yngre småbarn spelar inte riktigt tillsammans - de engagerar sig i något som heter "parallellspel", vilket i grunden betyder att de spelar nära varandra, men inte faktiskt interagerar med varandra. Allt detta ändras vid 3 år. Dessutom bildar ditt barn nu sina egna relationer med sina kamrater (du kommer noga att höra allt om sina vänner i skolan eller daghem) och han lär sig hur man navigerar på delning, samarbete och andra sociala acceptabla beteenden.

Språk- och kommunikationsutveckling: Vid denna tidpunkt finns det en bra chans att du har tappat räkna med antalet ord som ditt barn säger - och med god anledning är ditt barns ordförråd förmodligen ett par hundra ord och han lyssnar lyckligtvis på konversationer . Din lilla barn kan också förstå och följa mer komplicerade riktningar med tre eller flera steg (om han känner sig som behaglig), och han börjar förstå mer komplicerade språkbegrepp som inifrån, på, under osv.

Kognitiv utveckling: Att spela på tre blir mycket kreativare - ditt barn kan göra små pussel, räkna ut hur man gör leksaker på egen hand, spela make-believe, bygga strukturer med block och mycket mer. Du kommer fortsätta att se tantrums i denna ålder, som ofta bryter ut som ett svar på ett barn som inte får sin väg.

Rörelse och fysisk utveckling: Ditt barn har kommit långt ifrån "toddling" den skakiga promenad som definierar början på småbarnsstadiet. Eftersom ditt barn är ute efter åldrande ur småbarn, kör han längre avstånd, klättrar och kanske till och med peddar en cykel. Ditt barn kan också rita bilder, som bara kan vara skribbar vid denna tidpunkt, men han kommer troligtvis att kunna berätta en historia om vad han skriver.

Populära Inlägg

Läs Mer