Tips för män vars partner har haft missfall

Anonim

Det finns få större utmaningar för en förväntad far än att ta itu med hans partners missfall. Medan din partner kommer att uppleva stora fysiska och känslomässiga utmaningar när det gäller missfall, känner fäder också förlusten i samband med en missfallad graviditet.

Vad är ett missfall?

Den enkla definitionen av missfall är en spontan uppsägning av en graviditet. Missfall berör cirka 25 procent av alla förväntade kvinnor och sker vanligen mellan fyra och sex veckor. Missfall sker nästan alltid före den 13: e veckan av graviditeten. Risken för missfall är högre vid första graviditeter än i senare.

Miscarriages händer för en mängd olika orsaker. Cirka hälften beror på abnormiteter hos fostret eller placentan, inklusive kromosomala problem. Ibland fäster ägget på fel ställe, vilket resulterar i ett tidigt missfall. Flertalet gånger förekommer missfall genom att den förväntansfulla mamman kontrolleras helt.

Men både fysiskt och känslomässigt betyder missfall betydligt mer än lärobokens definition. Det finns starka fysiska, känslomässiga och andliga effekter på ett par som upplever ett missfall.

Vanliga effekter av missfall

Ett missfall kan påverka dig djupt på flera sätt.

  • Fysiska effekter: För mamman finns ett antal smärtsamma och obehagliga effekter av ett missfall. Det kommer vanligtvis att finnas signifikant vaginal blödning och överföring av stora blodproppar. Detta i sig är lite unnerving för mamma och hennes partner. Hur mycket blod är för mycket eller hur många blodproppar är för många? Hur kan du berätta vad som kan förväntas och vad är det inte? Dessutom reagerar en mammas kropp ofta som den gör när hon föder, så till exempel kan hennes bröst förstora och vara ömt. Hennes hormoner kommer sannolikt att orsaka oväntade känslomässiga och fysiska reaktioner, vilket bara komplicerar förlusternas känslor.
  • Emotionella effekter: För både mamma och pappa finns det betydande känslomässiga problem. Det är uppenbart att känslan av förlust är verklig för båda förväntade föräldrarna. Att ha dina drömmar om att ha ett barn krossat kan vara ett stort slag. Du kan båda vara rädda för att bli gravid igen, inte vilja riskera det fysiska och emotionella dräneringen av ett missfall. Känslan av tomhet som en mamma upplever är både fysisk och känslomässig. Det kan finnas känslor av skuld eller misslyckande. Och det kan vara en känsla av övergripande depression eller modlöshet.
  • Andliga effekter: En upplevelse som ett missfall kan få män att ifrågasätta sin tro eller avvika från sina andliga förtöjningar. De kan ställa frågor som, "Om det finns en Gud, hur kunde han låta det hända mig och min fru?" Vanligtvis är dessa typer av frågor flyktiga när andligt fokuserade fäder vänder sig till bön och tro, men de kan också få långvariga konsekvenser när du försöker förena din sorg med dina trossystem.
  • Förhållandeeffekter : Du och din partner båda behöver emotionellt stöd just nu, vilket kan leda till stress på relationen. Det är lätt att falla i skuld och skylla. Små irritationer och spänningar kan eskalera. Du kan till och med känna att du är ute efter en uppbrott.

Hur män är vanligtvis påverkad av missfall

Fäder som upplever missfall insåg att det inte kommer bli en liten tjej att titta på växa upp eller en liten pojke att spela boll eller fiska med. Ofta är pappas drömmar om barn lika real och meningsfulla som mammans.

Den typiska manliga attityden inför krisen är att fixa saker (det är en av deras partners största klagomål om dem). Men ett missfall kan inte lösas. Det finns inget annat än tid som kommer att läka ärret av förlusten av ett embryonalt liv. I det ljuset kommer en far att känna sig maktlös och hopplös att ta itu med sina egna känslor och den sorg som hans partner upplever.

Tips för män som hanterar missförhållandet

Ni båda kommer sannolikt att uppleva de fem stadierna av sorg (avslag, vrede, förhandlingar, depression och acceptans). Du kommer inte alltid att följa en sekvens och var och en kan ta en variabel tid, vilket resulterar i att två av er ofta är på olika ställen emotionellt. Du måste ge varandra friheten att uppleva sorg på din egen väg.

  • Vet vad du ska säga och vad du inte ska säga. Många mammor som har misslyckats har föreslagit att deras män inte försöker konsolera dem med ett meddelande som "Du kan fortfarande få andra barn". För mamma var denna baby unik och speciell. Att ha fler barn i något antal kommer inte att eliminera känslan av förlust. Att prata om andra graviditeter kan vara det manliga sättet att försöka fixa det. Vad mamma behöver är ett lyssnande öra, sympati och en försäkran om din kärlek till henne. Denna typ av attityd kommer att hjälpa henne att hantera mer effektivt med hennes förlust.
  • Prata eller skriv ner den. Män talar vanligtvis inte med andra män om sina känslor, även i fall av missfall. Det är bara inte deras sätt att roa. Men några pappor har upplevt viss frid och helande genom att skriva ner några av dessa känslor och "ge dem liv" på papper. Det kan vara mycket terapeutiskt för en sorgande far. Du kan också hitta värde i en supportgrupp, rådgivare eller terapeut, antingen tillsammans som ett par eller individuellt.
  • Stöd din partner. Din partner kommer ofta att känna förlusten av ett barn mer angeläget att du vill. Så ta dig tid att sitta med henne, håll henne, lyssna på henne, uttrycka sig själv. Att bara vara där och stödja henne genom hennes sorg kommer verkligen hjälpa henne att bearbeta erfarenheten.
  • Börja arbeta. Män kommer ofta att vända sig till ett projekt för att hjälpa till att fördöma känslan av sorg och förlust. Det är inte ett dåligt sätt att hantera allt som händer omkring dig. Att vara upptagen (men inte för upptagen för att vara stödjande för din partner) kommer att hjälpa till med tidsförloppet och kommer att fokusera dig i en positiv riktning. Ett projekt att överväga är ett minnesprojekt för den förlorade bebisen, till exempel att plantera ett träd eller göra något som kommer att bli ditt konkreta minnesmärke. Även om du tar en handling som att släppa en heliumballong, belysa ett födelsedagsljus på barnets förfallodag eller ge ett välgörenhetsorganisation kan det hjälpa dig att arbeta genom sorg.
  • Rusa inte på det. En bra dag kan följas av en dålig dag. Du kanske tror att du eller din partner är rädd, men det kommer tillbaka kraftfullt några dagar senare. Detta är naturligt, och du måste ge varandra all den tid det behöver.

Ett ord från Verywell

Missfall är ett stort slag mot ett förväntat par. Håll dig fokuserad på att stödja varandra och inser att tiden kommer att hjälpa läkningsprocessen.

Var inte rädd för att få professionell hjälp om du tycker att du eller din partner har svårigheter med effekten av missfall. Du kan hitta fred även när du sorgar för förlusten av det enda speciella livet.

Populära Inlägg

Läs Mer