Trus- och bröstfelstecken, symtom och behandling

Anonim

Thrush är ett vanligt amningsproblem. Medan du kan ta hand om några amningsproblem på egen hand, är detta inte en av dem. Thrush är en infektion, och den behöver behandling. Om du märker några av de tecken eller symtom på tröst som anges nedan och du tror att du eller din baby har tröst, kontakta din läkare och din barns läkare genast.

Med behandling kommer du och din baby att känna sig bättre och tillbaka till din normala amningrutin på nolltid. Men om du släpper det kan tröst leda till mycket smärtsamma, knäckta och skadade bröstvårtor, en amningstreck eller tidig avvänjning. Det kan också spridas till andra familjemedlemmar.

Översikt

Thrush är en svampinfektion som växer och sprider sig i varma, fuktiga och mörka miljöer. Det orsakas av överväxt av en typ av svamp som kallas Candida albicans (även kallad Monilia, candidiasis eller candidos ). Candida finns normalt på och i kroppen. Det orsakar vanligtvis ingen skada eftersom det finns också bra bakterier på och i kroppen som håller jäst i kontroll. Men när det finns en förändring i den friska balansen mellan bakterier och jäst kan Candida växa och orsaka problem.

Den naturliga balansen mellan bakterier och jäst i din kropp kan påverkas av användningen av antibiotika. Om du eller din baby måste ta ett antibiotikum för att bekämpa en infektion, kan den också döda av några av kroppens goda bakterier. När det finns mindre friska bakterier lämnar det en öppning för att jästen växer.

Du är också mer benägna att utveckla tröst på dina bröst och bröstvårtor om du tenderar att få vaginala jästinfektioner. Du kan vara benägen att jästinfektioner om du har diabetes eller om du använder p-piller. Dessutom, om dina bröst läcker bröstmjölk och du använder bröstkuddar, kan de varma, våta dynorna mot din hud ge ytterligare möjlighet till att jäst växer.

Tecken och symtom

Tröst kan dyka upp på dina bröst eller i barnets mun. Om all plötslig amning blir mycket smärtsam för dig, eller om din baby blir noga och vägrar att amma, kolla efter dessa tecken och symtom på tröst:

 • Bröst- och bröstvårtsmärta: Tröst kan orsaka allvarliga bröstvårtor. Om du känner att du brinner, klåda, nålar eller en skarp bröstsmärta eller en smärta djup i ditt bröst, kan du få tröst.
 • Inflammation (svullnad): Om dina bröstvårtor och areola är svullna och mycket röda kan det indikera en jästinfektion.
 • Irritation av bröstvårtor: Tröst kan få dina bröstvårtor att se skina eller fläckiga, eller du kan se små blåsor eller vita fläckar på huden runt dina bröstvårtor.
 • Blöjautsläpp: En jästinfektion på ditt barns botten ser ut som ett rött, stöttigt utslag. Ett svampblöjautslag är ett av symptomen på tröst.
 • Irritation i din barns mun: Om ditt barn har tröst i munnen, kan du inte se någonting. Men ibland uppstår tröst som vita fläckar i barnets mun eller en vit beläggning på barnets tunga.

Amning om du har tröst

Om du tror att du har tröst eller om du bara har diagnostiserats kan du vara nervös om amning. Det är normalt att vara orolig och lite rädd om att sprida en infektion till din bebis. Men när du inser att du har det, har ditt barn redan blivit utsatt och har förmodligen det också. Eller det kan vara att din baby först hade det och gav det till dig. Vad betyder detta för amning?

Du kan fortsätta amma om du har tröst. Det är säkert. Det kan dock finnas några problem som du måste möta. Kram i barnets mun kan göra det smärtigt för henne. Din baby kan vara noga och vägra att amma. För dig kan dina bröstvårtor och dina bröst skada väldigt illa. Om du kan ta smärtan borde du fortsätta amma. Om du behöver ge dina bröst en paus medan du behandlas kan du pumpa för att hålla bröstmjölkförsörjningen tills du känner dig tillräckligt bra att amma igen.

Din uttryckta bröstmjölk

Även om det är bra att amma din bebis när du har tröst bör du inte samla in din bröstmjölk för att lagra. Candida kan leva i din bröstmjölk, och även om du fryser mjölken, kommer det inte att döda det. Vänta tills du slutar ta hela medicineringen och du har inte längre några symtom på tröst innan du börjar samla och frysa din bröstmjölk för lagring igen.

Behandling

Candida växer och sprider sig snabbt så det kan vara svårt att bli av med det. Jäst kan enkelt sprida sig till andra familjemedlemmar också. Om du tror att du och din baby har tröst, behöver du behandlas tillsammans. Ring din läkare och din barns läkare så att du kan få diagnosen och behandlas snabbt och följ detta råd:

 • Använd läkemedel: Både du och din baby ska behandlas med medicin om någon av er uppvisar symtom på tröst. För en lista över mediciner se nedan.
 • Tvätta dina händer: Bra handtvättsteknik förhindrar spridningen av många infektioner inklusive tröst. Tvätta händerna före och efter att du rör på dina bröst, efter att du har använt badrummet och efter att du har bytt blöjan hos din baby.
 • Tvätta dina bröst: Håll dina bröst och bröstvårtor rena och torra. När du ammar, skölj dina bröstvårtor med vatten eller en lösning av ättika (en del) och vatten (fyra delar) och låt dem lufttorka. Om du kan utsätta dina nakna bröstvårtor i solen för några minuter varje dag, skulle det också vara till hjälp.
 • Tvätta dina barns föremål: För att döda jästen, rengör alla saker som kommer i kontakt med bröst och din barns mun. Koka eller använd varmt tvålvatten för att noggrant tvätta pacifiers, flaskor, flasknipplar, tänder, leksaker och tvättbara delar av din bröstpump varje dag.
 • Byt dina bröstkorgar ofta: Om du lämnar våta bröstkuddar på dina bröst håller de dina bröst varma och fuktiga. Det är den perfekta odlingsplatsen för jäst, så byt bröstkuddar när de blir våta.
 • Håll din vårdhål ren och torr: Använd en ren vårdbhätt varje dag och byt den om den blir våt. Tvätta din bh, vårdkläder, pyjamas och lakan i varmt vatten eller blekmedel för att döda jästen.
 • Probiotika: Probiotika är bra bakterier. Du kan prova ett probiotiskt tillskott som Lactobacillus acidophilus, eller du kan äta yoghurt med aktiva kulturer.
 • Begränsa socker i din kost: Yeast älskar socker. Om du undviker söta mat och drycker medan du behandlas för tröst, kan det hjälpa dig att bli av med infektion snabbare.
 • Skydda dina bröst: Bröstvårtan kan vara så dålig att det gör ont när din bröst eller kläder gnuggar mot dina bröst. Bröstskal kan skydda dina bröstvårtor och lindra den smärtan när du läker.

mediciner

Antifungala läkemedel används för att behandla jäst eller svampinfektioner. Både du och ditt barn kommer att behöva ta medicin, men medicinen som du ger ditt barn kommer att vara annorlunda än din. Om det behövs kan din partner och dina andra barn också behöva recept.

Det är mycket viktigt att du använder medicinen så som dina läkare ordinerar det och tar det så länge du ska. Om du känner dig bättre innan medicineringen är färdig och slutar använda den kan jästinfektion komma tillbaka.

 • Nystatin Cream: Nystatin Cream är en antimykotisk medicin som du applicerar direkt på det drabbade området på huden på dina bröst och bröstvårtor.
 • Diflucan: Diflucan (flukonazol) är ett piller som du tar genom munnen. Din läkare kan ordinera Diflucan om du redan har provat nystatin och andra svampskyddande krämer som inte fungerade, om jästinfektionen är inne i dina bröst där en svampdöd kan inte nå, eller om du fortsätter att få återkommande svampinfektioner. Behandling med Diflucan kan varas i två veckor eller mer, och det är säkert att amma medan du tar medicinen.
 • Monistat eller Gyne-Lotrimin: Om du har en vaginal jästinfektion tillsammans med andra tecken och symtom på tröst, måste du behandla den infektionen medan du behandlar dina bröst och din baby. Din läkare kan ordinera en antifungal vaginal grädde eller suppositorie, eller du kan använda en av de överklagande produkterna som finns på ditt lokala apotek.
 • Nystatin Oral Suspension: Din barns läkare kommer förmodligen att ge dig recept på en flytande form av nystatin för att använda insidan av ditt barns mun.
 • Svampskyddande blöderkrämer eller salvor : Du kan använda en svampdödande kräm eller salva som Mycostatin (nystatin) eller Lotrimin (clotrimazol) för att behandla svampblöjautslag på din bebis botten.
 • Gentian Violet: Gentianviolett är en vätska som du sveper på dina bröstvårtor och i ditt barns mun. Det är en naturlig, över-the-counter behandling för tröst som du kan hitta i naturliga livsmedelsbutiker.
 • APNO: Dr. Jack Newmans All-Purpose Nipple Salve (APNO) innehåller tre typer av medicinering: ett antisvamp, ett antibiotikum och en kortikosteroid. Du kan gnugga den på dina bröstvårtor för att behandla bröstvårtor, svullnad och infektioner från jäst eller bakterier.

Hur bli av med jäst

Thrush är svår att erövra. Det kan ta några veckor för medicinerna att fungera och helt bli av med jästen. Dessutom kan jäst lura i andra kroppsdelar än dina bröst och din barns mun. När dessa områden lämnas obehandlade kan jästen dyka upp igen, även om du tror att du framgångsrikt behandlat infektionen.

Jäst kan också leva på pacifiers och leksaker så det kan snabbt sprida sig till dina andra barn. När du arbetar med tröst kan det ta lite arbete att torka ut det. Följ medicineringsinstruktionerna som din läkare och ditt barns läkare ger dig, försök att fortsätta med att rengöra alla saker som dina bröst och din barns mun berör, och mest av allt, var tålamod.

Om törst inte verkar bli bättre eller det fortsätter att komma tillbaka, prata med din läkare eller en amningskonsult. Andra hudförhållanden i bröstet, såsom psoriasis eller eksem, kan se ut som tröst. Din vårdgivare kommer att undersöka dig, undersöka din situation ytterligare och ompröva din behandlingsplan.

Populära Inlägg

Läs Mer