Teenage menstruationscykel och komplikationer

Anonim

Oavsett om du är en mamma som reminiscerar om de dagar då puberteten först träffade eller en pappa som inte vet vad som slår honom, finns det några grunder som varje förälder behöver veta om en tonårs menstruationscykel. Menstruation är känd av många namn: "menses", "din period", "den tiden i månaden, " till och med "moster Flo." Under menstruationen skurar livmodern som har byggt upp under hela månaden. Denna utgjutning av blodet och vävnaden från livmodern genom vagina är menstruation .

Menstruation är bara en del av en kvinnas menstruationscykel. Menstruationscykeln är en serie hormonella och fysiska förändringar som förbereder en kvinnas kropp för graviditet. Om graviditet inte händer återställer kroppen sig för att förbereda sig för ett annat försök att bli gravid.

För tidigt, för sent eller bara rätt?

Timing är allt för föräldrarna. Fick hon sin tid för tidigt? Det är ett problem att hon inte har fått det än? I Förenta staterna är medelåldern för den första menstruationen 12 år gammal, men en tjej kan få sin period när som helst från 8 till 15 år eller 16 år.

Vad är en "normal" cykel?

En menstruationscykel mäts från början av en menstruation till början av nästa. Den genomsnittliga menstruationscykeln är ca 28 dagar, men den kan variera mellan 21 och 45 dagar och betraktas som en normal cykel. Menstruationsblödning varar normalt 3 till 5 dagar, även om ett antal 2 till 7 dagar kan vara normen för vissa kvinnor.

Under de första åren efter den första perioden kan din tonårscykel inte vara regelbunden eller förutsägbar. Dessa tidiga cykler är ofta anovulatoriska, vilket innebär att ingen ägglossning inträffar under cykeln. Även om cykler vanligtvis blir vanliga inom 2 år av den första perioden (menarche), kan det ibland ta från 8 till 12 år efter att den första perioden har ätits regelbundet. Det skulle vara omöjligt att förutsäga vilka cykler som skulle ha ägglossning eller inte, så det betyder inte att tonårsflickor i dessa tidiga år inte är fertila.

4 faser av menstruationscykeln

Livmodern, äggstocken och äggledarna förändras och cyklar hela tiden under hela månadsprocessen. Det finns i huvudsak fyra faser av menstruationscykeln: menstruation, follikelfasen, ägglossningen och lutealfasen.

 1. Menstruation. Livmoderfoder och blodsutgjutning, som signalerar början av menstruationscykeln. Denna fas varierar i längd från kvinna till kvinna, vilket bidrar till skillnaderna i menstruationscykellängden.
 2. Follikulär fas. Under denna tid stimuleras äggstockarna för att producera ett moget ägg, så de mognar hela denna fas. Dessutom livar livmodern, och förbereder sig för eventuell äggimplantation om graviditet ska inträffa. Längden på denna fas varierar också.
 3. Ägglossning. Äggstockarna, genom en äggstocksfollikel, släpper ut ett moget ägg efter en ökning av hormoner som utlöser händelsen.
 4. Lutealfas. Denna fas har en jämn längd: i genomsnitt 14 dagar med en dag eller två variationer. Under denna tid fortsätter livmodern att växa och förbereder sig på embryoimplantation. Äggstocksfollikeln blir "corpus luteum" - den gula kroppen som producerar hormoner som skulle bidra till att främja en graviditet om den uppstår. Om graviditet inte uppstår, börjar cykeln igen med menstruation.

När att oroa sig

Menstruella oegentligheter indikerar ibland ett medicinskt tillstånd. Det finns några fall där din dotter ska söka läkares uppfattning. Enligt amerikanska avdelningen för hälsa och mänskliga tjänster ska din dotter se en läkare om:

 • Hon har inte fått sin period när hon är 15 år gammal.
 • Hon har inte fått sin period inom 3 år efter bröstutveckling eller om bröst inte har utvecklats efter 13 års ålder.
 • Hennes period slutar plötsligt i mer än 3 månader.
 • Hennes period blir oregelbunden efter att de var regelbundna och förutsägbara.
 • Hennes period förekommer oftare än 21 dagar eller mindre än 45 dagar.
 • Hennes period varar mer än 7 dagar.
 • Hon blödar hårdare än vanligt eller använder mer än en kudde eller tampong var 1 till 2 timmar.
 • Hon blödar mellan perioder.
 • Hon upplever svår smärta under perioder.
 • Hon blir plötsligt feber eller känner sig sjuk efter att ha använt en tampong.

Om du någonsin oroar dig för din dotter och hennes menstruationscykel, prata med en betrodd sjukvårdspersonal. Ibland finns underliggande hormonella problem eller andra problem som din vårdgivare kan ta itu med.

Populära Inlägg

Läs Mer