Teen Growth Spurts and Sports

Anonim

Bland de många njutningarna av puberteten är tillväxten spurt. För barn som spelar sport har tillväxtspurt sina fördelar (större höjd och kraft!) Och nackdelar (brist på samordning, för en). Här är vad du ska leta efter och hur man hjälper din tween eller tonåring som puberteten plötsligt packar på tum och pund.

När händer Teen Growth Spurt?

Vid flickor börjar tillväxten vanligtvis vanligtvis när puberteten gör det. Detta är vanligtvis någonstans mellan åldrarna nio och tolv år. Tillväxten tappar ungefär två år efter processstart (vanligtvis runt den tid en tjej får sin första period) och slutar för gott ungefär två år efter det.

Vid pojkar börjar puberteten lite senare, vanligtvis vid omkring 11 eller 12 år. Precis som hos tjejer tar hela processen tre eller fyra år att slutföra. Vid pojkar börjar tillväxtspurt med händer och fötter. De växer först, följt av armar, ben och torso.

Och vad menar vi med "spurt" ändå? Efter en snabb tillväxt i småbarnsåren sänks barnen normalt till en tillväxttakt på ungefär två till två och en halv tum om året. Men under puberteten kan de växa så mycket som tre till tre och en halv tum per år (tjejer) eller fyra tum per år (pojkar). Inte konstigt att det är disorienting!

Hur påverkar tillväxten sporten?

Om ditt barn spelar sport, se upp för tillväxten spurt av tre stora skäl.

skador

Överanvändningskador, som sprains och stammar, kan hända lättare under en tillväxtspurt. Benen växer snabbare än musklerna och senorna, vilket innebär att dessa vävnader kan bli utsträckta och spända lättare. Vissa barn utvecklar knäsmärta, såsom Osgood-Schlatter-sjukdomen, eller hälens smärta, såsom Severs sjukdom. Båda dessa kan relateras till kombinationen av överanvändning och snabb tillväxt. Den snabba ojämna tillväxten kan också leda till att skador faller eller andra problem med samordningen.

Utrustning

Om du kan undvika det, investera inte i dyr sportutrustning just nu. Till exempel valde jag att få en billigare boot för min dotters skridskor när jag köpte dem före hennes tillväxtspurt. Naturligtvis är det inte alltid säkert eller undvikbart (och tro mig, jag spenderade fortfarande mycket på stövlarna!). Men det är något att vara medveten om när du handlar.

Ändra förmågor

Det tar lite tid för barnen att anpassa sig till sina växande kroppar. Under tillväxten kan deras balans och samordning lida. Barnen måste vänja sig vid ett nytt tyngdpunkt. Även vissa sportspecifika färdigheter, som bollhantering, kan påverkas.

Sportfärdigheter som barn ska arbeta på

Det första steget är att hålla växande idrottare säkra. Massor av muskelsträckning och förstärkning kan hjälpa till att förhindra överanvändningsskador (även om det inte finns någon garanti). Vissa tränare tycker att det är viktigt att gå tillbaka till grunderna under den här tiden. De ser till att deras spelare arbetar med grundläggande träning och grundläggande färdigheter för sin valda sport.

Sedan, som barn blir vana vid sin nya storlek och styrka, kan de arbeta på att bli snabbare och kraftfullare i sin sport. Det är också viktigt att bygga sitt förtroende under det som kan vara en mycket frustrerande tid. Hjälp ditt barn att förstå att det hon upplever är normalt. Om hon håller sitt hårda arbete, kommer hon ut ur denna erfarenhet starkare än någonsin.

Populära Inlägg

Läs Mer