Teen Discipline: Strategier och utmaningar

Anonim

När ditt barn blir till tonåring kommer din föräldraroll sannolikt att förskjuta. Det kan hända att du blir mer av en guide, snarare än en förmyndare.

Det är inte att säga att ditt barn inte behöver ingripa när det finns säkerhetsproblem eller att din tonåring inte behöver konsekvenser. Men nu är det bra att låta ditt barn göra vissa val på egen hand, även om du tycker att det är ett dåligt val.

Typisk tonårsbeteende

Tonåringar gillar att testa gränserna för deras oberoende. Så bli inte förvånad när din tonåring argumenterar när du säger nej eller när hon går bakom ryggen för att göra som hon önskar.

Det finns ofta en dragkrig mellan föräldrar och tonåringar. Ditt barn kan kräva din hjälp en minut och hävdar att hon inte behöver dig nästa.

Ungdom kan vara en tumultuous tid för tonåringar som de förändras fysiskt, emotionellt och socialt. Det är normalt för tonåringar att agera ansvarsfullt och nästan vuxenliknande i vissa delar av sitt liv, samtidigt som de håller på sina barnliknande sätt på andra områden.

Eftersom vänner och romantiska relationer blir allt viktigare, vill din tonåring spendera mer tid med sina kamrater. Det betyder mindre intresse för familjetiden.

Din tonåring vill också ha mer integritet. Hon kanske vill hålla sina sociala medier samtal privata och hon kan spendera mycket mer tid i hennes rum med dörren stängd.

Det kan alla vara en del av normal uppväxt. Det är emellertid viktigt att hålla koll på mentala problem.

Depression, ångest, ätstörningar och problem med missbruk kan uppstå under tonåren.

Vanliga utmaningar

Nu har du bara några år kvar för att förbereda din tonåring för den verkliga världen. Och det kan vara knepigt att få en balans som ger ditt barn tillräckligt med frihet, samtidigt som han ger honom gott om vägledning.

De flesta tonåringar vill ha mer frihet än de kan hantera. De kan insistera på att de behöver ett senare utegångsförbud eller de kan försöka diskutera när du har sagt nej om en fest.

Att prata tillbaka är vanligt då din tonåring går igenom faser där han insisterar på att han vet allt och du vet ingenting om hur det är att vara tonåring.

Din tonåring kan också hävda sitt självständighet genom att insistera på att han gör saker i sin egen takt. När du berättar för honom att klippa gräsmattan eller hjälpa till med rätter, kommer han sannolikt att klaga eller berätta att han kommer att göra det senare.

Din tonåring kan ha ett kort temperament och han kan bli störd över relationsproblem, vänproblem och skolrelaterade problem.

Det är vanligt att tonåringar ligger i ett försök att komma ur problem. Din tonåring kan förneka att bryta reglerna eller hävda att han inte har en aning om hur dysen kom i bilen.

Din tonåring kan experimentera med olika personligheter också. Hon kan vara i klassisk musikalisk en vecka och heavy metal nästa. Eller hon kan ändra hur hon klär eller bär håret när hon letar efter nya sätt att uttrycka sig.

Disciplinstrategier som fungerar

Bara för att din tonåring har utvuxen time-out (de flesta skulle faktiskt vara glada om de skickades till sina rum), betyder inte att du inte kan införa effektiva konsekvenser. Men det är viktigt att hitta konsekvenser som lär lärdomar.

Här är några av de mest effektiva konsekvenserna för tonåringar:

 • Ta bort elektronik - Från smartphones till bärbara datorer är skärmtid viktig för de flesta tonåringar. Att begränsa tonårens telefonbehörigheter kan vara en effektiv konsekvens. Se bara till att det är tidsbegränsat. Vanligtvis är 24 timmar tillräckligt lång för att skicka ett tydligt meddelande till din tonåring.
 • Ta bort tid med vänner - Om din tonåring missköter sig med vänner, ta bort henne rätt att se hennes vänner en stund. Jorda henne för några dagar eller avbryta hennes speciella helgplaner. En paus från hennes kompisar kan påminna henne om att göra ett bättre val nästa gång.
 • Stram reglerna - Om din tonåring bryter mot reglerna, kan han visa dig att han inte kan hantera den frihet du ger honom. Stram reglerna genom att ge honom ett tidigare utegångsförbud eller genom att minska den tid han spenderar med sin elektronik.
 • Har din tonåring utföra en återbetalningshandling - Om din tonåring har beteende någon annan, skapa en plan för att göra förändringar. Att fixa något som han bröt eller gör en extra chore för någon kan hjälpa till att reparera förhållandet och påminna honom om att ta ansvar för sitt beteende.
 • Låt din tonåring få naturliga konsekvenser -Naturliga konsekvenser kan vara de bästa lärarna i vissa situationer. Men det är viktigt att se till att de naturliga konsekvenserna verkligen lär din tonåring en livsläsning. Om så är fallet, sätt av och låt din tonåring möta konsekvenserna för hans val.
 • Ge logiska konsekvenser - Om din tonåring bryter mot något, få honom att betala för att fixa det. Eller, om han är oansvarig med bilen, ta bort hans körrättigheter. Skapa konsekvenser som är direkt knutna till de dåliga val som din tonåring gjorde.
 • Tilldela extra ansvarsområden - Ta bort dina tonårs privilegier tills han fullbordar extra sysslor eller utför vissa uppgifter. När han visar dig att han kan vara ansvarig, kan han få tillbaka sina privilegier.

Förhindra framtida problem

Hålla sig som en överbeskyddande helikopterförälder och din tonåring kommer inte att lära sig hur man fattar hälsosamma beslut. Om du är för permissiv, kommer han emellertid inte få de färdigheter han behöver för att bli en ansvarig vuxen.

Här är de bästa strategierna för att förebygga beteendeproblem hos tonåringar:

 • Undvik maktkampar - När din tonåring säger, "Det är inte rättvist!" Eller "Jag gör det senare", motstå frestelsen att argumentera. Ställ in en fast gräns och följ igenom med en konsekvens. Men bli inte sugd i en uppvärmd maktkamp.
 • Gör dina förväntningar tydliga - Innan du släpper din tonåring på bio eller låter henne gå till skateparken ensam, gör dina förväntningar tydliga. Berätta för henne vad du vill att hon ska göra om hon möter ett problem och vilken tid du förväntar dig att hon ska vara hemma.
 • Låt din tonåring tjäna privilegier - Om din tonåring vill ha dyra basketskor, eller han ber om att få en senare sängtid, klargör att privilegier måste tjäna. Om din tonårs beteende inte motiverar privilegier, låt inte honom få dem.
 • Skapa ett beteendeavtal - När du ger din tonåring ett nytt privilegium, som en smartphone eller ett senare utegångsförbud, skapar du ett beteendeavtal. Granska reglerna och redogöra för konsekvenserna för att bryta reglerna. Gör honom underteckna kontraktet innan han får privilegiet.
 • Var en bra förebild - Din tonåring lär dig mer genom att titta på vad du gör, snarare än att höra vad du säger. Så se till att du är en bra förebild på alla områden i din tonårs liv.
 • Tillbringa kvalitetstid tillsammans - Ge din tonåring positiv uppmärksamhet för att bygga en solid grund för ditt förhållande. Var villig att gå in i din tonårs värld genom att lära dig hur man spelar ett videospel eller genom att titta på en tonårsfilm.
 • Förvänta din tonåring att vara ansvarig - Din tonåring kommer troligen att leva upp till dina förväntningar, så länge som dessa förväntningar är rimliga. Så gör det klart att du förväntar dig att hon ska göra bra i skolan eller att du förväntar dig att hon ska få sina sysslor gjorda varje dag.
 • Reserv inte disciplin för allvarliga regelbrott - Om din 16-årige sitter i sitt rum och spelar videospel hela dagen, får han inte misshandla. Men han kanske fortfarande behöver någon disciplin för att hjälpa honom att umgås och uppträda mer ansvarsfullt. Ge disciplin som hjälper ditt barn att göra bättre, inte bara straff för felaktighet.

Kommunikationstips

Du kanske tycker att din tonåring inte kan sluta prata med sina vänner. Men den minut du frågar henne hur hennes dag var, kanske hon inte har något att säga.

Kommunicera med din tonåring kan känna sig som en uppförsbacke ibland. Men det är viktigt att fortsätta försöka. Här är några av de mest effektiva sätten att prata med din tonåring:

 • Kommunicera regelbundet -Hälsosam kommunikation är kärnan i något bra förhållande. Det är viktigt att prata om allt från peerpress till hennes mål för framtiden. När din tonåring vet att hon kan prata med dig, kommer hon vara mer benägna att söka din vägledning.
 • Prata under en aktivitet -Här du står inför din tonåring sitter du och talar med dig ansikte mot ansikte om allvarliga ämnen kan få din tonåring att stänga av sig. Du kanske tycker att din tonåring är mer villig att prata när du gör en aktivitet tillsammans, till exempel att spela fånga eller ens rida i bilen.
 • Inte insistera din tonåring pratar med dig. Det är hälsosamt för din tonåring för att få lite självständighet, så insistera inte på att han berättar allt för dig. Hjälp honom att identifiera flera andra friska vuxna som hon alltid kunde vända sig till för råd. En moster, mormor, tränare, lärare eller granne kan vara de typer människor som ditt barn känner sig bekväma att prata med om vissa ämnen.
 • Problemlösning tillsammans - hellre än att berätta för tonåren hur man gör saker bättre, bjuda in henne att lösa problemet med dig. Ställ frågor som "Vad kunde du göra som skulle hjälpa dig att komma ihåg att göra dina sysslor">
 • Steg in i ungas värld - Din tonåring kan kommunicera mer fritt över sociala medier eller via sms. Så var villig att gå in i din tonårs värld och prata med henne i vilken form som helst som hon verkar mest bekväm att öppna sig i.

Hur man lyfter en glad, frisk tonåring

Populära Inlägg

Läs Mer