Ta ditt preemie hem med en apnémonitor

Anonim

Apné är ett vanligt problem vid preemier. När en bebis har en episode av apné, finns det en paus i andningen som håller minst 20 sekunder. Under pausen kan barnets hjärtfrekvens gå ner (bradykardi), och syrehalten kan också falla. I neonatalintensivvården (NICU) är för tidiga babyar anslutna till monitorer med larm som går av när barnet har apné eller bradykardi. När barnen växer och mognar, förbättras apnéen tills det slutligen går bort. Men ibland är en bebis redo att gå hem innan apnéen är helt borta. Om din baby annars är hälsosam och klar för ansvarsfrihet men fortsätter att få episoder kan han fortfarande lämna sjukhuset. Du måste bara ta hem hem med en apnémonitor.

Home Apnea Monitor

Hem apnémonitorn kallas en kardiorespiratorisk bildskärm. En apnémonitor håller ögonen på ditt barns andning och hjärtfrekvens. Det har ett bälte som går runt ditt barns bröstkorg för att mäta hur ofta barnet andas och en uppsättning elektroder eller ledningar som fäster vid barnets bröst för att upptäcka och övervaka hjärtslaget. Precis som när du var i NICU, kommer ett larm att höras om ditt barn har lång paus i andan eller att hans hjärtfrekvens går ner för lågt.

Fördelar och nackdelar med Home Apnea Monitor

Efter att ha blivit van vid alla bildskärmar i NICU eller vårdcentral, kan det vara lugnande att ha en hemma. Skärmen kan ge dig en ökning av självförtroende om du känner dig orolig eller orolig för att du lämnar säkerheten vid dygnet runt vård på sjukhuset.

Å andra sidan kan man ta hem en bildskärm som en källa till stress och en ständig påminnelse om att ditt barn föddes tidigt. Det kan få dig att känna att du inte kan lämna sjukhuset och preemie-upplevelsen bakom dig. Andra negativ som följer med hemapnémonitorn är:

 • Du måste lära dig hur du använder bildskärmen och ta extra säkerhetsåtgärder.
 • De falska larmen kan vara skrämmande och irriterande.
 • Att gå ut för att springa på ärenden eller besöka vänner och familj är mer besvärligt. Skärmen levereras med ett batteri så att du kan lämna huset, men det är något extra du måste bära med dig tillsammans med all annan babyutrustning du behöver.
 • Det kan vara svårare att hitta någon som har kunskapen och förtroendet att ta hand om ditt barn. Du måste hitta en barnvakt eller familjemedlem som kan hantera larm och hantera en nödsituation om det behövs.
 • Att gå hem med en bildskärm kan få dig att känna att ditt barn inte är hälsosamt. Du kan vara rädd att lämna ditt barn och bli överbeskyddande.

Ta bort tiden från skärmen

Vissa barn behöver stanna kvar på bildskärmen så mycket som möjligt, förutom under badtiden och blyförändringar. Andra spädbarn kan spendera tid på skärmen när de är vakna och någon tittar noggrant på dem. Du kan tala med ditt barns läkare om hur du ska använda din bildskärm hemma.

Badtid: Du behöver inte bada din preemie varje dag. Men när du gör det måste du antingen ta bort ledningarna eller koppla bort dem från bildskärmen. Elektricitet och vatten blandas inte.

Speltid: Om din barns läkare säger att det är OK, kan du ta din bebis från skärmen när hon är vaken och redo att spela. Inte bara är det en välkommen förändring att interagera med ditt barn och leka med henne utan bildskärmen, men det är också trevligt att ta en paus från att bära skärmen runt och hantera trådarna.

Ändra ledarna

Vissa bildskärmar använder elektroder som håller sig fast i barnets hud och andra monitorers användning leder utan klister som hålls fast vid bröstbältet. Klibbiga elektroder tenderar att hålla sig bättre för att förhindra falska larm, men sladdar kan fungera bra för en baby med känslig hud. Här är några tips för att arbeta med ledningar som håller sig vid barnet.

När du ska byta elektroder: Du behöver inte byta ledningar om de är säkra på rätt ställe och ditt barns hud är intakt. Men om du tar bort ledningarna innan du badar, stannar de inte längre, eller om din barns hud är röd och irriterad på platsen, vill du lägga på en ny uppsättning ledningar.

Ta bort ledningar: Var försiktig när det är dags att ta bort elektroderna från din baby. Om de sitter fast, dra inte av dem. Du kan försiktigt ta bort dem genom att blötlägga dem med vatten (när de inte är anslutna till bildskärmen) eller genom att använda en säker medicinsk limborttagare.

Kontrollera huden: Kontrollera varje gång du byter ledningarna din babys hud. Om huden ser röd, stöta eller blåsigt, lägg inte en annan elektrod tillbaka över den exakta platsen. Placera den i stället på den friska huden bredvid det området och låt det irriterade stället läka. Var noga med att den nya placeringen fortfarande är tillräckligt bra för att läsa på bildskärmen och förhindra falska larm. Om din baby har känslig hud som blir mycket irriterad från lederna, prata med barnläkaren.

Återanvändning av ledningar: Om du tar bort ledningarna för ett bad kan du återanvända dem om de fortfarande är klibbiga. Men om de förlorar sin klibbighet och blir lös, är de mer benägna att utlösa falska larm.

Klibbiga problem: Du bör inte använda oljor, lotioner eller krämer på barnets bröst, om inte läkaren säger att du ska göra det. Det är mycket svårare att få lederna att hålla sig bra på hala huden.

Hantera larm

Låt möta det; Det kan vara läskigt när det här larmet släcks. Särskilt de första tiderna eller i mitten av natten. Och det kommer att gå av. Gör ditt bästa för att vara lugn och ta dig till ditt barn så fort som möjligt.

Falska larm: En av nackdelarna med att ta ditt barnhem med en bildskärm handlar om falska larm. Falska larm kan hända när:

 • Ledarna är inte på rätt ställe.
 • En av elektroderna faller av.
 • Bröstbältet är för löst eller för hårt.
 • Barnet rör sig.
 • Barnet spetsar upp.
 • Barnet är pooping.

Om du tittar på din baby ser hennes färg bra ut, och du kan se eller känna att hon andas, det är förmodligen ett falskt larm. Men kom ihåg, även om du får mycket falska larm, kolla alltid barnet. Du vet aldrig när ett av dessa larm kan vara riktigt.

Verkliga larm: Några riktiga larm kommer att se ut som falska larm eftersom hon redan har börjat andas igen ensam när hon rusar till barnet. Bara ljudet av larmet är att alla barn behöver sluta ett avsnitt. Men om du kommer till din baby och hon har en episod, försök att förbli lugn och stimulera henne att andas. Du kan försiktigt gnugga fötterna eller ryggen, eller plocka upp henne och gnugga henne tillbaka. Det borde räcka för att få henne att ta andan. Om hon är rosa och andas, är allt bra. Håll en logg över några episoder som barnet har så att du kan visa doktorn.

Nödfall: Om du svarar på ett larm och hittar ditt barn blekt eller blått (särskilt kring hennes mun) och hon inte andas eller inte svarar, starta HLR och ring 911 eller ditt lokala nödnummer.

Förberedelser för nödsituationer

Även om du hoppas att du aldrig kommer behöva använda din akutplan, borde du fortfarande ha en. Ta dig tid att förbereda dig för en nödsituation, prata om det och inkludera alla människor som bryr sig om ditt barn i planen.

 • Håll nödnummer till hands. Placera dem nära din hemtelefon och programmera dem till din mobiltelefon.
 • Ta en spädbarns HLR-kurs och få den som tittar på ditt barn också att lära sig HLR. Du kan hålla HLR-guiden på en lättillgänglig plats och hänga de grundläggande instruktionerna i huset om du behöver referera till dem. Du kommer nog aldrig behöva använda den, men det är viktigt att veta hur just det är.
 • Meddela kraftföretaget, telefonselskapet och räddningstjänsten i ditt område som du har ett barn med hälsofrågor. Om du förlorar ström, eller om det finns en störning i en nödvändig tjänst, behåller dessa företag en lista över kunder som behöver service först och främst.
 • När du är hemma, håll monitoren ansluten så mycket som möjligt så att den inte körs på batteriet. Om du har ett separat batteri, håll det laddat och redo att gå om du behöver det direkt.
 • Håll ett extra bröstband och några extra uppsättningar ledningar till hands också.

Övervaka säkerheten

Hemkardiorespiratoriska monitorer är mycket säkra. Men det finns få riktlinjer som du bör följa för att förhindra onödiga faror.

 • Var försiktig när du hanterar bildskärmens ledningar. När du klär på din baby ska du inte placera elektrodkablarna genom barnets klädselns överdel (nacke). Tråd runt barnets nacke kan bli en choking hazard. Det säkraste sättet att klä ett barn på bildskärmen är att försiktigt dra ledningarna nedåt genom undersidan av hans eller hennes skjorta.
 • Koppla alltid av barnet från monitorn före ett bad eller någon annan vattenaktivitet för att förhindra en elektrisk stöt.
 • Lämna inte ditt barn ensam med husdjur eller andra barn. Unga barn och husdjur kan hitta skärmen och trådarna intressanta. Var noga med att vara uppmärksam och håll monitoren och ditt barn ur faran.
 • Vakuum inte, lyssna på hög musik, bära hörlurar eller ta en dusch när du är ensam med barnet. Vänta tills du har någon med dig för att hålla koll på barnet innan du gör någonting som kan störa din förmåga att höra skärmen.
 • När du reser med ditt barn i en bil, håll barnet på bildskärmen och placera henne rätt i bilsätet så att hon kan andas fritt. Eftersom monitorn är tung, var noga med att säkra den på ett säkert ställe. Det kan vara farligt om det kastas från en osäker position vid ett plötsligt stopp eller en bilolycka.

Hur länge din baby kommer att behöva en hemapnémonitor

Det finns ingen bestämd tid att ett barn använder en hemskärm. Hur länge ditt barn stannar på bildskärmen beror på hennes behov. Ditt barns läkare kommer att låta dig veta när det är säkert att avta av bildskärmen eller sluta använda den helt och hållet. Det kan vara efter några månader utan några episoder, när ditt barn når sex månader eller när läkaren anser att ditt barn inte längre behöver det. Det är annorlunda för varje barn eftersom varje barn är unikt.

Ett ord från Verywell

Efter en lång väg i NICU eller vårdhemmet är det så spännande att äntligen ta ditt barn hem och lämna sjukhuset bakom. Att komma hem från NICU med en apnémonitor kan vara överväldigande, men det tar inte lång tid att hänga på det. Visst, det är en extra belastning att flyga runt och ta itu med, men när du blivit van vid det är det inte så illa. Det kan till och med hjälpa dig att sova bättre på natten och veta att du inte behöver gå upp för att ständigt kontrollera barnet. Sedan, innan du vet det, kommer ditt barn att växa och mogna, och läkaren säger att du inte behöver det längre.

När du äntligen får nyheterna att det är dags att bli av med bildskärmen, kan du vara glad. Men det är en stor anpassning. Många föräldrar är lite nervösa över det också. Vissa familjer fortsätter att använda bildskärmen även efter att doktorn säger att det är okej att sluta. I stället för att ge upp det på en gång kan det vara lust att avvika från det. Du kan använda bildskärmen lite mindre varje dag tills du börjar känna dig mer och mer bekväm om du går utan det.

Populära Inlägg

Läs Mer