Superfetation: Twins uppfattas på olika tider

Anonim

Kan du bli gravid om du redan är gravid och skulle resultatet bli tvillingar? Termen som används för att beskriva denna situation är överfettning och barnen anses vara en ovanlig typ av vänskapsföring.

Superfetation är bildandet av ett foster medan ett annat foster redan är närvarande i livmodern. I huvudsak beskriver den en situation där en kvinna blir gravid när hon redan är gravid. Man tror att detta är en mycket sällsynt händelse och endast ett fåtal fall har rapporterats och verifierats.

orsaker

Superfetation uppstår när ägg från två separata menstruationscykler släpps, befruktas och sedan implanteras i livmodern. Normalt, när en kvinna är impregnerad, skulle fysiska och hormonella effekter göra det omöjligt.

Hennes hormoner är den första barriären i en normal graviditet. De agerar för att stoppa processen med ägglossning och förhindra att ett annat ägg släpps ut ur hennes äggstockar. Livmodern förändras också efter att ett embryo har implanterat, vilket gör ytterligare implantation svår. En annan fysisk effekt av graviditet, slempluggen, gör det svårt för spermier att bryta livmoderhalsen under samlag.

skillnader

Superfetation skiljer sig från uppfattningen om typiska tvillingar, där flera ägg släpps i en enda cykel. Detta kan hända naturligt eller stimuleras med fertilitetsdroger. När mer än ett ägg är befruktat och implantat i livmodern, är resultatet dizygotiska (broderliga) tvillingar, tripletter eller andra multiplar.

Även om två foster utvecklas samtidigt i överfettning, skiljer de sig från mognad, har varit tänkta dagar eller till och med veckor från varandra. Superfetation observeras vid reproduktion av djur, men det är ytterst sällsynt hos människor. Endast ett fåtal fall dokumenteras i medicinsk litteratur.

Superfetation misstänks bara när tvillingarna har olika storlekar och på olika utvecklingsstadier. Det märks vanligtvis under en rutinmässig kontroll på ultraljudet. Det kan emellertid vara svårt att skilja om detta är ett sant fall av överfettning eller på grund av andra faktorer.

Superfetation bör inte förväxlas med superfecundation, en term som beskriver tvillingar med olika fäder. Tidpunkten är också annorlunda, med begrepp som förekommer samma dag eller inom några dagar i den senare situationen.

exempel

År 2016 blev Australian Kate Hill gravid med två barn och hade bara haft oskyddad sex en gång. Hon hade fått hormonbehandlingar för polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS), ett tillstånd som minskar ägglossningen. Läkare upptäckte att hennes tvillingar var tänkta 10 dagar ifrån varandra och befruktningen var resultatet av en enda sönderdelning av spermier. Vad som gör detta fall ännu mer ovanligt är att det är allmänt accepterat att spermier har en livslängd på cirka 5 dagar.

Julia Grovenburg är en Arkansas kvinna som enligt uppgift blev gravid med två barn på grund av superfetering 2009. En ultraljud avslöjade att hon var gravid med två barn som var tänkt ungefär två och en halv vecka från varandra.

Ett fall av överfettning vid en triplett-graviditet beskrivs i Journal of Pediatrics 2005. I det här fallet blev en 32-årig kvinna gravid med hjälp av fertilitetsbehandlingar. Efter två överförda embryon producerade en tvilling graviditet, upptäcktes ett tredje foster flera månader i graviditeten och bestämde sig för att utvecklas ungefär tre veckor bakom de andra två barnen.

risker

Om de två fostrarna befinner sig i mycket olika graviditeter finns risk för att den yngre levereras i förtid. Eftersom det finns en högre grad av tvillingar som fötts prematur på mindre än 37 veckor ökar risken för den yngre tvillingen. De flesta av de verifierade fallen har dock varit med tvillingar som bara är 10 dagar till tre veckors mellanrum, och de rapporterade fallen levererades vanligtvis säkert.

Ett ord från Verywell

Verifierade fall av mänsklig överfettning är sällsynta. Medan det kan vara ett intressant fenomen, är det inte en att oroa sig för att hända i din graviditet.

Populära Inlägg

Läs Mer