En steg-för-steg guide till frysning och lagring av bröstmjölk

Anonim

Vid någon tidpunkt under din amning, kan du behöva pumpa eller uttrycka din bröstmjölk. Om du inte ska använda den direkt kan du lagra din mjölk för att kunna användas i framtiden. När du samlar uttryckt bröstmjölk korrekt kan du frysa och lagra det i sex månader eller ännu längre.

Skäl för insamling och frysning av bröstmjölk

Kvinnor uttrycker sin bröstmjölk av många anledningar. Du kan välja att pumpa och frysa din bröstmjölk om:

 • Du måste lindra smärtan och svullnaden i bröstmuskeln.
 • Du vill sakta ner en kraftfull nedsläppsreflex eller ett snabbt flöde av bröstmjölk.
 • Du vill ge din baby med bröstmjölk när du inte kan vara med honom eller henne.
 • Du måste återvända till jobbet eller skolan, men du vill att ditt barn fortsätter att ta emot din bröstmjölk.
 • Du vill skapa en leverans av bröstmjölk att använda när du inte längre ammar.

Hur man fryser bröstmjölk

Om du pumpar bröstmjölk för ett för tidigt barn eller donerar till en mjölkbank kan insamlings- och lagringsprocessen vara strängare. Fråga sjukhuspersonalen eller representanten vid mjölkbanken för att få rätt riktlinjer för insamling och lagring.

Följande är steg-för-steg-instruktioner för att samla och frysa bröstmjölk som du planerar att använda hemma för din hälsosamma, fullfristiga bebis.

 1. Välj din samlingsbehållare. När du planerar att frysa din bröstmjölk, var noga med att du väljer en behållare som tål frysning och upptining. Det finns många olika typer av behållare som kan användas för att lagra bröstmjölk, inklusive bröstmjölk, påsar, plastflaskor, glasbehållare och bröstmjölkbrickor. När du väljer behållaren som passar dig, tänk på hur länge du planerar att förvara din bröstmjölk. Vissa bröstmjölkförvaringspåsar, till exempel, är till exempel utformade för frysning och kan lagras platt och staplas sedan, vilket sparar mycket utrymme. Du bör dock inte välja vanliga plastpåse med smörgåsar som kan läcka och bryta. Glas och hårdplast kommer att ge din bröstmjölk det bästa skyddet om du planerar att lagra din mjölk under en längre tid. Oavsett vilken behållare du väljer ska den vara ren, BPA-fri och säker för lagring av mat. Beroende på mängden bröstmjölk som du kan pumpa kan du behöva ha ytterligare insamlingsbehållare redo.

 1. Samla dina varor. Om du uttrycker din bröstmjölk i handen, behöver du bara en ren insamlingsbehållare. Om du pumpar bör du förbereda din pump, pumpflänsar, slangar och uppsamlingsbehållare. Alla dina pumptillförselar ska vara rena och torra för att förhindra att bakterier kommer in i din bröstmjölk när du pumpar.
 2. Märk din bröstmjölkbehållare. Innan du börjar uttrycka din bröstmjölk i förvaringspåse eller behållare, ska du märka den med datum och tid för insamlingen.
 3. Tvätta dina händer. Tvätta alltid händerna innan du börjar pumpa, uttrycka eller hantera din bröstmjölk. Alla bakterier på din hud kan komma in i din bröstmjölk när du samlar den. Det bästa sättet att förhindra kontaminering är att hålla allt så rent som möjligt.
 4. Pump eller hand uttrycka din bröstmjölk. Använd en bröstpump eller en handuttryckningsteknik för att ta bort bröstmjölken från dina bröst och placera den i bröstmjölkförvaringsbehållaren. Om du använder en bröstpump, pumpa i ca 10 minuter på varje sida. Handuttrycket tar ungefär 20 till 30 minuter.

 1. Överfyll inte din förvaringsbehållare. Om du använder samma samlingsbehållare för att samla och lagra din bröstmjölk, var noga med att inte fylla hela vägen till toppen. Bröstmjölk expanderar i frysen, så det behöver extra rummet på toppen. Om du fyller behållaren till randen, kan den brista. Därför bör du sluta lägga bröstmjölk i behållaren när den är ungefär 2/3 eller 3/4 full. Om du fortfarande har mer att pumpa, fortsätt till en andra behållare. Om du häller din bröstmjölk ur uppsamlingsbehållaren i en annan förvaringsbehållare, slutför samlingen av din bröstmjölk och häll sedan mjölken i förvaringsbehållarna. Fyll inte behållarnas behållare till toppen, enligt ovan. Din bröstmjölk behöver det rummet att expandera.
 2. Försegla din förvaringsbehållare. När du har satt den önskade mängden bröstmjölk i behållaren, försegla den med rätt tätningslåda eller lock. En flaska bröstvårt kan inte ge en lufttät försegling, så du får inte använda en bröstvårt när du lagrar dina flaskor i frysen.

 1. Frys din bröstmjölk. Placera din bröstmjölk i frysen så snart som möjligt efter att du har hämtat den. Rekommendationen är att lagra din mjölk mot baksidan av frysen där det är vanligtvis det kallaste. Om du sätter bröstmjölken i kylen först, frys den inom 24 timmar. Om ett kylskåp eller en frys finns inte, kan du sätta din mjölk i en isolerad kylare med frysta ispåsar i upp till 24 timmar och frys sedan det.

Hur länge du kan frysa bröstmjölk

Den typ av frys du har bestämmer hur länge du kan lagra din frusen bröstmjölk.

 • Ett frysskåp i en kylskåp: Bröstmjölk kan förvaras i en frysfack i kylskåp i cirka två veckor.
 • En frys ansluten till en kylskåp med egen dörr: Bröstmjölk kan lagras i en standard sida vid sida, eller topp och botten kyl / frys enhet, i upp till 6 månader.
 • En frittstående frysfack: Bröstmjölken kan lagras i en djupfrysare utan avfrostningscykel i upp till ett år.

Frysning av bröstmjölk för barnomsorg

Om ditt barn går till en barnvakt eller daghem, fråga om bröstmjölkspolicy. När du märker din bröstmjölk med datum och tid, glöm inte att inkludera ditt namn och ditt barns namn.

Upptining av frossen bröstmjölk

När det är dags att använda din frusen bröstmjölk, följ riktlinjerna för säker upptining och uppvärmning av bröstmjölk.

 • Kontrollera datum och följ riktlinjerna för säker förvaring ovanför. Tina den äldsta samlingen i riktlinjerna först.
 • För att tina frusen bröstmjölk säkert kan du placera den i kylskåp över natten. För en snabbare upptining kan du placera den i en behållare med varmt vatten eller hålla det under varmt rinnande vatten. Du bör inte tina din bröstmjölk vid rumstemperatur.
 • Du bör inte tina eller värma bröstmjölk i mikrovågsugnen eller en kruka med kokande vatten på spisen.
 • Du kan använda avfrostad bröstmjölk omedelbart eller placera den i kylskåpet i upp till 24 timmar.
 • När frusen bröstmjölk tinas ut, bör du inte frysa den igen.

Populära Inlägg

Läs Mer