Ömma bröstvårtor och amning

Anonim

Under de första dagarna av amning är det vanligt att uppleva mild bröstvårt ömhet eller ömhet när ditt barn först låses på. Denna ömhet borde inte gå genom hela utfodringen, och den bör inte bestå i mer än några dagar. Mycket smärtsamma, krackade eller blödande bröstvårtor är inte normala och indikerar att något inte är rätt.

orsaker

Ett felaktigt spärr: Om ditt barn inte låses ordentligt, är det ofta resultatet av ömma bröstvårtor.

Bröstförstöring: Hårda, svullna bröst kan vara mycket ömma, speciellt under spärren.

Mastit: Sårhet kan vara ett resultat av inflammation eller infektion i bröstet.

Blebs: Blebs är små vita fläckar på bröstvårtan som kan orsaka extremt bröstvårtor för vissa kvinnor.

Bröstvårtblåsor: Blåsor kan bildas på bröstvårtan, skada huden och orsaka smärta.

Vasospasmer: Vasospasmer uppträder när blodkärlen i bröstvårtorna klämmer samman och avbryter blodflödet och orsakar smärtsam bröstvårtblanchering.

Bröstpumpar: Felaktig användning av bröstpump kan orsaka skador på dina bröstvårtor och bröst.

En baby med en kraftig suga: En stark, aggressiv suga kan skada känsliga bröstvårtor.

Tröst: En svampinfektion kan orsaka smärta, brännande, rodnad och klåda.

Torr luft: Luften i vissa klimat eller under vintermånaderna kan orsaka torr, irriterad, knäckt hud på bröstet och bröstvårtor.

Eksem, psoriasis och dermatit: Dessa hudförhållanden kan orsaka torra fläckar som spricker och blöder.

Baby Tänder: Några spädbarn klämma eller bita ner på bröstet när de är tandvård. Detta kan orsaka smärta och till och med raster i huden.

En ny graviditet: Tendernipplar är vanliga under graviditeten, särskilt under första trimestern. Om du ammar under graviditeten, kan du behöva ta itu med ömma bröstvårtor under en liten stund.

Behandling

 • Sluta inte amma. Det är säkert att amma, även om dina bröstvårtor är knäckta och blödande: ditt barn kommer inte att skadas om han sväljer blod medan han ammar. Fortsatt att amma bidrar också till att bygga och bibehålla din mjölkförsörjning samtidigt som du förhindrar engorgement, pluggade kanaler, blöjor och mastit.
 • Se till att din baby låser på ditt bröst korrekt. En felaktig spärrhake är ofta den främsta orsaken till att ömma bröstvårtor uppträder.
 • Börja amma på bröstet med bröstvårtan som är mindre ömt eller inte ömt. Efter att matningen har börjat har det gått ner, och barnet är inte lika aggressivt hungrig, byt till bröstet med ont i bröstet. När dina bröstvårtor inte längre är smärtsamma, gå tillbaka till att växla bröstet du börjar varje utfodring med.
 • Gnid din bröstvårtor och isola med din bröstmjölk efter varje matning för att återfuka och lindra ömma bröstvårtor. Om möjligt, håll dina bröstvårtor utsatta och låt dem lufttorka.
 • Fråga din läkare eller laktationskonsulent om du kan försöka en renad lanolinprodukt av medicinsk kvalitet eller Dr. Jack Newmans All Purpose Nipple Ointment efter omvårdnad för att återfuktas och skydda dina bröstvårtor mellan matningar. Använd inte andra lotioner, krämer eller salvor utan att först diskutera dem med din läkare eller laktationskonsult, eftersom inte alla produkter är säkra för din baby och vissa kan orsaka ännu mer irritation på huden.
 • Använd inte numrande krämer eller sprayer för att hjälpa till med smärta, eftersom de kan orsaka domningar i barnets mun och störa nedlåtande.
 • Tala med din läkare om att ta en smärtlindring över disken för att hjälpa till att minska smärtan medan du ammar.
 • Hydrogelkuddar kan kylas i kylskåp eller frys och placeras sedan på dina bröst efter matning för att hjälpa dig att läka och lugna dina bröstvårtor.
 • Rådfråga din läkare eller hudläkare om du har utslag eller skaliga fläckar på huden. Hudförhållanden som eksem, psoriasis och dermatit kan behöva behandlas med en steroid, medan tröst behöver behandlas med en antimykotisk medicinering.
 • Om du har en annan bebis kan du fortsätta amma medan du är gravid, så länge du inte har hög risk och din läkare inte har underrättat dig om det. Din bröstvårtor kan vara ömt under din första trimestern eller ännu längre.
 • Om du behöver sluta amma från ena sidan för att låta bröstvårtan läka, ska du fortsätta amma från den andra sidan. Express eller pump mjölken från bröstet som är ömt för att förhindra engorgement, blebs, pluggade kanaler och en minskning av din mjölkförsörjning.
 • Om du måste sluta amma från båda brösten, uttryck eller pumpa bröstmjölken mycket ofta för att behålla din mjölkförsörjning. Du kan också vilja använda en alternativ utfodringsmetod, t.ex. fingermatning eller koppmatning, under den tid du inte ammar.
 • Titta på tecken på infektion, som inkluderar feber, rodnad, svullnad, gul eller grön dränering och / eller ett varmt område på bröstet.

komplikationer

Tidig avvänjning: Ömt, knäckt eller blödande bröstvårtor kan göra det så smärtsamt att sjuksköterska som du inte längre vill fortsätta amma.

En mjölkförsörjning: Om du ammar mindre på grund av smärtan kan det leda till en minskning av din mjölkförsörjning.

Bröstproblem : Engorgement, blebs och pluggkanaler kan orsakas av att inte amma ofta tillräckligt.

Mastit: Spruckna, brutna hud på bröstvårtor kan tillåta bakterier att komma in i bröstet och orsaka en infektion.

Förebyggande

 • Kontrollera din barns lås och positionering. Om du inte kan berätta om ditt barn låsar på och ammar på rätt sätt, kontakta din läkare, en amningskonsult eller lokal La Leche-grupp för hjälp.
 • Använd en vårdkudde och en ammande fotpall för att hjälpa dig att komma in i ett bekvämt läge som kommer att uppmuntra en riktig spärr och effektivare amning.
 • Alternativa amningspositioner regelbundet för att förhindra att ett område i bröstvårtan blir sår.
 • Om dina bröst är fulla och hårda, uttryck lite mjölk innan varje matning för att mjukna dem. En baby kan låsa på mycket lättare till ett mjukare bröst.
 • Foder din baby oftare, och innan hon är väldigt hungrig. Din bröst blir mjukare, och barnet kan ha en mindre aggressiv suga.
 • Tvätta dina bröst med varmt vatten och använd inte tvål, som kan torka ut, irritera och spricka huden.
 • Om du använder ammande kuddar för läckage, undvik kuddar med plastförband och byt dem ofta. Våt vårdkuddar som lämnats på plats under lång tid kan orsaka nedbrytning av huden och leda till smärta eller smittade bröst.
 • När en matning är färdig, dra inte barnet av ditt bröst. Placera ditt finger i sidan av barnets mun för att bryta suget mellan hennes mun och ditt bröst.

Populära Inlägg

Läs Mer