Tecken på puberteten i Preteen Girls

Anonim

Vid något tillfälle under tio år kommer en tjej att börja uppleva puberteten. Att veta vad du ska leta efter kan lindra ditt sinne och hjälpa dig mellan dessa enorma fysiska och känslomässiga förändringar. Medan några av tecken på puberteten kan ta ett tag att utvecklas, kan andra tyckas som om de hände över natten.

Tecknen på puberteten i Preteen Girls

Det finns många tecken på puberteten hos tjejer. Tänk på att dessa steg kan visas gradvis och det kan ta tre till fyra år för ditt barn att cykla genom alla faser av puberteten.

I allmänhet kommer pojkarna att gå igenom puberteten vid någon tidpunkt mellan åldern 9 och 14. Tjejerna kan börja mellan 8 och 12 år.

Dela dessa tecken med din mellan dotter så hon vet vad som ska förväntas. Se också till att du förklarar hur hon kan hantera sin första period om du inte är ute efter att hjälpa till, till exempel när hon är i skolan eller hemifrån.

Fysiska förändringar av flickor i puberteten

 • Tillväxtspår. För ett år eller två kan din dotter vara högre än pojkarna i sin klass.
 • Kroppsformen förändras när kroppsfett samlas runt höfterna och låren, vilket ger tjejer en kurvierform.
 • Bröstutveckling börjar.
 • Kroppsluk och hudutslag på grund av ökad oljekörtelproduktion.
 • Hårväxt i underarmsområdet, på benen och i skönhetsområdet.
 • Menstruationen börjar, typiskt omkring 12 års ålder.

Emotionella förändringar av flickor i puberteten

 • Humörsvängningar kan börja, punkteras med anfall av ilska, sorg och andra känslomässiga fluktuationer.
 • Romantiska känslor och intresse.
 • Ångest och / eller spänning om de förändringar hon går igenom.
 • Bekymmer över ökat ansvar, passar socialt och skiljer sig från sina föräldrar.

Hur tjejer reagerar på puberteten

Hur en tjej kan reagera på de förändringar hon upplever varierar från tjej till tjej. Vissa kan vara upphetsade om puberteten och ser fram emot att bli en ung kvinna. Andra kan önska att sakerna inte förändrades och att de inte behövde hantera tillväxtspurtar, bras och månadsperioder.

Var säker på att stödja ditt barn genom dessa förändringar och undvika att göra för mycket av en stor del puberteten. Också påminn dig om att puberteten är en vanlig del av att växa upp och att alla, inklusive dig, har gått igenom det eller kommer att gå igenom det en dag.

Snabba tips för föräldrar till tween-tjejer som kommer in i puberteten

 1. Var öppen för frågor. Din dotter kan komma till dig med frågor som hon upplever förändringar i puberteten. Var förberedd med svar så att du inte blir avskuten.
 2. Prata med din dotter. Vissa föräldrar föredrar att undvika att prata om puberteten och kön, och lämnar det till sina lärare och kamrater. Det är viktigt att hon vet att hon också kan komma till dig. Ofta är det upp till dig att starta konversationen.
 3. Var medveten om förändringarna. Det är väldigt lätt i våra upptagna liv att bli vana vid människor vi är runt varje dag. Ta några ögonblick då och då för att verkligen titta på din dotter och notera några förändringar i hennes kropp eller attityd. Tecknen kan vara rätt där och du kanske märker dem innan hon gör det.
 4. Ge henne utrymme. Du vill vara där för din lilla tjej och det är jättebra! Det finns också tider när din dotter bara vill vara ensam. Om det inte är rätt tid att prata, tryck inte på det och leta efter ett annat tillfälle.
 5. Var uppmärksam på kroppsbildproblem. Detta är särskilt viktigt för tjejer eftersom det finns stereotyper av vad en kvinna ska se ut. Så falskt som det kännetecknas, uppmärksammar unga tjejer det. Att sträva efter den perfekta kroppen, särskilt när den går igenom förändringar av puberteten, kan leda till större problem som ätstörningar.

Populära Inlägg

Läs Mer