Tecken på torr drunkning hos småbarn

Anonim

Det tar bara en sekund - du kan vända huvudet, svara på ett telefonsamtal eller svara på en fråga från din vän - för att ditt barn ska glida under vattnet i poolen, huvudet nedsänkt. Även om du märker genast och drar din baby ut ur vattnet, är det troligt att ditt hjärta dunkar och din adrenalin spikar. Detta är en läskig situation för någon förälder.

När du tittar ditt barn över kan han andas finsprutning lite, men går, pratar och verkar som om han är helt tillbaka till normal. Du andas lättnadens suck att katastrofen har undvikits.

Men har det? Torr drunkning kan inträffa timmar efter att ett barn har nedsänkts under vattnet och det är ett allvarligt tillstånd som kan orsaka komplikationer och till och med döden, så det är viktigt att känna till tecknen så att du kan få ditt barn den vård han behöver om han har en nedsänkningshändelse.

Vad är torr drunkning?

Torr drunkning, även kallad sekundär drunkning, uppträder när lungfunktionen är nedsatt och syre kan inte bytas ordentligt i lungorna. Detta kan inträffa från att vatten inandas i lungorna om ett barn är nedsänkt under vatten och sväljer vattnet. Vatten tränger in i lungorna och långsamt blir lungens luftväxling värre, och döden kan uppstå om den inte fångas i tid. Det förekommer vanligtvis inte förrän timmar efter nedsänkning av vatten, då lungfunktionen snabbt minskar. Enligt British Medical Journal förekommer sekundär drunkning i 2 till 5 procent av alla nedsänkningsincidenter.

Läkare brukade tro att det var troligt att det dränktes med sötvatten, men nu har bättre teknik visat att typen av vatten, färskt eller saltvatten inte spelar någon roll. Alla typer av vatten kan skada lungans ytaktiva medel, vilket kan ytterligare försämra gasutbytet, samt orsaka svullnad i lungorna. Om vattnet sväljs av ett barn, kan det orsaka lungskador som kanske inte dyker upp förrän flera timmar eller till och med flera dagar senare.

Torr drunkning användes också tidigare för att beskriva individer som drunknade utan att egentligen tycka att de skulle ta vatten. Men det sätt som drunkning fungerar är faktiskt att människor tar en liten mängd vatten först, vilket orsakar en spasm som blockerar luftcirkulationen och leder till låga syrenivåer, vilket leder till att hjärnan och hjärtat stängs av. Så medan det visade sig att de individer drunknade utan att egentligen ta mycket vatten, vet vi nu mer om hur drunkning faktiskt fungerar. Det tar inte mycket vatten för att orsaka en drunkning.

Uttrycket "torr drunkning" kan vara vilseledande eftersom det leder människor att tro att det inte egentligen drunknar. Men drunkning drunknar. Enligt världskongressen om drunkning är den officiella definitionen av drunkning "processen att uppleva nedsatt andningsinsufficiens från nedsänkning / nedsänkning i vätska."

Så, även om andningsinsufficiensen kanske inte är helt uppenbar förrän senare med sekundär eller "torr drunkning", förekommer det fortfarande och passar definitionen av drunkning.

symtom

En av de viktigaste egenskaperna hos "torr drunkning" hos småbarn är att barnet i början efter drunkning eller nedsänkning förefaller vara bra. Ingen HLR eller andra räddningsförsök är nödvändiga för att återuppliva barnet och han eller hon kan agera helt normalt. Dock kommer symtomen att visas mycket senare efter händelsen.

I småbarn kan det vara svårare att drabbas av torr drunkning än hos ett äldre barn, för att han eller hon kanske inte kan kommunicera lika bra med dig. Du kan till exempel inte ställa ditt barn hur han känner, så du måste leta efter tecken och symptom på torr drunkning, vilket kan innefatta:

  • Slöhet och extrem trötthet
  • hosta
  • Bröstsmärta och / eller buksmärta
  • Huvudvärk
  • Svårt att andas
  • Influensaliknande symptom och verkar inte som honom själv

Lungskador som orsakas av nedsänkning av vatten kan också leda till lunginflammation, som ytterligare kan minska syrehalten i kroppen. Om syreutbytet är nedsatt i kroppen, kan ett barns organ slutligen stänga av, så att känna igen symptom så snart som möjligt är kritisk.

Ett ord från Verywell

Om ditt barn har haft en drunkning eller nästan utbränd olycka, var noga med att få ditt barn att utvärderas av en läkare direkt, speciellt om du märker några tecken som andningssvårigheter eller verkar onormalt trött. Och när som helst du är i eller nära vatten av något slag, följ säkra badriktlinjer som att hålla distraheringar till ett minimum (ingen telefoner vid poolen) och se till att du alltid ligger inom armlängden från ett barn som simmer. Det tar inte lång tid för ett barn som har gått under vattnet för att svälja nog för att leda till att drunkna, så det är viktigt att vara vaksam för att hålla ditt barn tryggt.

Populära Inlägg

Läs Mer