Den sidoläge amningspositionen

Anonim

Du behöver inte sitta upp till amning. Den sidoläge positionen är en av de amningspositioner som låter dig sköta din baby medan du ligger.

När du ammar i den sidoläge positionen ligger du på din sida och lägger ditt barn ner vid sidan av dig på hans sida. Du och ditt barn kommer att möta varandra med magen mot magen med ditt barns huvud på nivån på ditt bröst och fötterna mot dina fötter.

Den sidolägna amningspositionen kallas också liggande eller liggande läge.

När bröstmatning i sidopositionen är ett bra val?

Den sidolägna amningspositionen är ett utmärkt val när du vill mata ditt barn liggande. Det är också en bra idé att lära dig denna position eftersom du blir bekväm med några olika amningspositioner, så att du kan växla genom olika håll under hela dagen. Självklart finns det tillfällen när man lägger sig till amning är verkligen till hjälp. Du kan upptäcka att amning i sidoläget är ett bra val när:

Du är på sjukhuset: När du är på sjukhuset är de sidoljungade och avslappnade vårdpositionerna det perfekta sättet att amma bekvämt i din säng. Be om hjälp att lära dessa två positioner genast så att du kan ligga och vila medan du är sjuksköterska. Och glöm inte att hålla skenorna uppe på din säng.

Du har haft en kejsarsnitt: Den sidolägda positionen och fotbollslaget är idealiska för mammor som just har haft en C-sektion. Dessa positioner kan hjälpa till att göra amning lite bekvämare eftersom din nyfödda inte lägger på magen och din snittplats.

Du vill inte sitta upp på natten: Nattmattning är en bris när du placerar din lilla en bredvid dig i din säng till sjuksköterska. Men medan många familjer sover säkert, är det viktigt att notera att sängdelning kan vara farlig. AAP rekommenderar att du lägger din baby tillbaka i sin spjälsäng eller bassin efter varje matning under natten. En sovsäck eller sidovägg som fäster i sängen är ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska nå arm, men du är orolig att hålla henne i sängen.

Du har stora bröst: Det kan vara besvärligt att amma en nyfödd med mycket stora bröst. Men det kan vara lättare att få barnet att låsas i sidoläget. Om du har stora bröst, prova sidoläget och fråga om hjälp tills du blir mer bekväm med att låsa din baby och amma på egen hand.

Du är obehaglig att sitta upp: Om du har satt dig upp en stund och du är obekväma, är det trevligt att kunna ligga ner till amning. Att sitta upp och amma under långa perioder kan också orsaka påkänning på rygg, nacke och armar. Om du känner dig trött, försök ligga ner.

Du är trött eller inte mår bra: Låt oss möta det, det är ansträngande att vara en ny mamma. Ibland vill du bara lägga huvudet, fötterna upp och koppla av. Denna position låter dig amma och vila samtidigt.

Du har en sömnig baby: En sömnig baby kan vara mer vaken och amma längre i sidoläget eller fotbollslaget. Vagghållaren tenderar att vara mer snäll och sömnframkallande för ett redan sömnigt barn.

Hur man bröstar i sidopositionen: 12 steg

Nu när du vet vad den sidolägna amningspositionen är och när det kan vara bra kan du undra hur det är gjort. Så här ammar du när du ligger på din sida.

 1. Ligga ner i en bekväm position på din säng, på soffan eller på golvet.
 2. Rulla över på din sida och lägg en kudde under ditt huvud. Du kan luta dig upp mot soffans baksida eller placera kuddar bakom dig för support om du behöver det. För ännu mer komfort kan du lägga en kudde mellan knäna.
 3. Försök att hålla ryggen och höfterna i en rak linje för att förhindra ryggsmärta senare och böja knäna.
 4. Placera din bebis bredvid dig på hans sida mot dig. Hans huvud skulle vara mot dina bröst, och hans fötter skulle vara mot dina fötter.
 5. Ta armen som du ligger på och placera den ut ur vägen under ditt huvud eller använd den för att stödja ditt barn genom att placera det under ditt barns huvud och runt kroppen. Du kan också använda en kudde bakom ditt barns rygg för att stödja honom.
 6. Se till att din barns mun är kantad med din bröstvårtor. Om din underarm vaggar ditt barn kan du dra honom in i ditt bröst med den armen. Du kan använda den fria handen från ovan, för att stödja ditt bröst om du behöver det.

 1. Om din underarm är under huvudet och ur vägen kan du använda din fria hand från överarmen för att stödja ditt barns huvud och leda honom till ditt bröst. Kom ihåg att du inte vill luta dig över och ta ditt bröst till din bebis, du vill dra din baby och styra honom till ditt bröst.
 2. När du tar barnet mot ditt bröst, se till att hans mun är öppen bred och tungan är nere. Om hans mun inte är öppen bred, rör försiktigt på kinden med fingret eller nippeln. Stråken i hans kind kommer att stimulera en instinktiv nyfödd rota reflex, och han öppnar hans mun för att göra sig redo att låsa på.
 3. När han öppnar sig bred, lägg hans mun på din bröstvårtor och låt honom fästa vid ditt bröst.
 4. Ta en sekund för att kontrollera tecknen på en bra spärr.
 5. Om låsen inte är rätt, använd fingret för att bryta suget mellan barnets mun och ditt bröst och försök igen.
 6. Om ditt barn är låsat korrekt och aktivt suger, luta dig tillbaka, slappna av och fortsätt matningen.

Var hittar du hjälp med den sidoläge amningspositionen

Du kan börja amma i sidoläget precis efter att din baby är född. Be om hjälp från din sjuksköterska eller sjukhuskonsulten från den första amningen.

Om du inte lärde dig hur du ammar i den här positionen medan du var på sjukhuset och du vill lära dig det nu kan du prova det själv, söka hjälp från en ammande grupp som La Leche International, ring en amningskonsult i privat övning, eller prata med din läkare.

Populära Inlägg

Läs Mer