Axeldystoki under födseln

Anonim

Orden axel dystocia ger rädsla för hjärtat av varje läkare och barnmorska. Det betyder att barnet, mindre ofta båda axlarna, inte kommer in i bäckenet under födseln som de borde. Skulddystoki förekommer hos mindre än 1% av alla födslar enligt vissa studier. Detta kan leda till ökade komplikationer för barnet och mamman.

Varningsskyltar för axeldystoki

I motsats till populär tro är det inte en exakt metod att förutse vem som ska ha en axeldystoki. Många olika teorier har testats, var och en med olika resultat. Vi har tittat på bebisar som är stora, mammor som är små, komplicerade graviditeter, särskilt när det gäller komplikationer som graviditetsdiabetes, induktioner, graviditetsalder, tidigare barn med axeldystoki och många andra. Till exempel, med hjälp av barnets vikt ensamma som en faktor, råkar nästan en fjärdedel av fallen av axeldystoki till barn under den ansedda "riskvikten". Den bästa förutsägelsen kan vara en kombination av de faktorer som är involverade.

Vad gör du om du och din utövare känner att du är i fara för en axeldystoki? Svaret är inte klart på alla punkter. Vi vet att vissa positioner är mer benägna att leda till axeldystoki, till exempel litotomipositionen (ligger platt på ryggen) kan förhindra att sakrummet flyttas ordentligt under födseln och därigenom minskar mängden rum i bäckenet för axlarna . Episiotomi, en kirurgisk skärning i hudområdet mellan skeden och ändtarmen debatteras ofta med en sida som säger att en generös episiotomi tillåter plats för utövaren att göra manövrar, men den andra sidan hävdar att perineum inte är vad som håller baby tillbaka och ska lämnas intakt. Inte heller är rutinmässig kejsarsnitt eller induktion svaret för alla.

Manövrar för att hjälpa till att förbättra Dystocia

Det finns flera saker som kan göras för att hjälpa till att lösa problemet med axeldystoki. Eftersom varje födelse är annorlunda kommer inte alla dessa att fungera varje gång, så flera manövrer kommer sannolikt att försökas i mycket snabb följd för att hjälpa till att lösa situationen på ett positivt sätt. Här är några av de föreslagna teknikerna:

 • Suprapubic Pressure : Detta tryck är i skönhetsbenet, inte högst upp i livmodern. Detta kan ge axeln tillräckligt med utrymme för att flytta under pubis symfysen.
 • Gaskin Maneuver : Få kvinnan i en hand och knä position. Detta kommer också att ändra diametrarna i hennes bäcken, men det är inte alltid möjligt med epiduralanestesi.
 • McRobert's Maneuver : Flex moderns ben mot axlarna när hon lägger sig på ryggen och därigenom expanderar bäckens utlopp. En studie visade att detta lindrade 42% av alla fall av axeldystoki.
 • Woods Maneuver : Detta kallas också korkskruven, försökskötaren försöker vända på axeln av barnet genom att placera fingrarna bakom axeln och skjuta i 180 grader.
 • Rubin Maneuver : Liksom Woods manöveren placeras två fingrar bakom barnets axel, och den här gången pressar de sig i riktning mot barnets ögon för att ställa upp axlarna.
 • Zavanelli Maneuver : Tryck barnets huvud tillbaka inuti slidan och gör en kejsarsnitt. Detta är den vanligaste frågan om metod, men också en av de farligaste.

Efter födseln

Efter en hektisk födelse som inkluderar en axeldystoki kan det finnas ytterligare saker som din läkare eller barnmorska kommer att vilja se efter hos dig och din bebis, inklusive:

 • En baby som är långsam att börja och kan behöva hjälp med andning.
 • Frakturer av barnets krageben (nyckelben) eller humerus.
 • Fetal Brachial Plexus skada.
 • Reparationer för episiotomi eller riva under födseln.
 • Maternal blödning.
 • Uterinbrott.

Medan en axeldystoki inte är en mycket vanlig förekomst, vet du vilka potentiella riskfaktorer som är för dig och din bebis kan hjälpa dig att göra kloka val för ditt arbete och din födelse.

Populära Inlägg

Läs Mer