Ska du berätta för barnen att vara bra för att Santa tittar?

Anonim

Även om påminnelsen som Santa vet "när du har sovit", och "vet när du är vaken", har använts i generationer, har spionaktiken förändrats genom åren.

Om hotet om Santa's mystiska förmåga att se ett barns alla drag från fjärran var inte kusligt nog, nu har Santa skådespelare som hjälper honom att hålla reda på vem som tillhör den stygga listan. Elfen på en hylles ständiga övervakning tjänar som en fysisk påminnelse till barn som Santa vet om de har varit bra eller dåliga i år.

Det finns en bra chans att du kan använda Santa till din fördel. Under veckorna fram till jul kan du tycka att du kan hålla dina barn i linje genom att säga: "Du skulle bättre vara bra för att Santa ser." Hotet att inte få några presenter - eller att få en klump av kol i strumpor-kan tillfälligt ställa ditt barn rakt.

Och du kanske tycker att ditt barn behöver några extra påminnelser att följa reglerna under semestern. Spänningen och spänningen i semesterperioden leder ofta till ökade beteendeproblem.

Men hotar att ta bort julen är kanske inte en bra idé. Även om de flesta föräldrar inte faktiskt kommer att ge sitt barn en klump kol, kan hotet ensam komma i brand igen.

Problemen med att använda jul som motivator

Att få barnen motiverade att bete sig för en främling-kontra för dig - är ett intressant koncept. Säger, "Santa vill att du ska vara bra" istället för "Jag vill att du ska bli bra", det låter som om ditt barn borde bryr sig mer om Santa s mening än din.

Tomma hot är aldrig en bra föräldraskapspraxis. Nagging ditt barn om sitt beteende och varna honom att han inte kommer att få några presenter kan faktiskt skada din trovärdighet. När Santa levererar presenter - oavsett tidigare missförhållanden - kommer ditt barn att anta att du inte har någon aning om vad du pratar om.

Det är uppenbart att många barn inte är oroade över vad som händer i morgon, ändå några veckor från nu. Så hotet att inte få presenterar dagar eller veckor i framtiden kan inte vara mycket avskräckande.

Dessutom är tanken att du måste vara bra, ett vagt koncept. Det låter många ungar undra, "hur bra måste jag faktiskt vara?"

Det väcker också frågan, vad betyder "att vara bra" verkligen? Du och ditt barn kan ha mycket olika åsikter om vad som kvalificeras som "bra".

Alternativ till "Naughty List"

Högsäsongen är ofta fylld med familjetid, söta godis och förändringar i vanliga rutiner. Och även om dessa saker kan vara roliga kan de också vara stressiga för barn. Därför är ökade beteendeproblem under semestern ganska vanliga.

Påminner barnen att uppträda så att deras namn visas på den "fina listan" kan vara bra. Men det är inte troligt att det blir en effektiv långsiktig lösning för hantering av beteende.

Så hellre än att hota att ta bort jul och skylla på killen i den stora röda kostymen, överväga dessa tips:

  • Barn gör bäst när de har en omedelbar följd av deras missförhållanden . Så om ditt barn träffar sin bror, kommer en omedelbar time-out vara mycket effektivare än hotet om "Santa's watching".
  • Barn behöver specifika mål . Snarare än att sträva efter att vara "bra", är ett barn mer benägna att svara på ett mål som "använd endast snälla ord" eller "använd bara snäva berör med hunden".
  • Belöningssystem fungerar som en bra motivator . Ställ in ett klistermärke eller ett system för token-ekonomi som gör det möjligt för ditt barn att få omedelbara belöningar för specifika beteenden.
  • Positiv förstärkning är effektivare än hot . Använd beröm generöst för att påpeka gott beteende och ge mycket positiv uppmärksamhet.
  • Att berätta ett barn han är på den "stygga listan" kommer inte troligen att göra mycket för sitt eget värde . Barn beter sig bäst när de mår bra om sig själva. Ett bättre budskap är "Du är ett bra barn som gjorde ett dåligt val". Använd disciplinstrategier som främjar ett hälsosamt självförtroende.
  • Arbeta på beteendeproblem året runt. Om du är orolig för att ditt barn är "otålig" eller bortskämd, är det inte troligt att du avbryter ditt barns inställning om du avbryter julen. Istället jobba med att främja tacksamhet varje dag på året förutom att förhindra att helgdagarna inte handlar om gåvorna.

Om du ska använda Elfen på en hyllning och påminnelser om den "stygga listan", använd den bra och inte som en huvuddisciplinstrategi. Tillsammans är semesterperioden kort och du måste vara beväpnad med effektiva disciplinstrategier långt efter presenten har öppnats. Fokusera på att lära ditt barn att bete sig eftersom det är respektfullt att göra, inte för att han inte kommer att bli belönad på jul.

Populära Inlägg

Läs Mer