Skulle du vara oroad över småbarnsfetma?

Anonim

Det är ingen hemlighet att fetma har stigit i USA under de senaste tre decennierna och barn har inte varit immun. I själva verket, enligt Centers for Disease Control (CDC), "Andelen barn i åldrarna 6-11 år i USA som var övervikt ökade från 7 procent 1980 till nästan 18 procent år 2012." Som förälder till en småbarn, du har nog varit så upptagen att försöka hålla fast vid din aktiva lilla, att möjligheten att ditt barn är överviktigt eller överviktigt är sannolikt en av de sista sakerna i ditt sinne.

Fetma hos småbarn

"Tyvärr har fetma blivit vanligt bland småbarn i vårt land", säger Dr. Amanda Staiano, talesman för Obesity Society och biträdande professor vid Louisiana State University (LSU) Pennington Biomedical Research Center. "De senaste uppskattningarna baserade på nationellt representativa uppgifter är att 9, 4 procent av barn i åldrarna 2 till 5 år är överviktiga. Den goda nyheten är att medan detta fortfarande är högre än prevalensen för 25 år sedan, minskade den faktiskt från 13, 9 procent för omkring 10 år sedan. Men fetma är fortfarande särskilt hög hos barn som är etnisk minoritet eller som är från låginkomsthushåll, och graden av allvarlig fetma (den väldigt höga delen av viktspektret) fortsätter att öka. "

Det är viktigt att föräldrar inte ignorerar deras barns vikt. Att vara överviktiga ställer ett barn i högre risk för flera allvarliga hälsoförhållanden, inklusive vissa som kan börja under barndomen och ungdomsåren, inklusive diabetes, hjärtsjukdomar, astma, vissa cancerformer. Också enligt Staiano, möter många barn med fetma mobbning från kamrater, vilket kan vara skadligt för barnets självkänsla.

Även om ett barn inte riskerar någon av dessa omedelbara konsekvenser är det viktigt att notera att det blir allt svårare att få ett barn från den obese kategorin till den hälsosamma viktkategorin då ett barn blir äldre eftersom äta och aktivitetsvanor är ingrained och viktskillnaden blir större, säger Staiano. "Ett 2-årigt barn kan bara behöva hålla samma vikt i några månader för höjden att" komma ikapp ", medan en 10-årig kan behöva förlora flera pounds."

Hur man berätta om din småbarn är överviktig

Men hur vet du ens om ditt barn är överviktigt eller överviktigt? På samma sätt som kognitiv, bruttomotor och finmotorisk milstolpe är utbudet av vad som är "normalt" när det gäller ett barns vikt varierar mycket och några pund kan göra stor skillnad beroende på höjd. Dessutom är det inte ovanligt att se ett barnigt barn bli lång och luta den minut han eller hon lär sig att gå.

Enligt Staiano kan föräldrar utbilda sig själva genom att gå online och ta reda på deras barns viktkategori. För åldrarna 2 och äldre erbjuder CDC en kalkylator som tillåter föräldrar att skriva in deras barns information och lära sig om deras barn klassificeras som undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma. Obs! Den här kalkylatorn fungerar bara för barn i åldrarna 2 och över, eftersom det är när hälsovårdspersonal börjar använda BMI-tillväxtdiagrammen.

"Anledningen till att jag tycker att räknaren är viktig är att det inte alltid är lätt att" se "fetma, särskilt hos småbarn som växer så snabbt. Läkare, föräldrar och lärare har svårt att klassificera fetma baserat på visuell syn, säger Staiano. "Låt oss tänka på ett exempel: En 2-årig tjej som har en genomsnittlig höjd (37 tum) skulle anses vara underviktig om mindre än 29 pounds, övervikt om mellan 35 och 37 pounds och fetma om över 38 pounds. Det kan vara svårt att visuellt berätta skillnaden mellan ett par pund, så att miniräknaren är till stor hjälp. "

Vad gör du om din småbarn är överviktig

Så vad ska du göra om din barn är klassad som överviktig eller fetma? Enligt Staiano finns det ingen anledning att panikera.

"[Att lära ditt barn är klassificerat som överviktig eller överviktig] betyder bara att du är utrustad med kunskap om ditt barns hälsa", förklarar Staiano. Och när du är utrustad med kunskap kan du vidta åtgärder. "

Som förälder som är oroad över sitt barns vikt, är det första du bör göra att ordna ditt barns barnläkare. Tillsammans kan du komma med en plan.

"Barnläkaren bör planera barnets höjd och vikt på ett tillväxtschema och prata med föräldrarna om hur man kan hjälpa sitt barn att äta hälsosamt och få fysisk aktivitet", säger Staiano. "Vid en ung ålder av 1 eller 2 år gammal är målet inte att barnet ska gå ner i vikt utan snarare antingen att sänka viktökning eller att hålla vikten densamma. Det gör att barnets höjd kan" fånga upp "till barnets vikt.

Det hjälper också om föräldrarna förbereder sig i förväg för att prata med sin barns doktor. "På LSU: s Pennington Biomedical Research Center har vi utformat en verktygslåda speciellt för Louisiana barnläkare, men den här redskapssatsen är också tillgänglig gratis för föräldrar var som helst. Det ger en uppfattning om vad läkare ska göra för att skärpa efter fetma och rådfatta familjer på vikthantering. Föräldrar kan ladda ner verktyget och är välkomna att skriva ut det och ta några sidor till sin läkare för att hjälpa samtalet, säger Staiano.

Hem Tips för en hälsosam småbarn

Föräldrar bör också känna sig bemyndigade att göra förändringar hemma, oavsett vilken viktkategori ett barn faller i. Att göra hälsosamma förändringar kan bidra till att de minskar risken för fetma i barndomen. Här är några förslag för att komma igång:

  • Uppmuntra ditt barn att försöka näring livsmedel. Alla vet att småbarn har rykte för att vara picky, men fortsätt att trycka på frukterna, grönsakerna, hela korn och magra proteiner. Forskning visar att det kan ta upp flera exponeringar mot en ny mat innan man övertygar ett barn att prova det, mycket mindre som det. Prova olika beredningar av grönsaker som förändrar hur maten känns i munnen (tänk crunchy mot mashed mot rostade versus pureed). Något så enkelt som förberedelser kan bidra till att öka chansen att ditt "picky" barn kommer så småningom komma runt.
  • När du är i tvivel, smyga grönsakerna i matar du vet att ditt barn kommer att äta. Tillsätt finhackade grönsaker till mac och ost eller blanda en grön smoothie med bananer, jordgubbar och spenat. Frukten bör göra det sött nog att smaka som en behandling.
  • Se till att ditt barn ser sina föräldrar att äta näringsrika livsmedel. Faktum är att starta hälsosam familjens måltidsvanor nu, ju desto bättre desto bättre. Koka näringsrika livsmedel. Stäng av mobiltelefoner, tv och andra enheter och sitta tillsammans för familjen middagar.
  • Håll skärmtiden till ett minimum. Inte bara innebär en ökning av skärmtid en minskning av aktiv tid, skärmtiden kan också betyda att ditt barn ser reklamfilmer för söta snacks och flingor som har färgglada (och potentiellt lockande) tecknadecken och fångstiga jinglar. "Småbarn och förskolor förstår inte att reklamfilmer är menade att vara övertygande", säger Staiano. "Om ditt barn ska titta på TV, dämpa reklamen och göra ett roligt interaktivt spel under pausen!" Eller använd en tjänst som Netflix eller Hulu och hoppa över reklamen helt och hållet.
  • Se till att ditt barn får gott om motion, om inte alla dagar i veckan och ute när det är möjligt. Naturligtvis finns det inget behov av en "formell" träningsrutin med ett barn eller en förskolebarn. Ta ditt barn till lokala lekplatser, registrera honom eller henne i en barnklubb, som tumbling, fotboll eller dans, eller låt honom eller hon springa runt på gården. Du kan också göra träning en vanlig del av familjetiden. Prova en förälder- och barnyoga-klass, cykla till böndernas marknad och engagera dem helt enkelt i fysisk aktivitet närhelst du kan.
  • Håll fruktjuice till ett minimum. Medan fruktjuice kan ingå en gång i taget som en del av en barns hälsosam kost, är det bättre att hålla fast vid vatten när det är möjligt. Fruktjuice har ofta artificiella sötningsmedel och tillsatt socker, vilket motsvarar tomma kalorier som inte fyller din lilla ena.
  • Förbättra ett schema som gör det möjligt för din barn att få gott om sömn. Naps och en tidig sängtid hjälper till att hålla ett barn välvilja, vilket innebär att ditt barn kommer att vara mindre benägen att vara vrids eller ha en tantrum på förslag om att prova nya matar eller delta i aktiviteter (bland många andra stora anledningar att behålla ditt barn på ett schema).
  • Var en förespråkare för ditt barn när han eller hon inte är i din omsorg. "Tänk på platser ditt barn spenderar tid och sätt att göra dem hälsosammare", säger Staiano. "Om ditt barn går till förskola eller daghem, ta reda på vad barnet matas, vilken typ av fysisk aktivitet barnet gör varje dag, och hur mycket (om någon) skärmtid tillåts. Sök sedan på sätt att hjälpa till Centret förbättrar politik och praxis för att skapa en hälsosammare miljö för alla barn. "

Slutligen, som förälder till ett barn, kom ihåg att du kan lära dig vanor nu som sänker risken för fetma eller fetma i barndomen senare i livet. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att dina unga barn tittar på dig och du måste öva vad du predikar.

"Hälsosam livsstil är för hela familjen", säger Staiano. "Om ett barn kämpar med fetma borde hela familjen äta hälsosammare och flytta mer tillsammans. Det är skadligt att rikta ett barn när syskonen (eller föräldrarna!) Inte äter hälsosamt eller får fysisk aktivitet."

Populära Inlägg

Läs Mer