Bältros och Chickenpox Vaccine

Anonim

Bland annat anti-vaccinmyter och konspirationsteorier, en populär är att vattkoppevaccinen är ansvarig för en ökning i bältrosfall.

Varför?

Kanske för att det finns färre barn med vattkoppor för att öka vår immunitet mot vallkoppviruset, vilket ökar risken för reaktivering och utveckling av bältros. Detta är fortfarande en av anledningarna till att vissa länder inte har ett rutinmässigt vaccinprogram för kycklingpox för sina barn.

Det har visat sig vara sant men.

Bältros och kycklingkoppor

Som en påminnelse, om du får en naturlig vattkoppinfektion, kvarstår vattkoppan (varicella zoster) virus i din kropp i ett inaktivt eller vilande tillstånd. Vid någon tidpunkt kan den sedan återaktivera, bli bältros. Det är därför en person som inte är immun kan utveckla vattkoppor om de utsätts för någon med bältros.

Naturligtvis kan du inte fånga bältros.

Du kan få bältros om du har vaccinerats med vattkoppsvaccin, även om du aldrig har haft en naturlig vattkoppinfektion. Det beror på att kycklingpoxvaccinet är ett levande virusvaccin.

Din risk för att få bältros efter vaccinet vs att ha en naturlig infektion anses vara lägre, men en annan fördel med att bli vaccinerad.

Så, förutom att skydda barn mot vattkoppor, verkar det som att vattkoppor vaccin faktiskt sänker risken för att senare utveckla bältros.

Vad orsakar bältros epidemin?

Även om det har höjts fall av bältros, trots det du kommer att läsa på de flesta anti-vax webbplatser, är det inte på grund av vattkoppevaccinen (Varivax).

Det har faktiskt visat sig att:

  • Trenden i stigande bältrosfall hos vuxna började innan vi ens började ge barnen vattkoppsvaccin i USA
  • Trenden i stigande bältrosfall hos vuxna fortsatte inte att öka efter att vi började ge barnen vattkoppevaccinen i USA
  • Trenden i stigande bältrosfall hos vuxna finns också i andra länder som inte rutinmässigt ger barn vattkoppor vaccin

Så oavsett orsaken till trenden i stigande bältrosfall hos vuxna, beror det inte på att fler barn skyddas från vattkoppor nu.

Vad man ska veta om bältros och kycklingkoppsvaccinen

Vattkoppor vaccin orsakar inte en böljelse eller epidemi av bältros. Förutom att minska dina barns risk att utveckla vattkoppor, kan det faktiskt minska risken för att de utvecklar bältros senare i livet.

Populära Inlägg

Läs Mer