Form ditt barns beteende ett steg åt gången

Anonim

Övningen av "formning" är ett utmärkt sätt att lära barn nya beteenden. Formning är en steg-för-steg-process baserad på psykologi.

Det handlar om att lära ett barn en ny färdighet ett litet steg i taget. Varje steg förstärks innan ett nytt steg lärs ut. Därefter kan barn behärskar mer komplicerade uppgifter.

Exempel på formning

Att berätta förskolan för att städa sitt rum kommer inte troligen att bli framgångsrikt om han aldrig har städat sitt rum tidigare. Så istället förvänta honom att göra sin säng, lägga hans leksaker bort och vakuum golvet, formning skulle innebära att han lärde honom ett steg åt gången.

Du kan börja med att lära honom att dra på filtarna på sängen. Sedan, efter att han gjort det konsekvent i några dagar, kan du arbeta med att göra sängen mer snyggt. Sedan kan du efter några dagar arbeta med att göra sängen och plocka upp sina leksaker.

När han visar dig att han kan hantera dessa steg konsekvent, så kan du gå vidare till andra sysslor, som att dammsuga sitt rum. Så småningom kommer han kunna städa hela sitt rum på egen hand.

Du kan också använda formgivning för att släcka beteenden du vill att ditt barn ska sluta. Till exempel, om du vill att ditt barn ska börja sova i sitt eget rum, istället för i sängen, kan du hjälpa henne att göra det ett steg åt gången.

Börja med att berätta för henne att hon kan sova på en matta på golvet i ditt rum istället för i sängen. Då kan du gå med på att stanna kvar i hennes rum med henne tills hon somnar. Det ultimata målet skulle vara att hon skulle sova i sin egen säng av sig själv hela natten.

Beröm ditt barn varje steg under vägen

Beröm är ett utmärkt sätt att forma barnets beteende. Till exempel, om du vill att ditt barn ska göra sysslor regelbundet, lova honom när du får honom att kasta något i papperskorgen eller sätta en maträtt i diskbänken.

Gör ditt beröm specifikt så han vet varför du lovar honom. Istället för att säga, "Bra jobb", säger "Bra jobb att sätta den rätten i diskbänken så snart du blev färdig med det. Jag gillar det verkligen när du lägger saker. "Det här låter honom veta vikten av att uppträda på ett ansvarsfullt sätt.

Använd uppmärksamhet och ignorera

Ge ditt barn mest uppmärksamhet när han beter sig bra och ignorera lite mild misshandel, så länge det är säkert att göra det.

Om du vill forma ditt barns beteende runt om att behandla andra med respekt, ge honom mycket positiv uppmärksamhet när han använder sig av hans sätt. Sedan ignorera honom när han är lite respektlös.

Om han kräver: "Ta mig en drink, låtsas att du inte hör honom. Men så snart han frågar sig artigt, "Kan jag gärna ta en drink", ge honom din fulla uppmärksamhet. Detta lär honom att använda sätt är det bästa sättet att få vad han vill ha.

Ger gott om förkurser

För undervisning ger ditt barn en förklaring av vad beteende förväntas av honom. Lär honom reglerna innan du går in i en situation.

Till exempel, påminna honom: "Vid farmor hus måste vi ta av våra skor när vi går in. Och vi använder bara promenader i hennes hus. "En regelbunden påminnelse om reglerna, tillsammans med varningar om konsekvenserna av att bryta reglerna, ger barnen möjlighet att följa.

Lär ditt barn vad du ska göra

Om du vill att barnets beteende ska förändras måste du lära dig positivt beteende. Istället för att skrika, "Slå inte din bror", lär honom vad han kan göra när han känner sig frustrerad. Att lära honom att använda sina ord eller berätta för en vuxen när han är arg kan vara bra alternativa färdigheter.

När du utformar ett barns beteende, behåll fokusen på önskat beteende så mycket som möjligt. Tala om till ditt barn, "Gå medan vi är i affären", istället för att säga, "Kör inte."

När ungar höra det önskade beteendet, är de mycket mer benägna att komma ihåg det och han börjar associera butiken med att gå.

Ge logiska följder

Logiska konsekvenser är direkt relaterade till missuppfattningen och kan vara ett utmärkt verktyg för att forma beteende. Om du vill att ditt barn ska börja hämta efter sig själv, ta bort hans privilegium att leka med leksakerna som han inte hämtar. Det lär honom snabbt att han måste börja hämta efter sig själv om han vill fortsätta leka med sina leksaker.

Skapa ett belöningssystem

Om du arbetar på ett nytt beteende är ett belöningssystem ett bra sätt att börja utforma det beteendet. Förvänta dig inte perfektion. I stället belöna några nära approximationer.

Om du till exempel vill att ditt barn ska vara mer kompatibelt, säg inte att han måste följa allt för en hel vecka innan han tjänar en belöning. Tänk istället på ett system för token-ekonomi, där han kan tjäna tokens varje gång han överensstämmer.

Ursprungligen, om han rullar hans ögon eller argumenterar men ändå gör vad du frågar, ge honom en belöning. Över tiden gör det svårare att tjäna belöningen. Men inledningsvis belöna små steg mot det beteende du vill se.

Populära Inlägg

Läs Mer