Planera ett kejsarsnitt

Anonim

Det finns flera orsaker till att en planerad kejsarsnitt (c-sektion) kan behövas, inklusive graviditetsproblem, flerfödda och leveranskomplikationer. Om det finns medicinska skäl för en c-sektion, kommer vissa faktorer att övervägas för att bestämma den bästa tiden att göra det.

Schemalägger en första eller andra C-sektionen

Om detta är din första eller andra c-sektion, kommer du sannolikt att vara planerad runt den 39: e veckan av graviditeten.

Medan det är möjligt att du kan gå in i tidigt arbete inom denna tidsram, anses det inte vara ett problem. Faktum är att vissa obstetrikare faktiskt föredrar detta. Fördröjning så länge som möjligt ger din bebis en längre graviditetstid och en typiskt friskare födelse. Att utföra en c-sektion under sammandragningar är inte mer eller mindre svår än att göra det utan sammandragningar.

Om din läkare av någon anledning vill undvika arbete kan c-sektionen vara planerad tidigare om det anses vara säkert att göra det. Oavsett scenariot är det viktigt att fördröja förfarandet tillräckligt länge så att barnets lungor och andra vitala organ kan fungera självständigt vid födseln.

Schemalägger en tredje C-sektion

Om du har haft mer än två tidigare c-sektioner, kan din läkare rekommendera att du planerar din leverans närmare den 38: e veckan.

Detta beror på att riskerna förknippade med en c-sektion ökar med varje efterföljande procedur. En första (primära) c-sektion har en komplikationsgrad av mellan två procent och tre procent, inklusive risken för infektion, överdriven blödning och blåsan eller tarmskada.

Varje gång en extra c-sektion utförs, ökar risken ytterligare. Detta beror dels på ackumuleringen av ärrvävnad vid snittet på buken. Över tiden kan denna uppväxt av ärr och vidhäftning leda till ökad risk för placenta accreta (den abnormala fästningen av moderkakan mot livmodern), livmodernonymen (där livmodermusklerna är mindre kapabla att sammandraga) och livmoderbrott.

Undvik preterm leverans

Även om det finns graviditetskomplikationer, kommer alla ansträngningar att ske för att fördröja leverans till efter 37 veckor så länge det inte orsakar skada på mamman och / eller barnet.

Barn som är födda efter den 37: e veckan av graviditeten anses vara fulla. De födda före 37 veckor är för tidiga (preterm) och har större risk för komplikationer efter leveransen, inklusive:

  • Respiratorisk nödsyndrom (RDS)
  • Övergående tachypné (snabb grundad andning)
  • lunginflammation
  • Dålig termoregulering
  • Apné (frånvaro av andning)
  • Bradykardi (minskning av hjärtfrekvensen)
  • Infektion eller sepsis
  • Förlängd gulsot
  • Immaturt matsmältningssystem
  • Anemi

Därför måste schemaläggningen av varje c-sektion göras i samråd med en kvalificerad läkare som kan kommunicera både fördelarna och riskerna med förfarandet.

Populära Inlägg

Läs Mer