Rostigt rörsyndrom och amning

Anonim

Rostigt rörsyndrom är ett amningstillstånd där bröstmjölkens färg ser rosa, orange, brun eller rostfärgad ut, nästan som det smutsiga vattnet från ett gammalt rostigt rör. Den rostiga färgen kommer från en liten mängd blod som blandar med kolostrummet eller första bröstmjölken. Denna rostfärgade mjölk kan uppstå under de första dagarna av amning, och det är vanligare för första gången mammor. Det är smärtfritt, och även om det kan hända på ena sidan, är det mer troligt att du ser det i båda brösten. Du kanske inte ens märker rostiga rörsyndrom om du inte pumpar eller din baby spetsar upp någon missfärgad bröstmjölk.

Är det rostfria rörsyndromet farligt?

Även om det kan vara läskigt att se blod i din bröstmjölk, är det rostiga rörsyndromet ett tillfälligt tillstånd, och det är inte farligt för dig eller din baby. Du behöver inte vänta tills det löper sin kurs att amma ditt barn. Din bröstmjölk är fortfarande bra, så fortsätt och amma. Den lilla mängd blod kommer inte troligen att störa din baby eller ha någon effekt på honom eller henne.

Ibland kan en större mängd blod inte sitta bra med barnet. Det kan få ett spädbarn att spita upp oftare eller ens ha lite blod i tarmrörelserna. Du kan prata med din barns doktor, men så länge du vet att blodet kommer från dina bröst och inte från ditt barn, behöver du inte oroa dig.

Hur länge varar det?

Rostigt rörsyndrom varar några dagar. Det bör börja bli bättre när bröstmjölkproduktionen plockar upp, och kolostrummet blir övergående bröstmjölk. Fullständig rensning av den rostiga, färgade bröstmjölken kan ta en vecka eller så, men du bör se förbättringar som dagarna fortsätter.

orsaker

Rostigt rörsyndrom är resultatet av gammalt blod kvar i mjölkkanalerna från något som kallas vaskulärt bröstspår. Vascular engorgement är när en del av kroppen fylls med blod eller annan vätska. När du är gravid, går dina bröst igenom många förändringar för att förbereda sig för amning. Det finns en stor ökning av blodflödet till brösten, eftersom mjölkkanalerna och körtlarna som producerar bröstmjölk växer och utvecklas mycket snabbt. Några av detta blod stannar kvar i mjölkkanalerna och gör det ut under de första dagarna av amningen.

Behandling

Rostigt rörsyndrom går bort på egen hand inom en vecka, så du behöver inte göra någonting. Det behövs ingen behandling. Under denna tid kan du dock:

  • Fortsätt amma eller pumpa din bröstmjölk till din baby.
  • Övervaka ditt nyfödda för kräkningar eller magbesvär.
  • Håll ögonen på situationen för att vara säker på att det blir bättre.
  • Ring din läkare om det inte börjar rensa upp inom några dagar.

Andra orsaker till blod i bröstmjölk

Annat än rostigt rörsyndrom innefattar andra orsaker till blod i bröstmjölk:

Blödande bröstvårtor: Ömma, krackade bröstvårtor är den vanligaste orsaken till blod i bröstmjölken, och de är ofta resultatet av en dålig bröstmagasin.

Bröst- eller bröstvårtskador: Eventuella trauma på dina bröst eller bröstvårtor från ditt barn, en bröstpump eller en skada kan skada blodkärlen i ditt bröst och leda till att blod läcker in i mjölkkanalerna och bröstmjölken.

Mastit: Mastit är en bröstinfektion som kan orsaka smärta, svullnad och blodig bröstvårtutmatning.

Papillom: Dessa små tillväxter i mjölkkanalerna är inte skadliga, men de kan orsaka att blodet kommer in i din bröstmjölk.

Bröstcancer: I de flesta fall är blod i bröstmjölken inte en stor sak. Men vissa former av bröstcancer kan orsaka att blod läcker ut från bröstvårtor.

Kan det vara något annat än blod?

Färgen på din bröstmjölk kan också förändras beroende på din kost. Betor eller mat och drycker som innehåller röda, apelsin eller gula färgämnen kan lägga en ny färg av dessa färger i din bröstmjölk. Det kan se ut som blod eller rostigt rörsyndrom.

När ska du kontakta din läkare

Det är alltid okej att kontakta din läkare omedelbart om du är orolig, men om du vill vänta några dagar för att se om det rensar upp, så är det också bra. Så länge du ser förbättringar på ett par dagar, borde du inte oroa dig. Om du bara ser blödning från ett bröst eller om det inte verkar bli bättre och du fortsätter att se rostig färgad bröstmjölk eller blod i din bröstmjölk efter en vecka, kontakta din läkare.

Ett ord från Verywell

Medan en liten bit blod i bröstmjölken vanligtvis inte är något att oroa sig för, blödning som fortsätter i mer än några dagar kan vara ett tecken på något mer allvarligt. Det är alltid bättre att få en tentamen med din läkare för att vara säker på att allt är ok än att vänta och ta reda på att du borde ha gått in förr.

Populära Inlägg

Läs Mer