Risker för en tvilling graviditet för mor och barn

Anonim

En tvilling graviditet kommer med risker, både för mamman och barnen. Vissa mammor hoppas att bli tvillingar eller till och med högre ordningens multiplar och kommer att vidta aktiva åtgärder under fertilitetsbehandling för att öka deras odds. Andra mammor gör vad de kan för att undvika att bli tvillingar, men blir fortfarande gravida med fler än en bebis.

Att förstå riskerna med tvillinggraviditet innan du blir gravid kan hjälpa dig att fatta beslut om din fertilitetsbehandling. Om din läkare exempelvis väljer att överföra flera embryon jämfört med ett enda embryo under IVF-behandling, kanske du är mer villig att prova en enda embryoöverföring (SET) om du känner till dina risker. (Eller om din läkare inte ens nämner SET, kan du fråga om du är en bra kandidat för det, men bara om du känner till dina alternativ.)

Att förstå riskerna med tvillinggraviditet efter att du redan har tänkt tvillingar är också viktig. Till exempel kan du utbilda dig själv på tecken och symtom på för tidigt arbete, att veta prematuritet är en risk med tvillingar.

Inte alla risker är undvikbara eller inom din kontroll. Att veta vad du ska se upp för kan hjälpa dig att minska överraskningar under vägen och öka medvetenheten om eventuellt besvärliga symtom.

Risker för moderen under en tvilling graviditet

Tvillinggraviditet är inte bara riskabel för barnen, men också för mamman. Men många av riskerna för moderen är också risker för de ofödda barnen, eftersom de kan leda till för tidigt arbete, komplikationer eller i värsta fall fosterdöd.

Några av dessa risker är mer av en olägenhet än en verklig fara, medan andra kan vara livshotande om de lämnas obehandlade.

 • Graviditetsinducerad hypertoni (PIH) är högt blodtryck under graviditeten. Så många som 37 procent av tvillinggraviditeterna innefattar PIH, vilket är tre till fyra gånger i singleton graviditeter. Vänster obehandlad kan det leda till för tidigt arbete, en bebis som inte växer bra, eller en dödfödd bebis. Det kan också vara ett allvarligt hot mot moderns hälsa, särskilt om det utvecklas till preeklampsi.
 • Preeklampsi är ett tillstånd som inkluderar både högt blodtryck och protein i urinen. Symtom kan inkludera svullnad, svår huvudvärk och snabb viktökning. Det är dubbelt så sannolikt att det förekommer hos multipla mödrar. Om den lämnas obehandlad kan preeklampsi leda till eklampsi, även känd som toxemi. Eclampsia orsakar anfall och kan vara livshotande för moderen och ofödda barn. Medan blodtrycksmedicin och antikonvulsiva läkemedel kan stabilisera mamman i svåra fall, så att barnet kan spendera lite mer tid i livmodern, är det enda botemedlet för preeklampsi leverans av barnet.
 • Gestationsdiabetes är ett tillstånd där en kvinna, som inte var diabetiker före graviditeten, har svårt att upprätthålla normala blodsockernivåer. Gestationsdiabetes uppträder i cirka 5 procent av singleton graviditeter, men kvinnor som är gravida med tvillingar är dubbelt så sannolikt att uppleva det. Gestationsdiabetes kan vanligtvis behandlas med kost och livsstilsförändringar.
 • Mödrar som är gravida med multiplar är mer benägna att få problem med blödning före eller under leveransen.
 • Intensiv morgonsjuka är mer sannolikt hos kvinnor som är gravida med tvillingar. För vissa är detta mer av en olägenhet än en fara, men vissa kan utveckla hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum är svår morgon sjukdom, vilket leder till en 5 procent förlust i kroppsvikt för mamman och kan kräva sjukhusvistelse.
 • Moms av tvillingar är mer benägna att uppleva gastrointestinala problem under graviditeten, som förstoppning.
 • Om för tidigt arbete hotar, är det mer troligt att flera graviditeter kräver sängstöd, vilket kan leda till depression och arbetsförlust.
 • Om för tidigt arbete börjar, kan kvinnan behöva ta mediciner för att stoppa arbetet och låta barnen få mer tid i livmodern. Dessa mediciner kan ha biverkningar, vissa milda och andra mer intensiva.
 • Cesarean-sektionen är mer sannolikt med multiplar på grund av ogynnsam presentation (som när den första bebisn inte är huvudet) eller komplikationer, vilket innebär längre återhämtning för mamman efter födseln och en högre risk för komplikationer under arbetet.
 • Mammor av multiplar är mer benägna att uppleva postpartum depression.

Risker för barnen under en tvilling graviditet

Tvillinggraviditeter har en högre grad av missfall. I vissa fall kan en tvilling misslyckas eller helt enkelt "försvinna", och lämna en överlevande tvilling. Detta är också känt som Vanishing Twin Syndrome.

Tvillingar är i riskzonen för intrauterin tillväxtlösning, vilket är när en tvilling växer betydligt långsammare än en annan. I identiska tvillinggraviditeter eller graviditeter där tvillingar delar en placenta kan detta vara ett tecken på tvilling-tvillingtransfusionssyndrom (TTTS), där en tvilling tar mer än sin andel av blodflödet från placentan. TTTS förekommer i 10 procent av monokorioniska graviditeter. Om de lämnas obehandlade kan svåra TTTS leda till barns hjärtsvikt eller död hos en eller båda tvillingarna.

Tvillingar är mer benägna att få låga födelsevikt, även när de är födda i tid. Tvillingar är också mer benägna att bli jaundiced.

Risk för prematuritet

Tvillinggraviditeter har högre risk för prematuritet, vilket innebär födelse som inträffar efter 20 veckor men före 37 veckors graviditet. Bara 40 procent av tvillinggraviditeterna går i full längd. Den genomsnittliga tvilling graviditeten är 35 veckor, jämfört med den genomsnittliga singleton graviditeten, som är 39 veckor.

Prematuritet kan leda till ett antal problem, inklusive:

 • Omogna lungor, vilket leder till andningssvårigheter. Prematura barn kan sättas på ventilatorer tills lungorna är mogna.
 • Mage- och tarmkanalproblem.
 • Nervsystemet problem, inklusive blödning i hjärnan.
 • Låg födelsevikt.
 • Feeding problem, inklusive svårighet med amning.

Tack vare tekniska framsteg överlever 90 procent av spädbarn som är födda efter 28 veckor. Men även barn som överlever prematuritet står i riskzonen för långtidseffekter. Långtidskomplikationer av prematuritet kan innefatta:

 • Bronkopulmonell dysplasi (BPD), ett kroniskt lungtillstånd som kan kräva syreunderstöd i veckor eller månader efter födseln.
 • Allmänna andningsbesvär, inklusive en större sannolikhet för att utveckla astma och luftvägsinfektioner.
 • Utvecklingsförseningar.
 • Inlärningssvårigheter, och i allvarliga fall, retardation. Detta kan inte bli uppenbart i flera år.
 • Cerebral parese.
 • Visionsproblem.
 • Hörselnedsättning.

Förlossning är också svår för föräldrarna, som går igenom stressen att ha barnen i NICU för dagar, veckor eller månader beroende på hur tidigt barnen är födda och vilka komplikationer som uppstår. Att inte kunna ta ditt barnhem kan vara väldigt upprörande, och att se att din baby är uppkopplad till NICU-utrustningen kan vara hjärtskärande.

Ha en hälsosam tvilling graviditet

Du kan inte eliminera riskerna med dubbla graviditeter, men det finns åtgärder du kan vidta för att minska riskerna. De inkluderar...

Få regelbunden prenatal vård. Ju tidigare problem som uppstår, desto bättre är det du kan ta emot. Att få regelbunden prenatal vård, helst hos en läkare med erfarenhet av tvillinggraviditeter, är väsentlig.

Ät bra. Din kost kan ha stor inverkan på din graviditet och dina tvillingar. Forskning har visat att tillräcklig viktökning under en tvillinggraviditet kan bidra till att barnen föds i en hälsosammare vikt. Du vill vara säker på att din kost har en bra mängd protein också, för att hjälpa till att odla dessa barn.

Håll hydratiserad. Dehydrering kan utlösa för tidigt arbete i alla graviditeter. I en tvillinggraviditet kan risken vara högre. Om du är törstig, drick!

Sätt dig inte på sängstöd. Din läkare kan placera dig på partiell eller strikt sängstöd vid någon tidpunkt i din graviditet, om det finns komplikationer som motiverar det. Ställ dig inte på sängstöd utan anledning. Det finns risker för sängstöd, och det finns ingen fördel om det är gjort ur rutin.

Känna tecken och symptom på för tidigt arbete. Om det ignoreras kan arbetet utvecklas till en punkt där saker inte kan stoppas. Men om de fångas tillräckligt tidigt kan det vara möjligt att fördröja födelsen i veckor eller till och med månader. Varje dag i livmodern ger barnen lungor och kroppstid att utvecklas.

Ett ord från Verywell

Det finns risker för dubbla graviditeter, både för mamma och barn. Bra prenatal vård kan dock bidra till att minska några av dessa risker. Tala med din läkare om några problem och förespråkare för dig själv och dina barn.

Populära Inlägg

Läs Mer