Risker för att dricka alkohol medan gravid

Anonim

Det finns en mycket bra anledning att rådfråga mamma att vara teetotalers: Dricka alkohol sätter en kvinnas graviditet och hennes ofödda barn i fara för ett antal potentiellt förödande resultat. Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan alkohol som dricker alkohol under graviditet orsaka missfall, stillbirth och fetal alkohol syndrom störningar (FASD), en rad fysiska, intellektuella och beteendestörningar som påverkar en bebis i hela hans eller hennes liv.

Ingen alkohol är säker i graviditeten

Du kanske har läst att ett glas vin en gång i taget inte är farlig för en graviditet, eller att när en kvinna är i tredje trimestern av graviditeten kommer någon alkohol som hon dricker inte att påverka hennes baby eftersom den då barnet är fullt utvecklat. Men forskning har visat att det inte finns någon tid under graviditeten när det är säkert för en kvinna att dricka, inte heller finns det en mängd alkohol som är säker.

Till exempel fann en 2017 från Binghamton University, State University of New York, att någon mängd exponering för alkohol under graviditeten kan orsaka betydande mängder ångest som varar genom ungdomar och till vuxen ålder.

Hur alkohol kan påverka en utvecklingsfetus

Dricka ökar alkoholhalterna i ditt blod. Eftersom du är en vuxen, har din kropp förmågan att bearbeta denna alkohol. Samtidigt övergår alkoholen i blodet till ditt foster via placentan. Det betyder att det betydligt mindre och fortfarande utvecklande varet kommer att sluta med samma mängd alkohol i sitt blod men utan förmåga att bearbeta det.

Dessutom kan alkohol vara särskilt skadligt för graviditeten redan innan en kvinna inser att hon förväntar sig, enligt CDC.

De flesta kvinnor kommer inte att inse att de är gravida i så många som fyra till sex veckor efter att de blivit gravid. Därför rekommenderar CDC till och med kvinnor som försöker bli gravida för att rensa bort alkohol.

Hur exponering av fosteralkohol kan påverka ditt barn

Fosteralkoholsyndrom

En baby som överlever att bli utsatt för alkohol i livmodern kan drabbas av funktionshinder som FASD orsakar för hela sitt liv. De hälsoproblem som kan orsakas av fosteralkohol syndrom inkluderar:

 • Fysiska deformiteter och ben- och ledproblem
 • Ansiktsavvikelser
 • Låg födelsevikt
 • Fördröjd utveckling
 • Inlärningssvårigheter
 • Beteendemässiga problem som aggression, hyperaktivitet och antisocialt beteende
 • Hörselnedsättning
 • Medfödd hjärtsjukdom
 • Talförluster
 • Visionsproblem
 • Ångest och depression

Många av dessa symtom och problem kan hanteras efter födseln, men det finns inget sätt att ångra den skada som alkohol kan orsaka hos ett utvecklande barn.

Förebyggande och behandling av fetalt alkoholsyndrom

Ett ord från Verywell

Om du är gravid eller ens försöker bli gravid (kom ihåg, du vet inte att du har tänkt dig förrän minst en månad efteråt), det är bättre att vara säker än förlåt. Att passera på det glaset pinot eller välja en mocktail istället för margarita kommer att vara värt det när du föder en hälsosam, glad baby.

Populära Inlägg

Läs Mer