Anledningar till att tvillingar och multiplar är födda tidigt

Anonim

Det beräknas att hälften av alla tvillingar är födda tidigt, före 36 veckors graviditet, vilket är nästan en månad före standard 40 veckors graviditet hos en singleton baby. Tripletter och andra högre ordermultipler har ännu större chans att födas tidigt. I vissa fall kan inledandet av förtidigt arbete inte stoppas, medan det i andra situationer är risker för att mamman eller spädbarnet kräver en tidig avslutning av graviditeten. Här är några av de vanligaste anledningarna till att tvillingar är födda tidigt.

Preterm Labor

Tidig inledande av arbetskraft är inte ovanligt vid flera graviditeter. Att bara bära flera barn ökar risken för förtidigt arbete, så det är viktigt att förväntade mammor från tvillingar eller mer känner till symptomen och söker lämplig vård. Några av de komplikationer och villkor som beskrivs nedan kan leda till att arbetet börjar, men ibland är den exakta orsaken inte klar. Men oberoende av orsaken, när livmodern börjar kontraktera och / eller livmoderhalsen börjar öppna för att förbereda sig för födseln, är resultatet ett för tidigt arbete. I vissa fall kan det avbrytas, men när det inte kan, kommer barnen att levereras tidigt och födda tidigt.

preeklampsi

Många mammor av multiplar kommer att stöta på högt blodtrycksproblem under graviditeten, en av de vanligaste komplikationerna av graviditeten. Preeklampsi är en sjukdom som kännetecknas av högt blodtryck i kombination med en förhöjd proteinnivå i urinen. Avmarkerad, det kan orsaka allvarliga medicinska problem för moderen, inklusive anfall, stroke och leverskador. Preeklampsi kan hanteras, men det finns ingen bot förutom att leverera barnen. När preeklampsi faller tillräckligt med maternell nöd kan tidig leverans av tvillingar rekommenderas.

Placenta problem

Med tvillingar kan det finnas en eller två placentor, vilket är det organ som underhåller barnen under sin tid i livmodern. Det är fäst på moderns livmoderns inre och anslutet till barnen via navelsträngarna. Med placentan (erna) i flera graviditeter som täcker en större andel av livmodern, finns det en högre risk för komplikationer som kan vara farliga för mamma eller barn. Placenta avbrott, där placentan avlägsnas, eller placenta previa, där placentan är placerad låg i livmodern, som täcker cervikalöppningen, är några situationer som kan leda till en tidig leverans.

Medan placentalproblem som dessa också kan påverka singletoner är Twin-to-Twin Transfusion Syndrome (TTTS) en sjukdom som är unik för tvillingar. Det uppstår när onormala blodkärl utvecklas i en enda delad placenta, vilket resulterar i en ojämlik utbyte av blodflöde. I svåra fall som äventyrar barnen kan leveransen vara ett alternativ.

Ruptured amniotic membranes

Under graviditeten är fostret - eller i fråga om tvillingar, foster - omslutet i en väska med vätska, i fostervåren. Som en del av arbetsprocessen kommer saken att bryta upp (kallad "vattenbrytning"). Men ibland bryts såret tidigt, så kallat PROM (Premature Rupture of Membranes) eller PPROM (Preterm Premature Rupture of Membranes) om det händer före 37 veckors graviditet. När vattensäcken bryts, presenterar den ett tillfälle för infektion om leveransen inte är överhängande, och kan leda till en tidig leverans av tvillingar.

Mo-Mo Twins

En liten andel monozygotiska (identiska) tvillingar identifieras som monokorjonisk-monoamniotiska (Mo-Mo) tvillingar. De delar inte bara en enda placenta utan är också inneslutna i en enda fostervår. Det finns en risk för sladdförstängning eller komprimering av sladd i denna situation, en allvarlig situation som äventyrar barnens överlevnad. I vissa fall där detta inträffar är det bästa alternativet för barnen en för tidig leverans.

Tillväxtbegränsning

IUGR - eller intrauterin tillväxtrestriktion - är en stor grupp bokstäver som används för att beskriva ett litet problem med stora konsekvenser. Det är en bebis eller båda bebisar som är för små och inte växer tillräckligt. I vissa tvillinggraviditeter påverkas en tvilling av IUGR medan den andra inte är (känd som Selective Intrauterine Growth Restriction eller SIUGR). Medan tvillingar ofta förekommer mindre än singletoner, kan allvarliga IUGR presentera allvarliga komplikationer för ett barn. Upp till en fjärdedel av dubbla graviditeter upplever IUGR. Det finns multifaktoriella orsaker till tillväxtrestriktioner. vissa involverar de övriga tillstånd som nämns här, såsom placenta insufficiens, låg amniotisk vätska eller tvilling-till-tvångstransfusionssyndrom (TTTS). Om det är bestämt att en tvilling helt har slutat växa eller är i nöd, kan en tidig leverans vara det bästa alternativet.

Betraktad term vid 37 eller 38 veckor

Åsikterna skiljer sig från den optimala tiden för leverans av tvillingar eller mer. När förtidig arbetskraft eller andra komplikationer sätts in är målet ofta "ju senare desto bättre." Men under de senaste veckorna av graviditeten kan olika läkare ha olika tillvägagångssätt. För vissa är valbar födelse vid 37 eller 38 veckor idealisk för en annars okomplicerad tvilling graviditet, så din läkare kan planera en leverans några veckor tidigt. Andra föredrar att vänta och se.

Populära Inlägg

Läs Mer