Skäl till ett negativt graviditetstest

Anonim

Ett negativt graviditetstestresultat kan vara en besvikelse, särskilt om du har försökt och känner dig säker på att den här tiden kanske är den. När du står inför ett sådant resultat kan din första instinkt vara att ifrågasätta om testet på något sätt har blivit fel. Och i sanning, medan det är sällsynt, händer det ibland.

Till slut kan ett negativt graviditetstest berätta för oss en av fyra saker:

1. Du är inte gravid

Det mest uppenbara svaret kan också vara det mest nedslående. Om du hade några tecken på en tidig graviditet - som en missad period, bröstsårhet och oförklarlig illamående - är det förståeligt hur du kan ha antagit att du var gravid. Men tyvärr kan det finnas andra förklaringar för dessa symtom. Vissa kan vara tillfälliga; andra kan i själva verket kräva läkarvård.

Om du plötsligt upplever onormala perioder som åtföljs av andra symtom, till exempel kräkningar eller förstoppning, är det en bra idé att se en läkare och få den utcheckad.

2. Du testade för tidigt

Medan moderna hemgraviditetstest har hög noggrannhet kan deras känslighet variera i början av graviditeten.

Graviditetstest är utformad för att detektera närvaron av ett hormon som kallas human choriongonadotropin (hCG). Detta är hormonet som produceras strax efter de befruktade äggimplantaten i livmodern. Medan kroppen börjar producera hCG strax efter implantationen, tar det vanligen omkring två till tre veckor för nivåerna är tillräckligt höga för noggrann detektering.

Före den här tiden kan du faktiskt vara gravid, men testet är helt enkelt inte tillräckligt känsligt för att hämta några tecken på hCG.

Om du är övertygad om att du är gravid och helt enkelt har testat för tidigt, ta ett steg tillbaka och försök igen om en vecka. HCG-nivåer tenderar att fördubbla varannan dag, så ju längre du väntar desto sannolikt kommer du att få ett korrekt och förhoppningsvis positivt resultat.

3. Du hade ett tidigt missfall

Medan dina graviditetssymptom kan ha varit alltför verkliga kan ett negativt test föreslå att du har upplevt ett mycket tidigt missfall (även känd som en kemisk graviditet).

Detta inträffar när det finns ett problem med det befruktade ägget, oftast en kromosomal störning som gör graviditeten oanvändbar. När kroppen upptäcker detta kommer det spontant att avbryta fostret, ofta tider innan en kvinna vet att hon är gravid. Fram till denna punkt kan symptom på graviditet emellertid utvecklas, eftersom hormoner frigörs stadigt i systemet.

Medan ett tidigt missfall kan förekomma i någonstans från 10 till 20 procent av kända graviditeter, kan de totala skattesatserna mycket väl överstiga 50 procent. Miscarriages tenderar att vara en enstaka händelse med de flesta kvinnor som kan uppnå och upprätthålla en hälsosam graviditet i senare försök.

4. Testet var felaktigt

Ett bumtest är den mest osannolika orsaken till ett falskt negativt resultat, men det händer. Men i nästan alla fall är en viss grad av mänskligt fel involverat. Utöver att ta provet i förtid finns det andra möjliga orsaker till ett falskt negativt resultat:

  • Lämna inte oljestickan i urinströmmen för den rekommenderade tiden
  • Utspädning av din urin genom att man dricker för mycket vatten innan man tar ett test
  • Använda ett utgått graviditetstest
  • Test som har utsatts för mycket värme eller solljus

Oavsett resultatet av ditt graviditetstest kan du få bekräftelse från din vårdgivare om du inte är helt säker på att testet var korrekt.

Populära Inlägg

Läs Mer