Rainbow Baby eller graviditet efter missfall

Anonim

Uttrycket "regnbågebarn" används av föräldrar som förväntar sig ett annat barn efter att ha förlorat en bebis till missfall, förlossning eller nyfödd död, som tyvärr är alltför gemensamma delar av fertilitetsresan. Det används ofta på bloggar och meddelandekort av mammor som har gått igenom graviditetsförlusten.

Termen hänvisar till det faktum att en regnbåge endast uppträder efter regnet. I det här fallet är "regn" eller "storm" sorgen att förlora ett barn. Många mödrar som använder termen påpekar att regnbågen inte negerar effekterna av stormen, vilket inkluderar starka känslor av skuld, ångest och rädsla. Och trots de motstridiga känslorna leder det ljus till mörkret och är en symbol för hopp och helande.

Dina chanser att få en regnbåge baby

En av de många rädslorna kvinnor upplever efter att ha förlorat en graviditet är att de aldrig blir gravid igen. Tänk på att en tidigare graviditetstap inte betyder att du är något mindre bördig.

Efter ett missfall är det mycket möjligt att bli gravid och leverera en hälsosam, vacker bebis efter en graviditet på heltid. De flesta kvinnor, 85 procent, kommer att få en lyckad graviditet nästa gång de blir gravida efter sitt första missfall. Om du har misslyckats två eller tre gånger har du 75 procent chans att din nästa graviditet kommer att bli framgångsrik.

När ägglossningen återupptas efter missfall

Eftersom din kropp återvänder till grundlinjefruktbarhet efter missfall, förlossning eller nyfödd död kan det vara till hjälp att överväga vad det innebär exakt. Efter en graviditet slutar, antingen genom spontana eller inducerade medel, kan ägglossningen återupptas så tidigt som två veckor. När det händer kan du bli gravid.

Forskning visar att det finns en ökning av luteiniserande hormon (LH) mellan 16 och 22 dagar efter abort, nyfödd död och nedbrott. Denna ökning i LH följs av en ökning i progesteronnivåer. Dessa hormonhöjningar betyder att din kropp är redo att börja ägglossning igen. Vidare bekräftar endometrialbiopsi att dessa hormonförändringar leder till förändringar i livmoderns livmoder som bidrar till graviditet.

Den bästa tiden att bli gravid efter ett missfall

Råd om hur länge en kvinna ska vänta att bli gravid efter ett missfall kan vara förvirrande och kontroversiellt. Du kan till exempel ha hört att du borde vänta mer än sex månader för att optimera din chans att ha en hälsosam graviditet efter ett missfall. Men forskning visar att detta inte är sant.

Till exempel visar fynd från en studie från 2016 att kvinnor som försöker bli gravid inom tre månader kan ha större sannolikhet för att bli gravid och ha en levande födelse. Och en stor granskningsstudie år 2017 fann starka bevis på att vänta mindre än sex månader för att bli gravid efter ett missfall, inte är kopplat till negativa resultat som låg födelsevikt, preeklampsi eller fortsattlossning vid nästa graviditet.

Oavsett, den stora bilden här är att hur länge du väntar på att bli gravid efter ett missfall är verkligen ett personligt beslut, något att diskutera noggrant med din partner. Det finns ingen medicinsk anledning att hålla sig av med att försöka bli gravid efter ett missfall. Ibland tycker kvinnor om att vänta efter att de får sin nästa menstruation, så det är lättare att beräkna en förfallodag igen, det här är ett personligt beslut.

Preskription efter missfall

Vissa kvinnor och par vill vänta att bli gravid efter ett missfall. För dessa personer bör preventivmedel startas så snart efter missfall som möjligt. Specifikt kan orala preventivmedel omedelbart startas efter ett missfall. Vidare kan en lUD också omedelbart införas efter ett missfall. Det finns också kortsiktiga preventivmedel, som kondomer, du kan överväga att använda tills du är känslomässigt och fysiskt redo att försöka igen.

Populära Inlägg

Läs Mer