Puberty Stages and Concerns

Anonim

Teenage puberteten är ett nödvändigt steg i en tonårs utveckling. Det här är den tid då ungdomens kropp blir redo för reproduktion. Men det kan vara förvirrande och till och med frustrerande! Så många saker förändras för din tonåring just nu. Hur vet du vad som är okej och vad är det inte?

Stages av puberteten

Både pojkar och tjejer går igenom några av de fysiska förändringarna av puberteten i förutsägbara steg:

  • Stages av puberteten hos flickor: Flickor går igenom fem steg i bröstutvecklingen, vanligtvis från 8 till 15 år. Utveckling av pubic hår är ett annat tecken på puberteten, som kan börja komma från åldern 9, med fem olika steg. Allmänna tecken inkluderar höfter blir fylligare och midjan blir tunnare. Tillsammans med pubic hår, kommer flickor också att ha underarm hår och ben hår utvecklas, tillsammans med behovet av deodorant.
  • Pubertystadier i pojkar: Puberteten börjar vanligtvis runt åldern 9, och fortskrider genom fem steg av sexuell mognad. Testiklar och penis förstorar och pubic hår utvecklas. Hans underarmshår och kroppshår kommer att växa, men ansiktshår är en annan stor förändring för pojkar. När de manliga hormonerna sparkar in, kommer han att växa i höjd, axlarna kommer att bredda och han får mer muskler. Hans röst kommer också att börja fördjupa, ofta med sprickbildning först. Han kommer att svettas mer och behöver deodorant eller antiperspirant. Sexuella känslor och våta drömmar blir vanligare.

Puberty Concerns for Girls

Ibland är det inte tillräckligt att känna till de allmänna stadierna. För tjejer, vad är normalt för en tonåring är inte normalt för en annan. Tonårsflickor har också ett problem i puberteten som pojkar inte gör - menstruation. Vet du tillräckligt om puberteten hos tjejer?

  • Menstruation 101: Att få din första period kan fylla dig med frågor och till och med rädsla. Medan medelåldern för den första perioden är 12 måste föräldrarna vara redo för tjejer så snart som 8 år. Förbered dig genom att veta vad som är normalt, förstå vad som händer under menstruationscykeln och veta vad du ska diskutera med din läkare. Här är några fler svar på vanliga frågor om tjej puberteten.

Puberty Concerns for Boys

För tonårspojkar handlar många av bekymmerna om puberteten hur penis förändras. Även om de ibland är generad att fråga sina frågor, har många pojkar oro över om de är normala eller inte.

  • Pubertet och Penis Storlek: Här är vad man kan förvänta sig i varje ålder genom tonåren. Medan du kan fortsätta att repetera den storleken spelar ingen roll, din son undrar nog vad som är typiskt.
  • Hur man bryr sig om en omskriven penis: Med puberteten kan det finnas vissa villkor i förhuden som du vill titta på och rapportera till din läkare. Det är också dags att se till att din pojke vet hur man ordentligt rengör könsorganen för att förhindra problem.

Om du har några frågor om hur din tonåring går igenom puberteten, kan din barnläkare eller familjens vårdgivare ge dig information som är specifik för din tonåring. Med viss information (och humor) kommer du och din tonåring att göra det genom puberteten tillsammans!

Populära Inlägg

Läs Mer