Pruritic Folliculitis Under Graviditet

Anonim

Första beskrivningen år 1981 är pruritisk follikulit (PF eller PFP) ett relativt sällsynt men godartat hudtillstånd under graviditeten, som uppträder hos ungefär en av tre tusen graviditeter, enligt en granskningsartikel i American Journal of Clinical Dermatology . Som sagt, trodde vissa experter att förekomsten av pruritic folliculit av graviditeten kan vara högre eftersom det kan vara feldiagnostiserad som bakteriell follikulit.

Vad ser Pruritic Folliculitis av graviditet ut?

Utsläppen består av flera små röda humpar (kallade papules) som eventuellt inte kan fyllas med pus (kallas pustler). I själva verket liknar villkoret akne, men den största skillnaden är att det inte finns några bakterier i stötarna - med andra ord är pustlerna sterila. Dessa stötar är vanligtvis på axlarna, över ryggen, armarna, bröstet och buken och kan vara mycket kliande. Även om det finns forskning som tyder på att vissa kvinnor kanske inte upplever klåda (i motsats till utslaget).

Andra tillstånd som kan efterlikna klåda follikulit innefattar:

  • Bakteriell follikulit
  • Pityriasis follikulit
  • Drog- eller kemisk inducerad akneformad utbrott
  • Några andra utslag specifika för graviditet (till exempel PUPP eller prurigo av graviditet)

När utvecklar pruritisk follikulit?

Pruritisk follikulit av graviditet utvecklas typiskt under andra och tredje trimestern av graviditeten. Det löses spontant inom 2 till 8 veckor efter leverans. Den goda nyheten är att det här utslaget är godartat, och det finns inga vetenskapliga rapporter som tydligt knyter samman detta utslag mot eventuella negativa effekter på barnet.

orsaker

Orsaken till pruritisk follikulit av graviditet är okänd. Vissa undersökare tror att det är orsakat av hormonella förändringar. Det verkar inte vara orsakat av abnormiteter hos kvinnans immunförsvar.

Behandling

Pruritic folliculitis av graviditet behandlas typiskt som mild akne. Benzoylperoxid har använts med viss framgång, men antibiotika behövs inte. Orala antihistaminer används för att behandla klåda. Lågpotentiella kortikosteroider används ibland, liksom ultraviolett B-ljusbehandling.

Med detta sagt, var noga med att ta itu med alla mediciner (inklusive allt som appliceras på huden) med din läkare först för att säkerställa att det är säkert för barnet. Om utslaget inte stör dig är det säkert ett alternativ (och en bra), eftersom utslaget så småningom kommer att lösa sig själv.

Ett ord från Verywell

Den stora majoriteten av gravida kvinnor genomgår hudförändringar under graviditeten, och medan de flesta inte berör och går bort efter att barnet har levererats, såsom linea nigra, finns det ett fåtal få som kan utgöra en risk för mamman eller barnet. Det är därför det är viktigt att inte själv diagnostisera ett hudproblem under graviditeten. Ta det ut av din läkare.

Slutligen, om din hudläkare diagnostiserar dig med pruritisk follikulit av graviditet, försäkra dig om att det finns behandlingar tillgängliga och att medan det eventuellt är en olägenhet, kommer utslaget att sluta i slutändan.

Populära Inlägg

Läs Mer