Fördelar och nackdelar med tävling bland barn och tonåringar

Anonim

Oavsett om det är en presidentval, en landsväg eller tävlingen att vara valedictorian, är konkurrensen överallt. Men är det verkligen bra? Är det något vi borde inställa i våra barn?

Det finns blandade recensioner när det gäller att undervisa barn om konkurrenskraft. Vissa människor känner att de utsätter barnen för tävling, lär dem i verkliga lektioner om att vinna och förlora. Andra anser att konkurrensen gör mer skada än bra. Hur som helst, det finns fördelar och nackdelar för båda tillvägagångssätten.

Potentiella förmåner

  • Förbereder barn för framtida verkliga situationer

  • Utvecklar viktiga livsförmågor, som empati

  • Expanderar komfortzon

  • Hjälper lära av misslyckande

Potentiella nackdelar

  • För mycket onödigt tryck

  • Leder till negativa känslor

  • Förödande för självkänsla

Nackdelar och fördelar

De som är emot att inställa konkurrenskraft hos barn, eller till och med utsätta dem för tävlingar i allmänhet, tror att konkurrensen är destruktiv och giftig. Deras rädsla är att det lägger för mycket på barnen för att vara bäst, oavsett om det står i en stavningsby eller en fotbollsmatch. De hävdar också att det kan orsaka onödig stress och ångest.

De som står emot konkurrensen tror att när barn placeras i konkurrensinställningar lämnas de ofta besvikna, besegrade och dåliga om sig själva. Ännu värre tror de att det kan vara destruktivt för självkänsla, särskilt om de känner att de inte mäter sig eller att de inte erkänns för deras ansträngningar.

För att avvärja dessa negativa erfarenheter tar många föräldrar den konkurrenskraftiga aspekten av varje aktivitet och förklarar alla en vinnare. Med andra ord är det mentaliteten "all-gets-a-trophy".

Thurston Domina, docent i utbildningspolitik och sociologi vid University of North Carolina, säger också att det är dåligt för barn att vända lågaktivitetsaktiviteter till tävlingar.

Dominas forskning visade att tävlingar gör lite för att motivera barnen. Han observerade två högskolor i Kalifornien som gav ut guld- eller platinum ID-kort till barn som gjorde bra resultat på standardiserade tester. Vad han fann var att programmet inte bara hade liten motivation för lägre studenter, det ökade också ojämlikhet och uppdelning bland eleverna.

Förespråkare för tävling

Samtidigt tror de som omfamnar konkurrensen som ett faktum att en liten hälsosam konkurrens kan vara bra för barnen.

Förutom att förbereda dem för vinster och förluster senare i sitt vuxna liv, hjälper konkurrenskraftiga aktiviteter dem att utveckla viktiga färdigheter som motståndskraft, uthållighet och hållfasthet. De lär sig också hur man vänder sig, uppmuntrar andra och utvecklar empati.

Dessutom känner många tränare att föräldraskap handlar inte bara om säkerhet och säkerhet utan också om att utöka ett barns komfortområde. Med andra ord känner de flesta tränare att det är viktigt att barnen vänjer sig vid den frustration som kommer från konkurrensen. Och, viktigare, det hjälper dem att kringgå lusten att sluta eller ge upp när saker blir tuffa.

Även om det är viktigt för ett barn att veta att han är säker är det också viktigt att låta ett barn uppleva instabilitet och osäkerhet som kommer från konkurrenssituationer.

Ett av de största misstag föräldrarna gör är att skydda sina barn mot misslyckande. Misslyckande är inte en dålig sak. Det kan känna sig obekväma, men det är ett underbart tillfälle att lära sig. Faktum är att lärande från misslyckanden inte bara kan motivera barnen att arbeta hårdare och förbättra en färdighet, men det kan också hjälpa dem att bli mer skickliga vuxna som inte smuler första gången saker blir tuffa. Barn lär sig att förlora och känner sig fortfarande bra om sina ansträngningar.

Sammantaget kan sund konkurrens lära barn att det inte alltid är det bästa som lyckas, utan snarare de som arbetar hårt och sticker ut det är de verkliga vinnarna. Nyckeln är att hitta hälsosamma sätt för dina barn att tävla.

Vad ser en sund konkurrens ut?

Tänk på att konkurrenskraften i sig är generellt inte en dålig sak - det är hur människor behandlar tävlingar som gör dem ohälsosamma. Med andra ord, om det enda målet är att vinna och inte lära sig något i processen, kommer barnen att känna sig avskräckta när de förlorar. Men om föräldrar, tränare och fans lär sig hur man ser på att förlora konstruktivt, så kommer ungarna att lära sig mycket mer från de tävlingar de deltar i.

Enligt Carol Dweck, Stanford psykolog och författare till Mindset: The New Psychology of Success, är det viktigt att konkurrensen främjar en tillväxtinriktning i stället för en fast tankegång.

Till exempel när barn tror att de egenskaper de har inte kan ändras, till exempel att vara dåliga vid matte, då har de en fast tankegång. Följaktligen, när barnen har denna tankegång, tror de att förändring inte är möjlig och de fastnar med vad de ges, till exempel basketförmåga, intelligens, konstnärlig talang osv. Och att de inte kan förändras eller plötsligt utveckla fotbollsförmåga, musikalisk talang eller en benägenhet för matematik.

Dessutom, enligt Dweck, känner barn med fasta tankar ofta behovet av att bevisa sig om och om igen och utvärderar ofta sig på ett helt eller annat sätt.

Samtidigt är motsatsen till ett fast tankesätt tillväxten. Barn som har en tillväxtinriktning känner igen sina nuvarande färdigheter och förmågor men tror att de kan ändra, förbättra eller lägga till nya färdigheter med tid och ansträngning. Som ett resultat, när barnen har en tillväxtinriktning, är de mer benägna att närma sig konkurrens som förstår att om de inte klarar sig är det inte världens ände. De vet att de kan lära sig och förbättra. Och ännu viktigare är de villiga att försöka.

Hur man pratar med ditt barn om konkurrens

Som förälder har du makt att hjälpa dina barn att tänka positivt om konkurrensen.

För att börja med hjälper hälsosam konkurrens barnen till att konkurrensen inte bara handlar om att vinna och förlora. Se till att dina barn vet att konkurrensen verkligen handlar om att ställa in ett mål och sedan uppnå det målet. Med andra ord, istället för att fokusera på att vinna, fokusera på vad han har kontroll över, såsom antalet skott han tar i ett basketspel eller hur mycket tid han är villig att investera i att öva för sin solo och ensembletävling. I slutet av tävlingen kommer det att betyda mindre det övergripande resultatet och i stället huruvida han fullbordade vad han bestämde sig för att göra.

Det är viktigt för föräldrar att vara där för att stödja sina barn genom utmaningarna. Du måste också regelbundet förstärka meddelandet att det är okej att förlora så länge de arbetar hårt, sätter in sina bästa ansträngningar och lär sig av erfarenheten.

Faktum är att vissa tränare indikerar att den största lektionen barnen kommer att lära av konkurrensen är att den största konkurrenten är själva. Med andra ord behöver barn inte bara lära sig att tro på sig själva och deras förmågor, utan upptäcker också att deras identitet inte är knuten till att vinna eller förlora men till deras karaktär i något scenario.

Här är några strategier för att få ut det mesta av konkurrensutsatta situationer.

Känna igen olika typer av mål

Det finns uppenbarligen vissa konkurrenssituationer där det primära målet är att vinna. Även om det är bra i vissa situationer finns det också en förlorare. Om vinnande är det enda målet som ett barn är inriktat på, är det nödvändigt att skapa en ohälsosam miljö.

Kom ihåg att ingen har kontroll över resultatet av ett spel. Som ett resultat är det bättre för barnen att ha andra mål förutom att vinna som ett mål baserat på personlig prestation. Kanske kommer de fortfarande att förlora spelet, men de kommer att se deras färdighetsnivå förbättra sig på något sätt.

Främja personliga egenskaper snarare än resultat

Oavsett om de spelar en sport, går in i en danstävling eller deltar i science olympiaden kommer det att finnas tider i ett barns liv där de måste konkurrera med andra. I dessa situationer, ta fokus av att vinna och istället fokusera på de saker som de kan kontrollera, som deras ansträngningar. Då, oavsett resultatet, hjälper dina barn att se vad de gjorde bra.

Till exempel var de extremt fokuserade? Visade de mycket grovt beteende? Klarade de sin tid bra? Det är viktigt för barn att se att framgång inte handlar om att vinna. Då kommer de i framtiden när de inte kommer in i högskolan efter eget val, eller de landar inte jobbet de önskade, de kommer att kunna gå tillbaka och reflektera över vad de gjorde bra och var de kanske försökte förbättra .

Kom ihåg att misslyckandet är en del av framgång

Så konstigt som det kanske låter först, så att ett barn kan misslyckas är en av de viktigaste aspekterna av konkurrensen.

När ett barn får misslyckas upptäcker de att de kan återhämta sig från det, lära av det och gå vidare från det. Att misslyckas, eller att tappa en tävling, behöver inte definieras.

Tyvärr är många barn idag rädda för misslyckande. Kanske är de rädda för att andra kommer att mobba dem eller göra roliga med dem, eller kanske är de rädda för att göra sig av med sina föräldrar. Oavsett orsak kan rädsla hindra barn från att försöka saker som är svåra. När detta händer kan detta minska deras möjligheter att växa såväl som möjligheterna till framgång.

En sak föräldrar kan göra är att dela sina erfarenheter med misslyckande och vad de lärde sig av det. Målet är att låta barnen få chans att uppleva misslyckande innan de går till college. På det här sättet, när de upplever utmaningar eller misslyckanden, kommer de helt enkelt se det som ett sätt att leva och kunna fortsätta på en hälsosam sätt.

Ge din godkännande fritt

För många gånger håller föräldrar kärlek och godkännande när deras barn inte uppfyller sina normer eller vinner en tävling. När detta händer kan barnet panikas inuti eftersom de inte känner sig älskade eller säkra. Dessutom börjar de tro att de inte räcker eller att de saknar på något sätt och att föräldern aldrig kommer att värdera dem om de inte vinner.

Ofta, då det inte händer, börjar barnen arbeta med svansen och försöker göra mamma och pappa lycklig. Men försök att imponera på föräldrarna är en farlig kurs och inte den minsta delen frisk. Istället måste föräldrar ge kärlek och godkännande fritt och utan villkor. Barn ska alltid känna att de är älskade ovillkorligt, även när de förlorar.

Vad ska man göra om tävlingen stressar ditt barn ut

Ibland är barnen så resistenta mot konkurrens att de kan vägra att delta i någon konkurrensaktivitet. De kan också förfalska en sjukdom eller visa tecken på ångest.

Medan det är normalt för barn att känna sig lite ängsliga inför en stor konkurrens, borde de inte vara så oroliga att det påverkar andra delar av sitt liv.

Oavsett om det är ett stort spel, ett standardiserat test, bandtävling eller den statliga stavningsbyen, om rädslan för konkurrens påverkar ditt barn kanske du vill gräva djupare för att se vad som ligger under ytan. Det kan finnas ångest eller depression i spel. Eller det kan bara vara en ohälsosam tanke på konkurrensen.

Övergripande men de flesta argumenterar mot att låta ett oroligt barn sluta en aktivitet. Innan lång tid kommer sluta bli ett sätt att leva om barnet aldrig lär sig hur man hanterar nöd.

Istället för att låta ditt barn sluta när ångest ger sitt fula huvud, försök använda lugnande tekniker för att hjälpa barnet att hålla det ihop. Det är också viktigt att ge stöd och trygghet. Med varje stressig konkurrensaktivitet som barnet segrar desto mer mental styrka och uthållighet kommer de att ha för konkurrenskraftiga situationer i framtiden. Att hålla sig genom ångest och de utmaningar som konkurrensen ger är där den verkliga tillväxten händer.

Ett ord från Verywell

Oavsett var du står på tävling, glöm inte att det finns många olika typer av konkurrens. Och några av dem är definitivt mer positiva än andra.

Att lära dina barn hur man är konkurrenskraftig på ett hälsosamt sätt, leta efter aktiviteter som har uppnåliga mål samtidigt som man uppmuntrar lagarbete. Och självklart leta efter något som är kul för dina barn och kommer att hålla dem förlovade.

Hjälp Föräldrar hjälper deras barn att hantera sportangst

Populära Inlägg

Läs Mer