Processen att göra bröstmjölk

Anonim

Mänsklig bröstmjölk är en fantastisk vätska. Det är näringsrikt, tröstande och hjälper till att skydda nyfödda och spädbarn från infektion och sjukdom. Det förändras hela dagen och över tiden för att anpassa sig till barnets behov, även när barnet är sjuk. Bröstmjölk är utan tvekan den perfekta maten för ett mänskligt barn. Och medan de försöker, kan forskare inte kopiera det i ett laboratorium. Det är bara ingen konstgjord motsvarighet. Endast en mamma kan producera den för sitt barn. Så här gör din kropp med bröstmjölk.

Delarna av mjölkproduktionsprocessen

De strukturer som utgör det kvinnliga bröstet skyddar, producerar och transporterar bröstmjölk. Om du tänker på amning, kanske du undrar hur allting fungerar. Det kan vara lättare att förstå när du vet om alla de delar som arbetar tillsammans för att få det att hända.

På utsidan omger huden runt bröstet. Areola är det mörkare cirkulära eller ovala området på bröstet, och bröstvårtan sticker ut från mitten av areolen. När ett barn låses på bröstet för att avlägsna bröstmjölk, kommer hela bröstvårtan och hela eller en del av areolan i munnen. Det finns också små stötar på isolaen som heter Montgomery körtlar. Montgomery körtlar producera en olja som rengör och fuktar bröstvårtor och isola.

På insidan av det mogna bröstet:

  • Fettvävnad är fettvävnad som puter och skyddar bröstet.
  • Bindvävnad och ligament ger stöd till brösten.
  • Kirtelvävnad är mjölkproducerande vävnad. Den innehåller mjölkkanaler och alveoler.
  • Alveoli är små druvliknande grupper av säckar eller mjölkkörtlar som gör bröstmjölken.
  • Mjölkkanalerna bär bröstmjölken från var den är gjord i alveolerna, genom bröstet och ut till barnet.
  • Smidiga muskelceller som kallas myopitelceller omger de alveolära körtlarna och mjölkkanalerna. När de träder ihop, pressar de mjölken ut ur mjölkproducerande körtlar och genom kanalerna.
  • Nerver som leder från bröstvårtan och isolaen sänder en signal till hjärnan för att stimulera utsläpp av bröstmjölk och produktion av mer mjölk.

Hur bröstmjölk görs

En kvinnas kropp är anmärkningsvärd. Det kan inte bara växa ett annat människa, men det kan också ge all den näring som barnet behöver växa och utveckla. Preparatet för bröstmjölksproduktion börjar redan innan en kvinna är född och fortsätter genom puberteten och graviditeten. När full produktion sker efter barnets födelse kan det gå på flera månader eller till och med år.

Början

Vid födseln har du alla delar av bröstet som du så småningom behöver göra bröstmjölk, men de är inte utvecklade. Under puberteten orsakar hormonförändringar brösten att växa och mjölkproducerande vävnad börjar utvecklas. Varje månad efter ägglossningen kan du märka en ökning av dina brösts storlek och ömhet när din kropp och dina bröst börjar förbereda sig för graviditet och amning. Om det inte finns graviditet dämpar fylligheten och ömheten, och cykeln upprepas. Men när en graviditet inträffar fortsätter brösten att växa och utvecklas för att förbereda sig för laktation.

Under graviditet

I början av din graviditet förändras dina bröst. Faktum är att dessa små förändringar kan vara de första tecknen du märker som leder dig att ta ett graviditetstest. Under graviditeten mognar brösten fullt ut. När du upptäcker att du är gravid, är din kropp väl på väg att förbereda sig för bröstmjölkproduktion. Hormonerna östrogen och progesteron orsakar att mjölkkanalerna och mjölkproducerande vävnad växer och ökar i antal. Brösten växer i storlek. Det finns mer blodflöde till brösten så att venerna blir synligare. Bröstvårtor och areola blir mörkare och större. Montgomery körtlar blir större och ser ut som små stötar på areola.

Under andra trimestern, ungefär den sextonde veckan, börjar din kropp att producera den första bröstmjölk som kallas kolostrum. Du kan till och med börja se små droppar vitt eller klart vätska på nippeln. Om din baby skulle komma fram tidigt skulle din kropp redan kunna göra bröstmjölk. Detta stadium av mjölkproduktion kallas laktogenes I. Den varar från ungefär den 16: e veckan av graviditeten till den andra eller tredje dagen efterparten.

Omedelbart efter din barns födelse

När ditt barn är födt och moderkakan lämnar kroppen, ökar östrogen- och progesteronnivåerna och hormonprolactin stiger. Detta plötsliga hormonförskjutning signalerar en ökning av produktionen av bröstmjölk. Din nyfödda får den lilla mängd kolostrum du började göra under graviditeten för den första dagen eller två, men efter det börjar du märka en ökning av mängden bröstmjölk som fyller upp dina bröst. Detta stadium av mjölkproduktion kallas laktogenes II. Den varar från den andra eller tredje dagen postpartum till den åttonde dagen.

Bibehålla bröstmjölkproduktion

I början gör kroppen automatiskt bröstmjölk om du vill amma eller inte. Men efter den första veckan är frisättningen av mjölkproducerande hormoner och fortsättningen av bröstmjölksproduktionen baserad på utbud och efterfrågan. Om du vill upprätta och behålla en hälsosam mjölkförsörjning för ditt barn, måste du amma eller pumpa ofta.

Frekvent amning stimulerar nerverna i bröstet för att skicka ett meddelande till hypofysen i din hjärna. Hypofysen frigör hormonerna prolactin och oxytocin. Prolactin berättar mjölkproducerande körtlar i bröstet för att få bröstmjölk. Oxytocin signalerar nedlåtningsreflexen för att släppa ut mjölken. Det medför att alveolerna sammandras och klämmer bröstmjölken ut i mjölkkanalerna. Mjölken avlägsnas sedan av barnet eller en bröstpump. Om du ammar var och en till tre timmar (åtminstone åtta till tolv gånger om dagen), tömmer du dina bröst, håller dina prolactinnivåer uppe och stimulerar mjölkproduktionen att fortsätta. Detta stadium av full mjölkproduktion börjar om den 9: e dagen och varar fram till slutet av amningen. Den kallas galaktopoiesis eller laktogenes III.

Hur stoppar produktionen av bröstmjölk

Oavsett huruvida du väljer att amma, kommer din kropp och dina bröst fortfarande att vara redo att göra bröstmjölk till ditt barn. Om du ammar, kommer du att göra bröstmjölk tills du bestämmer dig för att avvika. När din baby ammar mindre och mindre kommer din kropp att få meddelandet att göra mindre bröstmjölk. Om du ammar, kommer du fortfarande att få bröstmjölk när din baby är född. Men om du inte sätter barnet i bröstet eller pumpar bröstmjölken, kommer din kropp att sluta sluta göra mjölk. Hur som helst kan du fortfarande läcka och fortsätta att producera en liten mängd bröstmjölk under en liten stund när du torkar upp. Därefter kommer kirtlens vävnad att krympa, och bröstet kommer tillbaka till sin pre-graviditetstillstånd. Detta stadium av laktation kallas involution.

Hur bröststorlek påverkar mjölkproduktion

Mängden fettvävnad i ditt bröst bestämmer din bröststorlek, inte mängden körtelvävnad. Kvinnor med större bröst har mer fettvävnad än kvinnor med mindre bröst, men det betyder inte att de har en större mängd mjölkproducerande vävnader. Nästan alla kvinnor har tillräckligt med mjölkproducerande vävnader för att upprätta och bibehålla en hälsosam bröstmjölkförsörjning för deras barn. Så, storleken på dina bröst spelar ingen roll. Om du har mindre bröst är det enda problemet att de kanske inte kan lagra så mycket mjölk som större bröst. Därför kan ditt barn få mindre mjölk vid varje utfodring vilket gör det nödvändigt att amma oftare.

Att göra bröstmjölk utan graviditet

Om du bygger din familj genom adoption eller användning av en surrogat, kanske du fortfarande vill försöka amma. Att skapa bröstmjölkleverans utan att gå igenom en graviditet kallas inducerad laktation. Du kan göra det, men det kräver engagemang och förberedelser. Det börjar med ett läkemedelsprotokoll månader innan barnet kommer att anlända. P-piller med progesteron och östrogen efterliknar graviditetens hormoner och stimulerar tillväxten av bröstvävnaden.

Vissa läkemedel eller örter som fungerar som galaktogoger tillsätts för att öka prolactinnivåerna. Sedan, några veckor innan barnet kommer fram, bör du börja pumpa bröstet för att ge bröststimulering och regelbundet avlägsnande av bröstmjölk. Inducerad laktation fungerar för vissa kvinnor, men inte alla. Även när protokollet följs korrekt kan vissa kvinnor inte få tillräckligt med bröstmjölk för sitt barn och kan behöva komplettera.

galaktorré

Galactorrhea är produktionen av bröstmjölk som inte är relaterad till graviditet och amning. Det ger en mjölkaktig urladdning från nipplarna. Galactorrhea påverkar inte bara kvinnor; det kan också uppstå hos män, nyfödda och barn. Förhöjda nivåer av prolaktin är associerade med galaktorré, men det ses även utan höga prolaktinnivåer. Det kan bero på vissa mediciner, hypotyroidism, njursjukdom, bröststimulering, graviditet, en icke-cancerhypofys tumör i hjärnan eller en annan orsak. Behandlingen av galaktorré beror på orsaken, så om du producerar en mjölkaktig urladdning från ditt bröst, se din läkare.

Populära Inlägg

Läs Mer