Förhindra och behandla hemorrojder under graviditeten

Anonim

Hemorrojder, inflamma och svullna åder i ändtarmen och anus är ganska vanliga vid graviditet. De är inte bara smärtsamma, men de kan också bestå och ofta förvärras när graviditeten fortskrider.

Hemorrojder utvecklas oftast vid senare graviditet, eftersom blodvolymen ökar och livmodern pressas mot bäckens vägg. Detta kan i sin tur leda till att åderna i anus eller ändtarmen sväller in i druvkluster. Hemorrojder sker övervägande under tredje trimestern men tenderar att lösa sig snabbt efter födseln.

Hemorrojder och förstoppning

Hemorrojder som uppstår under graviditeten förvärras ytterligare av förstoppning. Att passera hård pall inte bara skrapar och skadar redan inflammerad vävnad, men tarmens tarm kan också orsaka bildandet av ännu fler hemorrojder.

Att undvika förstoppning är viktigt, särskilt under senare grader av graviditeten. Det finns flera sätt att göra det här:

  • Ät en högfibrer diet som innehåller 25 till 30 gram kostfiber per dag från frukt, grönsaker, helkornsbröd, kli och frukostflingor
  • Drick mycket vätskor, särskilt vatten
  • Måttlig användning av koffeinhaltiga drycker som kaffe, te eller cola
  • Undvik stekt mat, högmjölkade mejeriprodukter, chips och butikskakor och bakverk
  • Ät torkade frukter eller drick salladjuice

Om du redan har förstoppning, försök att använda en varmvattenendem som hjälper till att evakuera tarmarna. Det kan hjälpa till med att minimera nötningen samtidigt som man förhindrar spänningar som kan förvärra situationen.

Om det behövs kan du vända dig till laxermedel och avföringsmjukmedel för kortvarig lättnad. Tala med din läkare för att avgöra vilken typ av överkroppsräkning som är bäst för dig.

Dessutom kan järntillskott orsaka förstoppning. Eftersom många kvinnor behöver komplettera med järn under graviditeten, prata med din läkare för att se om det finns några icke-bindande alternativ du ska försöka.

Andra förebyggande åtgärder

Förutom att förhindra och behandla förstoppning finns det andra saker du kan göra för att förhindra hemorrojder.

Sittande eller stående under långa perioder lägger tryck på bäckenet under graviditeten och kan leda till utveckling eller försämring av hemorrojder. Om du måste sitta vid ett skrivbord i timmar i taget, försök att stå upp var 30: e minut eller så för att sträcka och gå runt.

Om å andra sidan du måste stå på dina fötter under långa perioder (säg vid en kassaskåp eller konvention båda), be om en barhöjdstol att sitta på.

Om du inte är på bedrest eller modifierad sängstöd, är ett av de bästa sätten att förhindra hemorrojder att träna. Att träna håller avfallet i röret genom tarmarna, snarare än att låta det konsolidera och härda.

Tala med din läkare för att försäkra dig om att måttlig träning är rätt för dig, och undvik saker som viktliftning, som kan ge överdriven tryck på anus och ändtarmen.

Lindra hemorrojde obehag

Om du redan har hemorrojder finns det några saker du kan göra för att lindra klåda och smärta:

  • Använd en hemorrhoidpreparationssalva (såsom preparat H eller Anusol)
  • Prova ett sitzbad, ett mini-badkar som passar över din toalett och låter dig springa varmt vatten över hemorrojderna för rengöring och lättnad. Du kan också prova att blötlägga i ett badkar med varmt vatten med bakpulver för att underlätta klåda.
  • Använd häxhasel eller häxhalsband (till exempel Tucks)
  • Undvik att torka på toaletten (hellre gå när du bara behöver gå)

Eftersom hemorrojder tenderar att bli bättre efter födseln är kirurgi förmodligen inte ett alternativ som är värt att överväga om de inte är särskilt allvarliga. I så fall tala med en specialist om vilka typer av kirurgiska och icke-kirurgiska ingrepp som kan vara rätt för dig.

Populära Inlägg

Läs Mer