Förskolebarns föräldraskapstips för 3, 4 och 5-åringar

Anonim

Att höja en förskolebarn kan vara mycket roligt. Deras spirande sociala, emotionella och fysiska färdigheter gör dem ivriga elever. Inte riktigt stora barn ännu, de har en unik uppsättning behov vid denna ålder. Att förstå ditt barns utvecklingsstadium kommer att bidra till att dina föräldrastrategier är i nivå med förskolebarn.

Dagligt liv

Din förskolebarn blir mer självständig och du kan förvänta dig att klä sig, knäppa kläder och borsta sina egna tänder med hjälp.

Med deras talförbättring och vokabulär växer kommer de sannolikt att börja tala i korta meningar. Ditt barn kan nu börja fråga många "varför" frågor, berätta för historier, kom ihåg barnomsorg, uppskatta speciella händelser och förstå dagliga rutiner.

På detta stadium börjar din förskolebarn spela tillsammans med andra barn i små grupper, dela leksaker och utveckla vänskap. Speltid kan innehålla strukturerad spel och fantasiverksamhet.

Att skriva ditt barn i förskolan är ett utmärkt tillfälle att förbereda dem för skolans rigor och skärpa sociala och kognitiva färdigheter.

Diet & Nutrition

Ditt barns näring är viktigt för deras övergripande hälsa. Korrekt näring bör omfatta att äta tre måltider om dagen och två näringsrika mellanmål. Försök ditt bästa att betjäna frukt, grönsaker, magert kött och mager mejeriprodukter, men begränsa högt socker och högfettiga livsmedel.

Mängden kalorier som förskolan behöver, beror på hur aktiv de är. American Academy of Pediatrics rekommenderar mellan 1200 och 2000 kalorier per dag beroende på aktivitetsnivå. De bästa näringsråd för att hålla ditt barn hälsosamt på detta stadium är att uppmuntra dem att äta en mängd olika livsmedel. Välj en diet:

 • Med massor av spannmålsprodukter, grönsaker och frukter
 • Lätt i fett, mättat fett och kolesterol
 • Måttlig i socker och salt
 • Med tillräckligt med kalcium och järn för att möta deras växande kropps krav

Du kan också bidra till att främja god näring genom att skapa ett bra exempel. Friska matvanor och regelbunden motion bör vara en vanlig del av din familjs liv. Det är mycket lättare om alla i huset följer dessa riktlinjer än om ditt barn måste göra det ensam. Undvik att hålla högkalibrerade desserter eller snacks, till exempel chips, vanliga läskedrycker, sockerbelagda spannmål, godis eller vanlig glass i huset. Var också försiktig med mat som ditt barn kan kväva på, såsom rå morötter, jordnötter, druvor, hårda kött, popcorn, tuggummi eller hård godis.

Ett viktigt sätt att barn lär sig att vara oberoende är etablerad med matning. Även om ditt barn kanske inte äter så väl avrundat en diet som du vill, så länge ditt barn växer normalt och har en normal energinivå, är det nog lite att oroa sig för.

För att förhindra utfodringsproblem, lär ditt barn att mata sig så tidigt som möjligt, ge dem hälsosamma val och tillåta experiment. Måltiderna ska vara roliga och trevliga och inte en kampkälla.

Vanliga näringsfel i denna ålder inkluderar att ditt barn ska dricka för mycket mjölk eller juice så att de inte är hungriga för fasta ämnen, tvingar ditt barn att äta när de inte är hungriga eller tvingar dem att äta mat som de inte vill ha.

Kom ihåg att de flesta barn inte äter en balanserad kost varje dag, men under en vecka eller så kommer deras kost oftast att vara en bra balans. Du kan överväga att ge ditt barn ett dagligt vitamin om du tror att de inte äter bra, även om de flesta barn inte behöver dem.

Undvik att straffa ditt barn för att inte äta bra, begränsa måltidssamtal till positiva och trevliga ämnen och undvik att kommentera ditt barns dåliga matvanor vid bordet. Använd inte mat som belöning eller muta.

Fysisk aktivitet

Det är viktigt att hålla din förskolare aktiv. Fysisk aktivitet kommer att bygga upp sina muskler och hjälpa dem att hålla sig frisk. Den goda nyheten är att de kommer att älska att springa, hoppa, klättra och spela. Deras blomstrande motoriska färdigheter gör att de kan hoppa, hoppa över, dansa, cykla och spela sport.

Samhället för hälsa och fysiska utbildare (ett professionellt samhälle för lärare) rekommenderar förskolor att få följande mängd fysisk aktivitet varje dag:

 • 60 minuters strukturerad lek -Du kan bryta upp det här till en mängd aktiviteter hela dagen, som att spela fånga, cykla, simma eller spela fotboll. Strukturerad lek bör innehålla vuxenledda aktiviteter.
 • 60 minuters gratis spel- ge dem tid att spela på lekplatsen, springa runt på gården eller delta i låtsas spela. Dessa alla räknas som fria spel fysiska aktiviteter.
 • Begränsad stillasittande tid - Låt inte ditt barn sitta stillt (läsa böcker, bildskärmar, färgläggning) i mer än 60 minuter om de inte sover.

Runt huset

Du kan förvänta dig att din förskolebarn klär sig, borstar tänderna med viss vägledning och kan använda toaletten själv.

Ditt barn kan ändå återgå till pratstund ibland, speciellt när man känner sig stressad eller orolig. Men överallt borde du kunna kommunicera med varandra ganska bra.

Det här är en tid att växa självständigt och barn i denna ålder vill betraktas som mer ansvarsfulla. För att hjälpa till att skapa ansvarsansvar kan det vara en bra tid att börja ge ditt barn ett bidrag om du väljer. Det kan hjälpa till att lära ditt barn värdet av pengar och vikten av att spara.

När det gäller sysslor runt huset kan förskolor hjälpa till att torka bordet, lossa diskmaskinen och städa sina rum för att få dem att hyra i huset.

Positiv förstärkning är viktig för avslutade sysslor, och misslyckande att slutföra sysslor kan straffas genom förlust av ett privilegium (tv, videospel, etc.). Att låta ditt barn ha ett val av vilket jobb att göra kan ibland hjälpa till med överensstämmelse.

Förskolebarns hälsa

Det är viktigt att vidta särskilda försiktighetsåtgärder för att hjälpa förskolan att vara säker och hälsosam. Detta är också den främsta tiden att börja lära ditt barn om vikten av att ta hand om sin kropp och hantera säkerhetsrisker.

Medan du inte vill skrämma ditt barn genom att prata för mycket om faror, som bränder eller kidnappningar, planerar du att utbilda dem om vad du ska göra om röklarmet släcker eller vad du ska göra om du blir separerad i en butik.

Besöker doktorn

Vid förskoleåren kommer din barnläkare troligen att rekommendera årliga kontroller så länge ditt barn är frisk. Några av de vanligaste hälsoproblemen förskolebarns erfarenhet är:

 • Förstoppning : Det är vanligtvis definierat som passage av hårda och smärtsamma avföring eller går fyra eller flera dagar utan tarmrörelse. Förstoppning är oftast orsakad av en diet som är låg i fiber men kan också orsakas av att man dricker för mycket mjölk (över 16 till 24 oz per dag), inte dricker tillräckligt med vatten eller väntar för länge för att gå på toaletten. Initial behandling rekommenderar att du ökar mängden vätskor ditt barn dricker och ökar mängden fiber och kli i kosten. Det kan också vara till hjälp att minska mängden förstoppande livsmedel de äter, inklusive mjölk, yoghurt, ost, kokta morötter och bananer. Avlastnings mjukgörare kan vara nödvändiga om dessa steg inte fungerar.
 • Övre luftvägsinfektioner : Symptom som medför en klar eller grön rinnande näsa och hosta och orsakas vanligtvis av kalla virus. Den bästa behandlingen är att använda näsdroppar i saltvatten och en bulbsugare för att hålla näsan klar. Ring din barnläkare om ditt barn har hög feber, andningssvårigheter eller förbättras inte inom 7-10 dagar.
 • Kräkningar : Om ditt barn börjar kräkas, är det bäst att ge dem en paus från att äta och dricka i en timme eller så och börja sedan ge små mängder Pedialyte (1 tesked) varje 5-10 minuter. När ditt barn kan tolerera att dricka dessa små mängder kan du öka Pedialyte till ungefär en matsked varje 5-10 minuter och sedan större mängder som tolereras och sedan byta tillbaka till den vanliga formeln. Undvik att ge bara Pedialyte i mer än 12 timmar. Ring din barnläkare om kräkningen har blod i det, om det är mörkt grönt, eller om ditt barn visar tecken på uttorkning (som inte innehåller urinering på 6-8 timmar, har muntorrhet och viktminskning).
 • Diarré : Ring din barnläkare om diarré har blod eller pus i det, om det inte blir bättre om 1-2 veckor, eller om du ser tecken på uttorkning (som inte innehåller urinering på 6-8 timmar, har torr mun och vikt förlust). Du borde fortsätta med sin vanliga diet men kan ge 1-2 uns Pedialyte varje gång de har stor diarréförföring för att förhindra uttorkning.

Årliga besök på barnläkaren kan bidra till att ditt barn är på rätt spår. För 3, 4 och 5-åriga kontroller kan du förvänta dig:

 • En undersökning av din förskolebarns tillväxt och utveckling
 • En genomgång av matnings- och sovplaner
 • Mätning av hans höjd, vikt och blodtryck
 • Rådgivning för förebyggande av skador, tandhälsa och en riktig kost

Den 3-åriga checkupen kommer också att innehålla:

 • En diskussion om toalettpraktikens framsteg
 • En genomgång av ditt barns immuniseringar för att se till att de är aktuella. Om de är är nästa immunisering hans 4-åriga boosters.
 • Ett visionsscreeningstest

Den 4-åriga checkupen kommer också att innehålla:

 • En fortsatt diskussion om tobaksutbildningens framsteg
 • Immuniseringar: DTaP, IPV, Varivax (om ditt barn inte har haft vattkoppor) och MMR-boosters
 • Screeningstest: Visionstest och hörtest

Den 5-åriga checkupen kommer även att innehålla:

 • Immuniseringar: DTaP, IPV, Varivax booster (om ditt barn inte har haft vattkoppor) och MMR-boosters (om det inte redan finns vid den 4-åriga checkupen)
 • Screeningstest: Visionstest och hörtest.

Rengör ditt barns tänder med en mjuk tandborste med bara en torrflaska av fluorid tandkräm (för att förhindra fluoros) tills de lär sig att spotta tandkrämen. Det första besöket hos tandläkaren är vanligtvis senast 3 år, även om de flesta experter rekommenderar att du går snart efter att barnet får sin första tand eller 12 månader gammal. Du kan också behöva börja hjälpa ditt barn med tandtråd om tänderna röra och du kan inte rengöra runt omkring dem genom att bara borsta.

Sova

De flesta förskolor behöver fortfarande en tupplur under dagen. De tenderar att vara väldigt aktiva, så att de ger en viloperiod (även om de inte somnar) är fortfarande en bra idé. Vanligtvis är cirka en timmes tupplur tillräcklig. Men det kan vara gånger ditt barn behöver en lång tupplur.

Det rekommenderas att 3-åringar får mellan 10 och 12 timmars sömn på natten med en 1 till 3 timmars tupplur.

De flesta 4-åringar och 5-åringar behöver 10 till 13 timmars sömn med en tupplur som kan ta upp till 2, 5 timmar. Vissa barn slutar sova omkring 4 års ålder.

Kom ihåg att sängproblem kan vara vanliga under förskolan, så du är inte ensam. Många barn är rädda att de kommer att sakna något om de går och lägger sig. Andra barn upplever mardrömmar eller nattskräck. Och vissa har bara problem med att somna. De kan vara rädda för mörkret, oroa sig för monster under sängen, eller helt enkelt vara upprörd över att vara skild från dig.

Säkerhet

Olyckor är den främsta dödsorsaken för barn i denna ålder. De flesta av dessa dödsfall kan lätt förhindras, så det är väldigt viktigt att alltid hålla ditt barns säkerhet i åtanke. Här är några tips för att hålla din förskolebarn säker:

 • Använd bilstolarna korrekt . Förskolar ska sitta i ett framåtriktat bilsäte med seleremmar så länge som möjligt och tills de når bilens vikt och höjd innan de flyttas till ett boostersäte. Många konvertibilsstolar och kombihyttstolar har framåtriktade viktbegränsningar på 65 till 80 pund när de används med seleremmar.
 • Använd säkerhetsutrustning . Se till att använda eller hand-down utrustning, som bilstolar, barnvagnar och spjälsängar, etc, inte har återkallats av säkerhetsskäl. Ring tillverkaren eller konsumentproduktersäkerhetskommissionen för en uppdaterad lista över återkallade produkter.
 • Förhindra kvävning . Lämna aldrig små föremål inom barnets räckhåll för att förhindra kvävning, inklusive mynt, säkerhetsnålar, klibbar, leksaker med små delar och gummi- eller latexballonger. Ta dig tid att leta efter dessa små saker, i de områden där dina barn spelar.
 • Öva vattenskydd . Lär ditt barn att simma, men låt dem inte leka runt något vatten (sjö, pool, hav, etc.) utan vuxen övervakning (även om de är en bra simmare). De borde alltid ha en livsskyddare eller säkerhetsväst när de är på en båt, och om du har en pool, gör den barnsäker genom att omsluta den i ett staket med en självstängande, självlåsande dörr.

Det är särskilt viktigt att barnsäkra ditt hus. Här är några specifika rekommendationer för att skydda förskolor:

 • Ställ temperaturen på din varmvattenberedare till 120 grader F.
 • Använd grindar på trappskyddet på eluttag och spärrar på skåp.
 • Håll hushållsrenare, kemikalier och läkemedel helt utom räckhåll och förvara dem alltid i sin ursprungliga behållare.
 • Bär inte heta vätskor eller mat i närheten av ditt barn och låt inte ditt barn nära eldstäder, värmare eller andra heta apparater (speciellt curling irons). När du lagar mat, använd bakbrännarna och vrid potthandtagen inåt.
 • För att förhindra drunkning, töm allt vatten från badkar och spånar, håll dörren till badrummet stängd och lämna aldrig ditt barn ensam nära någon behållare med vatten
 • Håll en lista över nödnummer nära telefonen, som Gift Control Center (1-800-222-1222).
 • Lås rum som inte är barnsäkra

När du talar om säkerhet med ditt barn, lär dem dessa viktiga färdigheter:

 • Fotgängare (gränsöverskridande gator, etc.) och lekplatsskydd (inklusive att inte spela på trampoliner)
 • Starkare medvetenhet: Granska scenarier som rovdjur kan använda, inklusive att erbjuda godis eller leksaker att komma in i bilen, be om att hjälpa leta efter ett förlorat husdjur, eller bli tillsagd att de plockar ditt barn upp för att du är sjuk.
 • Parkeringssäkerhet, som håller din hand och letar efter bilar

Teknologi

Skärmen behöver inte vara dålig för barnen. Du kan hitta pedagogiska appar, spel som främjar fysisk aktivitet och webbplatser som lär ut färdigheter. Många av innehållet på internet är dock inte äldre.

Det är viktigt att ägna stor uppmärksamhet åt media som ditt barn konsumerar. Även barnvänliga annonser kan vara ohälsosamma. Annonser för skräpmat riktar sig till exempel unga barn.

Du bör också överväga nackdelarna med för mycket skärmtid. Det är inte hälsosamt för förskolebarn att engagera sig i för mycket stillhetsaktivitet. I 2016 rekommenderade de riktlinjer som släpptes av AAP att förskolan endast tar emot cirka 1 timme per dag av skärmtid. De rekommenderar också att barn i denna åldersgrupp endast utsätts för högkvalitativa program.

Din förskolebarns värld

Många förskolor älskar att gå till förskola. Det ger dem möjlighet att känna sig som ett "stort barn" och ger möjlighet att öva sina sociala färdigheter. De är sannolikt angelägna om att visa upp de nya färdigheter de har lärt sig. Från att mastera alfabetet för att skriva deras nummer är de vanligtvis mycket stolta över sina nya prestationer.

De flesta förskolor har en konsekvent rutin. Alla större förändringar, som till exempel en ny bebiss födelse eller en förändring av daghemmet, kan vara ganska stressiga för dem. Deras beteenden kan tillfälligt återhämta sig eftersom de anpassar sig till förändringarna.

Förskolebarn upplever empati för andra. De kan konsolera andra barn i daghemmet eller försöka hjälpa ett annat barn som har fallit ner. De tycker om att vara runt andra barn och kan ha mycket roligt att leka med sina vänner.

Deras dåliga impulskontroll och svårigheter att hantera sina känslor kan emellertid göra delning och svängningar svåra. De kan skryta ut och bli aggressiva ibland när de inte får sin väg.

Deras fantasier tar dem till nya platser. De älskar ofta att låtsas att de är olika människor eller att de bor i magiska länder.

Ett ord från Verywell

Du kommer sannolikt att se mycket fysisk, emotionell och social tillväxt under förskoleåren. Ge ditt barn gott om säkerhet och konsistens, och de kommer sannolikt att blomstra.

Många föräldrar oroar sig för att deras barn ska vara redo för dagis. Om du har oro över ditt barns utveckling eller dagisberedskap, prata med sin förskollärare eller hennes barnläkare.

Populära Inlägg

Läs Mer