Gravid med identiska tvillingar

Anonim

En graviditet med samma tvillingar är annorlunda än en graviditet med bara en bebis. Det finns några unika medicinska problem och komplikationer specifika för identiska tvillingar. Om du är gravid med samma tvillingar är det några saker du bör tänka på.

Vad är identiska tvillingar?

Det är viktigt att exakt förstå tvillingtyp. Uttrycket identiskt används för att beskriva monozygotiska multiplar-tvillingar som bildas av ett enda befruktat ägg som delas in i två. Eftersom de härrör från samma sperma / äggkombination har dessa tvillingar samma genetiska ursprung. Med samma DNA har de ofta mycket liknande framträdanden. Eftersom de liknar varandra har termen "identisk" blivit synonym med monozygotiska tvillingar. Den korrekta beskrivningen är emellertid monozygotisk, vilket indikerar att tvillingarna är bildade från en (mono) zygot (befruktat ägg). Dizygotiska tvillingar, som bildas av två separata ägg befruktade av två olika spermier, är också kända som "fraternal" tvillingar.

Hur vet du om dina tvillingar är identiska?

Det är inte alltid möjligt att bekräfta zygositet under graviditeten, men din läkare kan kanske bedöma om barnen är identiska eller broderliga. Ultraljud kan hjälpa till att bestämma vissa tecken, inklusive könsbestämning och utvärdering av placentan. Monozygotiska tvillingar är alltid samma kön (två pojkar eller två tjejer) och kan dela en enda placenta, det organ som ger näring till barnen i livmodern. Några monozygotiska tvillingar, de som splittras tidigt efter befruktningen, kan emellertid utvecklas med två placentas, och en snabb ultraljudsskanning är inte alltid avgörande. Kvinnor som genomgår ytterligare prenatal testning, såsom amniocentes eller chorionisk villusprovtagning (CVS) kan också ha möjlighet att bestämma zygositetstestning.

Särskilda överväganden

Om din medicinska leverantör bekräftar att du är gravid med samma tvillingar, finns det några speciella frågor som ska besvaras för att säkerställa ett framgångsrikt resultat. Monozygotiska tvillingar är känsliga för vissa tillstånd som kan hota en eller båda barnens hälsa. Var noga med att diskutera dessa risker med din vårdgivare om du är gravid med samma tvillingar.

  • Monoamniotic-Monochorionic (MoMo) Twins : När ett befrukat ägg splittrar sig kort efter befruktningen kommer de två embryonerna att implantera och utvecklas med separata placentas och sacs. Men när splittringen är försenad kan tvillingarna dela en placenta, såväl som en fostervår. Fostervåren är väskan som innehåller fostret. Det är omgivet av korionen, ett yttre membran. När tvillingarna delar både en amnion och en korjon, beskrivs de som monoamniotic-monochorionic tvillingar eller "MoMo" tvillingar. Detta är ett ganska sällsynt tillstånd; endast cirka 1 procent av tvillingarna utvecklas med denna situation. Det kan dock utgöra risker för fostrarna. MoMo-spädbarn är utsatta för sladdförstängning eller sladdkompression.
  • Twin-to-Twin Transfusion Syndrome (TTTS) : TTTS är en sjukdom hos moderkakan som påverkar identiska tvillingar. Majoriteten av monozygotiska tvillingar delas mellan fyra och åtta dagar efter befruktningen, och de kan utvecklas med en enda delad placenta. Men varje barn har sin egen amnion (vattenpåse), inom en gemensam korjon (yttre membran). Medan de inte står inför komplikationerna hos MoMo-tvillingarna som nämns ovan, utvecklar ungefär tjugo procent av monokorioniska tvillingar onormala blodkärl inom den delade placentan som får blodflödet att transfuseras ojämnt mellan barnen. En tvilling blir i huvudsak en blodgivare till den andra, vilket orsakar problem för båda barnen. Givarvingen har minskat blodflödet, långsam tillväxt och otillräcklig fostervätska, medan mottagarens tvilling överskott av blod sätter sitt hjärta och har för mycket fostervätska. TTTS kan hanteras under graviditeten för att minimera riskerna för barnen; i mer allvarliga fall kan laserkirurgi korrigera blodflödet i placentan.
  • Conjoined Twins : Conjoined tvillingar uppstår när ägget splittrar sent, åtta eller flera dagar efter uppfattningen, och cellerna delar inte helt upp. Konjoined tvillingar är anslutna någon gång på kroppen, och kan dela vävnad, organ eller lemmar. Konjugerade tvillingar är extremt sällsynta och upptäcks generellt av ultraljud. En graviditet med conjoined tvillingar kräver noggrann hantering och noggrann övervakning.

Populära Inlägg

Läs Mer