Graviditet i tjugoårsåldern

Anonim

Kvinnor blir gravid på många olika tider i sina liv. Många av dessa graviditeter uppstår när kvinnor är på 20-talet. Detta anses vara en av de hälsosammaste perioderna för att bli gravid. Det händer också att det sammanfaller med en tid då många människor gifter sig, söker relationer och sätter sig ner - vilket ofta gör det till en perfekt tid för graviditet.

Hur många kvinnor har barn i 20-årsåldern?

En annan bra del är att det är ganska vanligt att ha en bebis i 20-talet. Medan siffrorna sjunker i födelsetalet totalt och i åldrarna 20-24 år är räntan något högre i slutet av 20-talet, definierad som 25 till 29. Så du kommer sannolikt att hitta personer i samma ålder i dina födelsekurser, och i lekgrupper. Detta ger dig en annan sak gemensamt eftersom du delar berättelser om din graviditet och liv.

Bli gravid

En av de största bonuserna för att försöka bli gravid i 20-årsåldern är att du är på toppen av din fertilitet. Detta är den mest fruktbara tidsperioden i ditt liv. Detta gäller också om din partner är av samma ålder. Medan det verkligen finns människor i 20-årsåldern som lider av infertilitet, är siffrorna lägre. Om du aktivt har försökt bli gravid i över ett år med bra tidssamtal och ingen födelsekontroll, är det dags att söka hjälp av en reproduktiv endokrinolog eller fertilitetsläkare.

Håller sig gravid

Missfall är ett bekymmer för nästan varje person när det gäller graviditet. En annan fördel med graviditeten vid denna ålder är att du kommer att få lägre risk för missfall. Detta innebär att du är mer benägen att bli gravid när du blir gravid. Detta är av olika skäl, inklusive bättre hälsa och lägre risk för genetiska komplikationer.

Kroppsförändringar

Det finns många förändringar som din kropp går igenom under graviditeten. En av de största fördelarna med en graviditet i 20-årsåldern är att de flesta människor fortfarande är relativt friska vid denna tidpunkt i sina liv. Du och din partner är förmodligen inte lika sannolikt att hantera graviditet som komplicerar kroniska sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och andra medicinska problem.

Om du är passande och redan utövar, kommer det också att hjälpa dig att känna dig mer bekväm i din graviditet. Du kommer att kunna fortsätta träna om du inte har några komplikationer. Din läkare eller barnmorska skulle berätta om du behövde sluta. Det finns några övningar som inte är bra under graviditeten, som utförsåkning och ridning. Även om du är en konkurrenskraftig idrottare, kan du fortsätta att delta i dina vanliga nivåer av fitness med bara mindre justeringar baserat på hur du känner dig.

Att vara passande och aktiv hjälper dig att eliminera några av de vanligaste värk och smärtor i graviditeten. Vi vet att kvinnor som är aktiva har färre rapporter om backaches och generell sjukdom vid graviditet. Så om du inte är aktiv är det dags att börja gå eller simma eller till och med göra yoga för att komma i form. Fördelarna ligger också bortom graviditeten.

Emotionella förändringar

De normala stadierna av graviditets känslor är inte annorlunda i dina 20-tal. Det kan vara en känsla av instabilitet eftersom allt kan känna att det förändras - ditt liv, ditt jobb, ditt boende och nu en ny bebis. Detta stör vissa kvinnor mer än andra. En sak som vi vet är att graviditeten är en förändringstid. Varje familj kommer att hantera denna förändring annorlunda, men det kan vara en stressig tid, oavsett vilken ålder du än är.

Förhållanden med andra kvinnor som är gravida eller som tidigare haft barn, särskilt om de är i din ålder, är alltid till hjälp. Du kan vara den första i din vängrupp att få en baby, eller du kan vara en av många förfallodagar på samma gång. Hur som helst, en bra grupp människor att luta sig på för stöd är till hjälp för dig och din partner. Om du är den första i din vängrupp för att bli gravid, överväga att hitta ytterligare vänner från lekgrupper, tidiga förlossningsklasser eller andra föräldrafyllda aktiviteter.

Ekonomisk stabilitet

En av klagomålen om att ha en bebis tidigare i livet är att du är mindre ekonomiskt stabil. Det kan säkert vara sant, särskilt i dina tidigare 20-tal, men det är inte sant för alla. Finansiell stabilitet definieras också annorlunda. Det är verkligen en skillnad mellan att bo i fattigdom eller vara hemlös, i motsats till att bo i en lägenhet jämfört med att bo i ett hus.

Vissa människor oroa sig för att de är fina ute på college eller handelsskola, vilket kan innebära att de betalar för studielån. De kanske inte har ett hus som de vill köpa. Andra familjer är mindre oroade över att ha rätt plats att leva medan barnet är yngre, förutsatt att det kommer att komma med tiden.

Risker för graviditet under 20-talet

Under 20-talet kommer den normala utvecklingen av graviditeten att gå vidare utan några problem. Det betyder inte att du inte har någon risk för komplikationer alls, helt enkelt att du kommer att ha en lägre risk för de flesta komplikationerna. När du blir äldre finns det några graviditetskomplikationer som helt enkelt är mer troliga, vanligtvis på grund av den ökade risken att du hanterar en kronisk sjukdom medan du är gravid.

Din läkare eller barnmorska kommer att sitta ner med dig och ta en fullständig medicinsk historia. Kombinerat med en fysisk tentamen och eventuellt ett labbarbete, bestämmer du tillsammans vad din bästa handlingssätt är för denna graviditet. De kommer att kunna förklara vilka specifika riskfaktorer du har för denna graviditet och vad du kan göra för att minska risken för ett visst problem som uppstår. Detta är en pågående process och inte en engångssamtal.

Genetiska problem

Genetisk testning var en gång tänkt att bäst användas av kvinnor över 35 år med en bebis. Denna testning används fortfarande på det sättet. Men nu har vi en hel del genetiska screeningstester som kan användas med mycket mindre risk än genetisk testning, såsom ett enkelt bloddrag från mamma mot en amniocentes.

Att vara i 20-årsåldern innebär att du har mindre risk att få barn med Downs syndrom. En kvinna som är 20 har risk för att cirka en av två tusen har en bebis med Downs syndrom jämfört med en kvinna vid 30 år, vars risk är en på 900 eller en av 100 vid 40 års ålder. Såsom du kan se, den ökade kursen som du ålder är väsentlig.

Oavsett hur gammal du är, är det alltid möjligt att få en bebis med en genetisk komplikation. Även om detta nummer verkligen är lägre för mammor i 20-årsåldern (som också har äldre partner) betyder det inte att kursen är noll. Därför kommer din läkare eller barnmorska att erbjuda dig genetisk screening.

Genetisk screening ger dig en uppfattning om du har en normal risk för genetiska komplikationer för din ålder, eller om du har högre eller lägre risk för en genetisk anomali hos din baby. Om du har högre risk baserat på den genetiska screeningen, kan du erbjudas ytterligare test, som amniocentes för ytterligare studier och en diagnos.

Arbete och födelse

När du är mer fysiskt anpassad och frisk, går dina chanser att arbeta på att bli snabbare och mindre komplicerat. Det här är goda nyheter på 20-talet. Kvinnor som föds på 20-talet kommer i allmänhet att ha en lättare tid än äldre mammor. En del av detta beror på din fysiska hälsa, som frånvaron av kroniska sjukdomar. Det finns också komponent av mödrar i 20-talet, statistiskt sett, helt enkelt mer fysiskt passande.

Det sätt på vilket du föder kan också påverkas av din ålder. Till exempel, den cesarean hastigheten klättrar ju äldre du får. Så om du är yngre än 25 år var din risk att få en kejsarsnitt bara 26, 4 procent. Från 25 till 29 är cesarean 30, 4 procent, båda under det nationella genomsnittet på 32 procent. Om du tittar på vad som kallas den låga risken för kejsarsnittet, kallad NTSV cesarean, ser du att lågriskkvinnor i åldrarna 20-24 år har en 22, 1 procent risk för att få keisersnitt jämfört med en lågriskkvinna i åldrarna 25 till 29 som har en risk för 25, 7 procent risk för cesarean leverans.

Barnens hälsa

Alla vill ha en hälsosam baby. Dina 20-tal är verkligen en bra tid, siffror klokt, att ha en bebis, förutsatt att alla andra faktorer är bra. Det finns några potentiella risker som ökas för dem som är i slutet av 20-talet. En mamma som är 20-24 år gammal har en något högre chans att ha en baby som är prematur eller låg födelsevikt. Även om dessa två komplikationer faller för mödrar från 25 till 29 år och börjar inte stiga igen förrän efter 30.

De goda nyheterna om graviditet i dina 20-tal

Det finns många anledningar att få barn i 20-årsåldern. Du tenderar att vara friskare och har bra resultat när du föds. Det finns säkert risk för stabilitetsproblem, men det är inte något som absolut kommer att gå, medan din fertilitet och hälsa är mer benägna att minska. Det bästa valet är det som passar dig och din familj.

Populära Inlägg

Läs Mer